V pošmourných dnech pozdního podzimu přijde vhod barevná vzpruha. Dýně navíc potěší nejen oči. Zapečená s červenou čočkou, bramborami a kapustou bude i opravdovou potěchou i pro vaše chuťové buňky.
Suroviny
Postup
Čočku propláchněte a uvařte doměkka podle návodu na obalu. Pak ji sceďte a podle chuti osolte a opepřete.
Mezitím předehřejte troubu na 200°C. Pekáček nebo zapékací mísu o rozměrech cca 20 x 30 cm vymažte máslem.
Ve velké hluboké pánvi na středním ohni rozehřejte 1 lžíci oleje, vsypte kapustu a podlijte 1 lžící vody. Za častého obracení opékejte asi 1 minutu, aby se voda odpařila a kapusta zavadla. Přesuňte ji do mísy.
V pánvi rozehřejte zbývající lžíci oleje a vsypte pórek a česnek, míchejte 2 minuty, aby pórek změkl. Přidejte ho ke kapustě do mísy a promíchejte. Plátky dýně nakrájejte na 4–5 cm kousky.
Na dno připravené pečicí nádoby udělejte vrstvu z plátků brambor tak, aby se mírně překrývaly. Osolte je, opepřete, posypte částí šalvěje a tymiánových lístků, podle chuti poprašte troškou muškátového oříšku. Pak udělejte vrstvu z poloviny kapustové směsi a poloviny čočky, pokropte trochou smetany. Pokračujte vrstvou z mírně se překrývající poloviny dýňových plátků. Osolte, opepřete, podle chuti poprašte troškou muškátového oříšku. Na ni navrstvěte zbývající kapustovou směs a čočku, pokropte trochou smetany. Poté dejte vrstvu ze zbývajících brambor, osolte ji, opepřete, podle chuti poprašte troškou muškátového oříšku, posypte polovinou zbývající šalvěje a tymiánu. Zakončete zbývající dýní, osolte, opepřete, omuškátujte podle chuti, zalijte zbývající smetanou a posypte zbývajícími bylinkami a hrstí nasekané kapusty.
Zakryjte alobalem nebo přiklopte a pečte 45 minut. Pak odkryjte, posypte všemi promíchanými sýry a cca 20 minut dopékejte dozlatova.
Při servírování můžete ozdobit šalvějí osmaženou v másle či olivovém oleji. Před podáváním nechte 10 minut stát.