Recept na pistáciový dort je skvělým způsobem, jak přivést do vaší kuchyně trochu luxusu. Lehký a nadýchaný korpus je promazaný pistáciovým krémem, který dodává jemnou a bohatou chuť každému soustu. Tento dort je skvělou volbou pro každou příležitost, od rodinných oslav po elegantní večírky.
Suroviny
Postup
Nejdříve si připravte korpus
Z bílků vyšlehejte tuhý sníh a poté do něj opatrně přimíchejte vařečkou či stěrkou cukr. V druhé míse vyšlehejte žloutky s vanilkovými cukry do světle žluté nadýchané pěny. Pěnu poté přidejte do bílků a opět opatrně smíchejte v kompaktní nadýchanou hmotu.
Mouku smíchejte s kypřícím práškem a opatrně vmíchejte do vaječné pěny. Na závěr přimíchejte slunečnicový olej. Vzniklé těsto vlijte do formy vyložené pečícím papírem a pečte v troubě na 180 stupňů cca 25 minut. Hotové těsto vyzkoušejte špejlí, zda je správně upečené. Nechte na mřížce zcela vychladnout.
Poté si připravte pistáciový krém
Smíchejte pudinkový prášek, mléko, cukr a uvařte hustý pudink. Poté odstavte z plotny, povrch zakryjte potravinářskou fólií, aby se nevytvořil škraloup a nechte zcela vychladnout. Po vychladnutí ručním šlehačem pudink rozšlehejte do jemna. Do mísy si dejte změklé máslo, které rozšlehejte dohladka a postupně do něj přidávejte pudink. V závěru přidejte i pistáciovou pastu, ale lze jí vynechat. Případně dle chuti doslaďte.
Polava z bílé čokolády
Polevu připravíte tak, že na plotně přivedete k varu smetanu. Do mísy nalámejte čokoládu a horkou smetou jí zalijte. Metličkou smetanu a čokoládu míchejte tak dlouho, dokud se obě suroviny nespojí v hladkou polevu. Odložte stranou, aby trochu vychladla a zhoustla.
V závěru celý dort zkompletujte
Vychladlý korpus podélně rozkrojte na 3 stejně vysoké díly. Na první piškotový díl rozetřete cca 1/3 krému, položte na něj druhý piškotový díl a opět potřete 1/3 krému a na závěr dejte třetí piškotový plát. Zbytkem krému obmažte boky i vršek dortu. Na vrch nalijte vychladlou a trochu zhoustlou čokoládovou polevu, kterou nechejte po okrajích stéct. Pak můžete ještě dozdobit dle fantazie trochou zbylého krému nebo nasekanými pistáciemi.