Pistáciový dort s polevou z bílé čokolády

Pistáciový dort s polevou z bílé čokolády

Hodnocení receptu
Průměr: 4.1 ()
Více než hodinu Snadné

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 6461 kcal
Bílkoviny 141 g
Sacharidy 725 g
Tuky 339 g
Vláknina 28 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Suroviny

Korpus
vejce 6 ks
vanilkový cukr 2 bal
krupicový cukr 160 g
mouka pšeničná hladká 200 g
kypřicí prášek do pečiva 1 bal
rostlinný olej 8 PL
Pistáciový krém
pudink 2 bal
pistaciový
mléko 500 ml
krupicový cukr 2 PL
pistáciový krém 1 PL
Poleva
smetana ke šlehání 150 ml
bílá čokoláda 200 g

Postup

1

Nejdříve si připravíme korpus.

Bílky vyšleháme do tuha a poté k nim opatrně přimícháme vařečkou či stěrkou cukr. V druhé míse vyšleháme žloutky s vanilkovými cukry do světle žluté nadýchané pěny. Pěnu poté přidáme do bílků a opět opatrně smícháme v kompaktní nadýchanou pěnu. Mouku smícháme s kypřícím práškem a opatrně vmícháme do vaječné pěny. Na závěr přimícháme slunečnicový olej. Vzniklé těsto vlijeme do formy vyložené pečícím papírem a pečeme v troubě na 180 stupňů cca 25 minut. Hotové těsto zkoušíme špejlí, zda je správně upečené. Necháme zcela vychladnout.

2

Poté si připravíme pistáciový krém.

Smícháme pudinkový prášek, mléko, cukr a uvaříme pudink do zhoustnutí. Jakmile odstavíme z plotny, povrch zakryjeme potravinářskou fólií, aby se nevytvořil škraloup a necháme zcela vychladnout. Po vychladnutí ručním šlehačem pudink rozšleháme do jemna. Do mísy si dáme změklé máslo, které si rozšleháme dohladka a postupně do něj přidáváme pudink. V závěru přidáme pistáciovou pastu, ale lze jí vynechat. Případně dle chuti dosladíme.

Polevu si připravíme tak, že na plotně přivedeme k varu smetanu. Do mísy nalámeme čokoládu a horkou smetou jí zalijeme. Metličkou smetanu a čokoládu mícháme tak dlouho, dokud se obě suroviny nespojí v hladkou polevu. Odložíme bokem, aby trochu vychladla a zhoustla.

 

3

V závěru celý dort zkompletujeme.

Vychladlý korpus si rozkrojíme na 3 stejně vysoké díly. Na první piškotový díl poklademe cca 1/3 krému, nandáme druhý piškotový díl a opět dáme 1/3 krému a na závěr dáme třetí piškotový plát. Zbytkem krému obmažeme boky i vršek dortu. Na vrch nalijeme vychladlou a trochu zhoustlou čokoládovou polevu, kterou necháme po okrajích stéct. Pak můžeme ještě dozdobit dle fantazie trochou krému nebo nasekanými pistáciemi. 

Autor: cvrk01

Apetit magazín

Bylinkovým čajem proti nachlazení
  • Tipy a triky

Bylinkovým čajem proti nachlazení

Sychravý podzim, změny počasí i časté přepršky způsobují nepříjemné nachlazení, které člověku může na několik dnů znepříjemnit život. Matka příroda je naštěstí nejen mocnou čarodějkou, ale také zkušenou lékárnicí, která má v zásobě hned...
Kolik hořčic znáte?
  • Novinky a zajímavosti

Kolik hořčic znáte?

Může být hustá i tekutá, jasně žlutá či nahnědlá, jemná, sladká i pikantní. Hořčice je všestranné dochucovadlo, které se vyrábí z mletých hořčičných semínek, vody, cukru, soli a octa. Možná vás překvapí, že je jedním z nejrozšířenějších...

Obchod Apetit