
Pizza s brokolicí a krevetami
Nemáte-li rádi krevety, použijte místo nich kolečka choriza nebo je prostě vynechte.
Ingredience
- cca 80 ml rajčatové pasty (v tubě ji prodávají například drogerie dm nebo Marks & Spencer)
- 150–200 g třešinek mozzarelly nebo velká koule, natrhaná nebo nakrájená na plátky či na kostičky
- 200 g stonkové brokolice nebo růžiček obyčejné, může být mražená (ta by měla být povolená před obkládáním těsta)
- 80 g sušených či polosušených rajčat v oleji, okapaných a nakrájených
- cca 20 vyloupaných krevet (4–5 cm), s ponechanými ocásky pro efekt
- cca 125 g ricotty, podle potřeby vykapané
- strouhaný parmazán na posypání
- vločková sůl a čerstvě mletý pepř
- drcená sušená chilli paprička dle chuti
- tenká kolečka nebo klínky citronu na ozdobení
- 10 g droždí (1/4 kostky)
- cca 200 ml vlažné vody
- 1/4 lžičky krupicového cukru
- 250 g polohrubé mouky + na poprášení
- 1/2 lžičky soli
- 2,5 lžíce panenského olivového oleje
NA TĚSTO
Příprava jídla
1 Rozmíchejte rozdrobené droždí, trochu vlažné vody a cukr. Na teplém místě nechte vzejít kvásek. V míse promíchejte mouku, sůl, kvásek a olej. Postupně přilévejte asi 150 ml vlažné vody a propracovávejte, až vznikne soudržné těsto. Těsto přemístěte na pomoučněný vál a důkladně hněťte, aby bylo pružné a nelepilo se. Vytvořte bochánek, poprašte moukou, přikryjte čistou utěrkou a nechte kynout 1,5–2 hodiny, aby zdvojnásobilo objem. Nejméně půl hodiny předem předehřejte troubu na aspoň 220 °C.
2 Vykynuté těsto rozdělte na 4 díly a rozválejte či roztáhněte na zhruba kruhové placky. Položte je na 2 plechy vyložené pečicím papírem a potřete je rajčatovou pastou (ne až do krajů). Rozdělte na ně mozzarellu, brokolici, rajčata a krevety. Poklaďte lžičkami ricotty, posypte parmazánem. Osolte (jemně) a opepřete. Pečte (raději po jednom plechu) 10–15 minut, až okraje zezlátnou a všechno bude dobře prohřáté a sýry se roztaví. Posypte sušeným chilli, ozdobte citronem a podávejte.
NĚCO NAVÍC
Na rychlotěsto bez kynutí smíchejte v míse 330 g hladké či polohrubé mouky, 7g sáček sušeného (instantního) droždí a 1 lžičku krupicového cukru. Ve směsi udělejte důlek, přilijte 2 lžíce panenského olivového oleje a 240 ml vlažné vody. Promíchejte a ochuťte 1 lžící soli. Umíchejte lepivou hmotu, vyklopte ji na pomoučněný vál a prohněťte na hladké a pružné těsto (ručně to trvá okolo 5 minut). Hned ho rozdělte na díly, rozválejte na placky, obložte a upečte.
Přidat komentář