
Pizza z polenty
Jiná pizza. Pro všechny, kteří se vyhýbají lepku, bude polentové těsto zajímavou alternativou
Ingredience
- 400 ml zeleninového vývaru
- 100 g instantní polenty
- sůl a čerstvě mletý pepř
- 4 lžíce parmazánu, nastrouhaného
- 2 lžíce olivového oleje
- 200 g stonkové brokolice nebo kadeřávku
- hrst třešňových rajčátek, rozpůlených
- 1 stroužek česneku, nasekaný
- 125 g mozzarelly, natrhané na kousky
- 10 hotových pečených paprik v oleji, nakrájených na kousky
Příprava jídla
1 Na plotně přiveďte v hrnci k varu vývar a do vroucího vývaru tenkým proudem za stálého míchání metličkou vsypte polentu. Osolte a vmíchejte dvě lžíce parmazánu. Důkladně míchejte a vařte ještě asi 3 minuty.
2 Velký plech vyložte pečicím papírem a ten potřete troškou olivového oleje. Vlijte na plech polentu a rozetřete ji do kruhu o obvodu asi 30 cm a uložte na půl hodiny do chladu.
3 Rozehřejte gril v troubě na maximum, polentu teď můžete, ale nemusíte předpéct pod grilem dozlatova, pak nechte zchladnout. Brokolici nebo kadeřávek povařte ve vroucí osolené vodě asi 2 minuty a hned opláchněte ledovou vodou, abyste zastavili zbytkový var. Pokud nemáte stonkovou brokolici, růžičky podélně rozpulte a vařte je o pár minut déle podle velikosti brokolice. Nechte okapat. V menší misce smíchejte přepůlená rajčátka se zbylým olivovým olejem a česnekem. Dosolte, případně opepřete.
4 Na (ogrilovanou) polentovou placku rozprostřete mozzarellu a poklaďte ji brokolicí, rajčaty, paprikami. Posypte zbylým parmazánem a pokapejte troškou oleje z pečených paprik. Vložte pod gril a nechte zapéct 3–4 minuty, dokud okraje nezezlátnou a sýr se nerozteče. Jezte okamžitě, při delším stání polentová základna navlhne.
Přidat komentář