Kuchařky Apetit Vína Apetit
Menu
Přihlašení
Uživatelské jméno
Heslo
Uživatelský
recept
Soutěž
o dort na obálku

Pistáciový dort s polevou z bílé čokolády

Popis receptu: 

Tento dort vyrábím vždy pro zvláštní příležitosti, jako jsou narozeniny či svátky. Kombinace světlého piškotu s pistáciovým krémem a čokoládou se vždy osvědčila.  Lze jej použít prakticky v průběhu celého roku. Všechny suroviny jsou totiž běžně dostupné a finální efekt opravdu stojí za to.

Autor: Petra Neumanová
Hodnocení:
2 (hlasy)
Náročnost: Snadné
Počet porcí: 12 porcí
Doba přípravy: Více než hodinu

Ingredience

    Korpus o průměru 23 cm:

    6 vajec 

    2 sáčky vanilkového cukru

    160 g krupicového cukru

    200 g hladké mouky

    1 kypřící prášek do pečiva

    8 lžic slunečnicového oleje

     

    Pistáciový krém:

    2 pistáciové pudinky

    500 ml polotučného mléka

    2 lžíce krupicového cukru

    1 lžíce pistáciové pasty (lze vynechat)

     

    Poleva z bílé čokolády:

    150 ml smetany ke šlehání 33%

    200 g bílé čokolády

Příprava jídla

Nejdříve si připravíme korpus.

Bílky vyšleháme do tuha a poté k nim opatrně přimícháme vařečkou či stěrkou cukr. V druhé míse vyšleháme žloutky s vanilkovými cukry do světle žluté nadýchané pěny. Pěnu poté přidáme do bílků a opět opatrně smícháme v kompaktní nadýchanou pěnu. Mouku smícháme s kypřícím práškem a opatrně vmícháme do vaječné pěny. Na závěr přimícháme slunečnicový olej. Vzniklé těsto vlijeme do formy vyložené pečícím papírem a pečeme v troubě na 180 stupňů cca 25 minut. Hotové těsto zkoušíme špejlí, zda je správně upečené. Necháme zcela vychladnout.

Poté si připravíme pistáciový krém.

Smícháme pudinkový prášek, mléko, cukr a uvaříme pudink do zhoustnutí. Jakmile odstavíme z plotny, povrch zakryjeme potravinářskou fólií, aby se nevytvořil škraloup a necháme zcela vychladnout. Po vychladnutí ručním šlehačem pudink rozšleháme do jemna. Do mísy si dáme změklé máslo, které si rozšleháme dohladka a postupně do něj přidáváme pudink. V závěru přidáme pistáciovou pastu, ale lze jí vynechat. Případně dle chuti dosladíme.

Polevu si připravíme tak, že na plotně přivedeme k varu smetanu. Do mísy nalámeme čokoládu a horkou smetou jí zalijeme. Metličkou smetanu a čokoládu mícháme tak dlouho, dokud se obě suroviny nespojí v hladkou polevu. Odložíme bokem, aby trochu vychladla a zhoustla.

V závěru celý dort zkompletujeme.

Vychladlý korpus si rozkrojíme na 3 stejně vysoké díly. Na první piškotový díl poklademe cca 1/3 krému, nandáme druhý piškotový díl a opět dáme 1/3 krému a na závěr dáme třetí piškotový plát. Zbytkem krému obmažeme boky i vršek dortu. Na vrch nalijeme vychladlou a trochu zhoustlou čokoládovou polevu, kterou necháme po okrajích stéct. Pak můžeme ještě dozdobit dle fantazie trochou krému nebo nasekanými pistáciemi. 

Přidat komentář