
Pikantní kuřecí pekáček s cizrnou a batáty
Spojení batátů, harissy a cizrny nikdy nezklame, zvláště když je zvýrazníte citronovou šťávou a olivami – po téhle pikantní dobrotě se jen zapráší!
Ingredience
- 1 kg kuřecích stehen, nejlépe horních, nebo celých, rozdělených v kloubu
- 4 lžíce olivového oleje + na pokapání
- 2 citrony, z 1 nastrouhaná kůra a vymačkaná šťáva, 1 nakrájený na silnější plátky
- 2 lžíce ostré pasty harissa nebo víc podle chuti
- 1 lžíce medu
- 2 středně velké batáty, oloupané a nakrájené na větší kostky
- 1 cibule, nakrájená na klínky
- 1 malá konzerva cizrny, propláchnutá a okapaná
- sůl a čerstvě mletý pepř
- 100 g fety, rozdrobené
- hrst zelených oliv, rozpůlených a zbavených pecek
- řecký jogurt
- lístky máty nebo koriandru
K PODÁVÁNÍ
Příprava jídla
1 Předehřejte troubu na 180°C. Kuřecí stehna obalte ve směsi 2 lžic oleje, citronové šťávy, harissy a medu a nechte je 10 minut rozležet.
2 Mezitím všechny ostatní suroviny až po cizrnu včetně promíchejte v hlubším plechu nebo pekáčku, přidejte marinované maso, osolte, opepřete a vše promíchejte se zbývajícími 2 lžícemi oleje. Vložte do trouby a pečte, dokud není maso dokonale propečené a pěkně zlatavé. Během pečení obracejte, v případě potřeby podlijte trochou vody a chvilku před koncem pečení přidejte do pekáčku olivy a rozdrobený sýr.
3 Hotový pokrm vyjměte z trouby, pokapejte olivovým olejem a podávejte s řeckým jogurtem a bylinkami. Ideální přílohou je indický chléb naan, ale poslouží i obyčejná světlá bageta.
Přidat komentář