Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Zapékaná smetanová dýně s bramborami a kapustou
Zapékaná smetanová dýně s bramborami a kapustou
ZDROJ: Apetit
sdílet:

Zapékaná smetanová dýně s bramborami a kapustou

4.4/5 Počet hodnocení: 7
Více než hodinu Velmi snadné Pro 6 osob

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 2873 kcal
Bílkoviny 123 g
Sacharidy 287 g
Tuky 127 g
Vláknina 55 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

V pošmourných dnech pozdního podzimu přijde vhod barevná vzpruha. Dýně navíc potěší nejen oči. Zapečená s červenou čočkou, bramborami a kapustou bude i opravdovou potěchou i pro vaše chuťové buňky.

Suroviny

sůl
pepř
čerstvě mletý
na vymazání zapékací nádoby
olivový olej 2 PL
kapusta 100 g
hlávková, nakrájená nahrubo + hrst nasekané navrch
pórek 1 ks
nakrájený na půlkolečka
česnek 2 stroužky
drcené
dýně 650 g
máslová – oloupaná, zbavená semínek a nakrájená na 5mm silné plátky
varný typ AB nebo B – oloupané a nakrájené na 4mm silné plátky
šalvěj 2 lístky
nakrájené nadrobno + smažené snítky na ozdobení (nemusí být)
tymián 1 PL
čerstvé lístky
čerstvě strouhaný, podle chuti
strouhaný, lze použít goudu
strouhaná
strouhaný

Postup

1

Čočku propláchněte a uvařte doměkka podle návodu na obalu. Pak ji sceďte a podle chuti osolte a opepřete.

2

Mezitím předehřejte troubu na 200°C. Pekáček nebo zapékací mísu o rozměrech cca 20 x 30 cm vymažte máslem.

3

Ve velké hluboké pánvi na středním ohni rozehřejte 1 lžíci oleje, vsypte kapustu a podlijte 1 lžící vody. Za častého obracení opékejte asi 1 minutu, aby se voda odpařila a kapusta zavadla. Přesuňte ji do mísy.

4

V pánvi rozehřejte zbývající lžíci oleje a vsypte pórek a česnek, míchejte 2 minuty, aby pórek změkl. Přidejte ho ke kapustě do mísy a promíchejte. Plátky dýně nakrájejte na 4–5 cm kousky.

5

Na dno připravené pečicí nádoby udělejte vrstvu z plátků brambor tak, aby se mírně překrývaly. Osolte je, opepřete, posypte částí šalvěje a tymiánových lístků, podle chuti poprašte troškou muškátového oříšku. Pak udělejte vrstvu z poloviny kapustové směsi a poloviny čočky, pokropte trochou smetany. Pokračujte vrstvou z mírně se překrývající poloviny dýňových plátků. Osolte, opepřete, podle chuti poprašte troškou muškátového oříšku. Na ni navrstvěte zbývající kapustovou směs a čočku, pokropte trochou smetany. Poté dejte vrstvu ze zbývajících brambor, osolte ji, opepřete, podle chuti poprašte troškou muškátového oříšku, posypte polovinou zbývající šalvěje a tymiánu. Zakončete zbývající dýní, osolte, opepřete, omuškátujte podle chuti, zalijte zbývající smetanou a posypte zbývajícími bylinkami a hrstí nasekané kapusty.

6

Zakryjte alobalem nebo přiklopte a pečte 45 minut. Pak odkryjte, posypte všemi promíchanými sýry a cca 20 minut dopékejte dozlatova.

7

Při servírování můžete ozdobit šalvějí osmaženou v másle či olivovém oleji. Před podáváním nechte 10 minut stát.

Tento recept naleznete také v kolekcích:

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2020/11 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2020/11

Apetit magazín

AD
Vychutnejte si dokonalý kopeček zmrzliny
  • Zajímavosti

Vychutnejte si dokonalý kopeček zmrzliny

Zmrzlina k létu neodmyslitelně patří, milují ji děti i dospělí. Chladivý kopeček v horkých dnech dokonale osvěží a potěší chuťové buňky. Marks & Spencer si letos opět připravil několik novinek ze světa mraženého osvěžení – a...