Pizza z polenty

Pizza z polenty

Hodnocení receptu
Průměr: 2 (3)
Do 10 minut Velmi snadné Pro 2 osoby

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 1032 kcal
Bílkoviny 56 g
Cukr 46 g
Tuky 67 g
Vláknina 2 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Jiná pizza. Pro všechny, kteří se vyhýbají lepku, bude polentové těsto zajímavou alternativou

Suroviny

vývar zeleninový 400 ml
100 g
instantní polenta
sůl
pepř
čerstvě mletý
parmazán 4 PL
nastrouhaný
olivový olej 2 PL
200 g
stonková brokolice lze nahradit kadeřávkem
hrst
třešňová rajčátka rozpůlených
česnek 1
nasekaný
mozzarella 125 g
natrhané na kousky
10 ks
pečené papriky v oleji hotových, nakrájených na kousky

1 Na plotně přiveďte v hrnci k varu vývar a do vroucího vývaru tenkým proudem za stálého míchání metličkou vsypte polentu. Osolte a vmíchejte dvě lžíce parmazánu. Důkladně míchejte a vařte ještě asi 3 minuty.

2 Velký plech vyložte pečicím papírem a ten potřete troškou olivového oleje. Vlijte na plech polentu a rozetřete ji do kruhu o obvodu asi 30 cm a uložte na půl hodiny do chladu.

3 Rozehřejte gril v troubě na maximum, polentu teď můžete, ale nemusíte předpéct pod grilem dozlatova, pak nechte zchladnout. Brokolici nebo kadeřávek povařte ve vroucí osolené vodě asi 2 minuty a hned opláchněte ledovou vodou, abyste zastavili zbytkový var. Pokud nemáte stonkovou brokolici, růžičky podélně rozpulte a vařte je o pár minut déle podle velikosti brokolice. Nechte okapat. V menší misce smíchejte přepůlená rajčátka se zbylým olivovým olejem a česnekem. Dosolte, případně opepřete.

4 Na (ogrilovanou) polentovou placku rozprostřete mozzarellu a poklaďte ji brokolicí, rajčaty, paprikami. Posypte zbylým parmazánem a pokapejte troškou oleje z pečených paprik. Vložte pod gril a nechte zapéct 3–4 minuty, dokud okraje nezezlátnou a sýr se nerozteče. Jezte okamžitě, při delším stání polentová základna navlhne.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2018/3 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit magazín

  • Jak na to

Nejlepší italské semifreddo krok za krokem

Pravé italské semifreddo je nadýchané, na jazyku taje a rozplývá se. Osvěžující semifreddo je pro léto je pro jako stvořené. Připravili jsme pro vás tipy, jak si mražený italský dezert připravit doma. ...
  • Tipy a triky

Zeptejte se redakce: Biskupský chlebíček

Milujete biskupský chlebíček? Tato jednoduchá pochoutka může posloužit jako chutný dezert i jako sladká svačinka. Poradíme vám, z jakého těsta je nejlepší ho připravit.    ...

Jak na nejlepší ovocný salát?

Zahrádky, trhy i obchody nabízejí moře lahodných ovocných plodů, které přímo žadoní o zpracování. Možností je spoustu. Můžete se pustit třeba do výroby džemu, kompotu nebo sirupu. Ale nejvíc zdravých látek se ukrývá v čerstvém ovoci, proto...
  • Tipy a triky

5 evergreenů rychlého občerstvení z českých koupališť

K českému koupališti neodmyslitelně patří oblíbené  gastrorychlovky: párek v rohlíku, smažák v housce, langoš, hranolky nebo kuřecí nugetky. V principu nejde o nic špatného, provedení ale může někdy kulhat. Připravte si...
  • Jak na to

3 tipy na rychlé jednohubky na špejli

Obyčejné jednohubky z pečiva a pomazánky známe všichni. Modernější alternativou jsou kanapky ze zeleniny a hummusu či lehké tvarohové pěny. Znáte ale jednohubky na špejli?   ...

Obchod Apetit