Luštěniny včetně fazolí se dají velmi dobře schovat do sladkých receptů. Tahle bábovka s kokosem a mrkví je toho jasným důkazem. Na našem webu najdete recepty i na další neodolatelné sladkosti, ve kterých snědí luštěniny i jejich největší odmítači. Inspiraci přidáváme do souvisejících receptů.
Suroviny
Postup
Troubu předehřejte na 180°C, horkovzdušnou na 160°C. Bábovkovou formu či formu na věnec o objemu 2 litry vymažte trochou kokosového oleje. Vsypte pár lžic mouky a potřásejte formou, abyste vnitřek formy poprášili tenkou vrstvou mouky, přebytečnou odstraňte.
Okapané fazole a strouhaný kokos nasypte do food processoru a zpracujte dohladka.
V míse smíchejte mouku, kypřicí prášek, sůl a skořici. V jiné míse prošlehejte kokosový olej, cukr a med ručním elektrickým šlehačem, pak vešlehejte fazolové pyré, následované vejci, která zašlehávejte po jednom. Vmíchejte vanilkový extrakt, vodu z pomerančových květů, najemno nastrouhanou kůru z 1 pomeranče, šťávu z obou pomerančů i z citronu, pak vmíchejte ochucenou mouku tak, aby v těstě nebyly proužky.
Vmíchejte mrkev, pak těsto nalijte lžící do formy a uhlaďte povrch. Pečte 35–45 minut – špejle zapíchnutá doprostřed těsta by měla vyjít čistá. Nechte chladnout ve formě 15 minut, pak vyklopte na mřížku.
Až koláč zchladne, potřete ho z vnější strany medem, pak ho poprašte moučkovým cukrem a posypte citronovou a zbývající pomerančovou kůrou. Podávejte s kopečkem řeckého jogurtu.
Recept i fotografie převzaty z Olive Magazine.