Pizza, kterou si upečete sami, chutná dvojnásob dobře!
Náš tip: Milujete pizzu? Dejte si také pravou italskou pizzu s mortadellou a burratou z Líné kuchařky podle našeho videoreceptu
Suroviny
rajče
750
g
oloupaná nebo konzervovaná
olivový olej
2
PL
+ na pokapání
krupicový cukr
1
ČL
podle základního receptu
sůl
mozzarella
300
g
na plátky
parmazán
2
PL
nastrouhaný
bazalka
14
lístků
Postup
1
V pánvi rozpalte olej a vsypte na něj rajčata – ať čerstvá, nebo konzervovaná.
2
Pod pokličkou je asi dvě minuty duste; odklopte, přidejte cukr a rajčata vařte ještě šest až sedm minut, aby se zbavila vody.
3
Těsto potřete rajčaty, pokapejte olejem a osolte. Dejte do trouby a pečte asi čtvrt hodiny.
4
Pak pizzy poklaďte plátky mozzarelly, posypte parmazánem a vraťte na dalších pět minut do trouby. Posypte bazalkou a hned podávejte.
Těsto na pizzu
- 30 g droždí rozmíchejte v troše vlažné vody, přidejte 1 lžičku cukru, asi 2 lžíce hladké mouky a zamíchejte.
- Po čtvrthodině přilijte 1 lžíci olivového oleje, přibližně 200 ml vlažné vody, ½ lžíce soli a postupně přisypávejte 500 g hladké mouky tak, abyste získali měkké, nelepkavé těsto.
- Deset minut ho hněťte a pak jej vložte do misky vymazané olivovým olejem. Zakryjte ji fólií a nechte těsto kynout (nejlépe přes noc v lednici) na dvojnásobný objem. Pak ho rozválejte – buď na dvě pizzy o průměru asi 30 cm, nebo na velikost pečicího plechu.
- Poklaďte surovinami a pečte asi dvacet minut při 200/180 °C.
Komentáře