Zapékaná smetanová dýně s bramborami a kapustou

Zapékaná smetanová dýně s bramborami a kapustou
ZDROJ: Apetit
sdílet:

Zapékaná smetanová dýně s bramborami a kapustou

Hodnocení receptu
Průměr: 5 (2)
Více než hodinu Velmi snadné Pro 6 osob

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 2873 kcal
Bílkoviny 123 g
Sacharidy 287 g
Tuky 127 g
Vláknina 55 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

V pošmourných dnech pozdního podzimu přijde vhod barevná vzpruha. Dýně navíc potěší nejen oči. Zapečená s červenou čočkou, bramborami a kapustou bude i opravdovou potěchou i pro vaše chuťové buňky.

Související recepty

Suroviny

čočka červená 200 g
sůl
pepř
čerstvě mletý
máslo
na vymazání zapékací nádoby
olivový olej 2 PL
kapusta 100 g
hlávková, nakrájená nahrubo + hrst nasekané navrch
pórek 1 ks
nakrájený na půlkolečka
česnek 2 stroužky
drcené
dýně 650 g
máslová – oloupaná, zbavená semínek a nakrájená na 5mm silné plátky
brambory 500 g
varný typ AB nebo B – oloupané a nakrájené na 4mm silné plátky
šalvěj 2 lístky
nakrájené nadrobno + smažené snítky na ozdobení (nemusí být)
tymián 1 PL
čerstvé lístky
muškátový oříšek
čerstvě strouhaný, podle chuti
smetana na vaření 500 ml
čedar 50 g
strouhaný, lze použít goudu
mozzarella 60 g
strouhaná
parmazán 30 g
strouhaný

Postup

1

Čočku propláchněte a uvařte doměkka podle návodu na obalu. Pak ji sceďte a podle chuti osolte a opepřete.

2

Mezitím předehřejte troubu na 200°C. Pekáček nebo zapékací mísu o rozměrech cca 20 x 30 cm vymažte máslem.

3

Ve velké hluboké pánvi na středním ohni rozehřejte 1 lžíci oleje, vsypte kapustu a podlijte 1 lžící vody. Za častého obracení opékejte asi 1 minutu, aby se voda odpařila a kapusta zavadla. Přesuňte ji do mísy.

4

V pánvi rozehřejte zbývající lžíci oleje a vsypte pórek a česnek, míchejte 2 minuty, aby pórek změkl. Přidejte ho ke kapustě do mísy a promíchejte. Plátky dýně nakrájejte na 4–5 cm kousky.

5

Na dno připravené pečicí nádoby udělejte vrstvu z plátků brambor tak, aby se mírně překrývaly. Osolte je, opepřete, posypte částí šalvěje a tymiánových lístků, podle chuti poprašte troškou muškátového oříšku. Pak udělejte vrstvu z poloviny kapustové směsi a poloviny čočky, pokropte trochou smetany. Pokračujte vrstvou z mírně se překrývající poloviny dýňových plátků. Osolte, opepřete, podle chuti poprašte troškou muškátového oříšku. Na ni navrstvěte zbývající kapustovou směs a čočku, pokropte trochou smetany. Poté dejte vrstvu ze zbývajících brambor, osolte ji, opepřete, podle chuti poprašte troškou muškátového oříšku, posypte polovinou zbývající šalvěje a tymiánu. Zakončete zbývající dýní, osolte, opepřete, omuškátujte podle chuti, zalijte zbývající smetanou a posypte zbývajícími bylinkami a hrstí nasekané kapusty.

6

Zakryjte alobalem nebo přiklopte a pečte 45 minut. Pak odkryjte, posypte všemi promíchanými sýry a cca 20 minut dopékejte dozlatova.

7

Při servírování můžete ozdobit šalvějí osmaženou v másle či olivovém oleji. Před podáváním nechte 10 minut stát.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2020/11 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2020/11

Apetit magazín

Vše o bramborových chipsech a na co si dát pozor?
  • Suroviny

Vše o bramborových chipsech a na co si dát pozor?

Všichni víme, že nejsou úplně nejzdravější, ale stejně je milujeme. Ano, řeč je o bramborových chipsech. Odkud pocházejí, jak se vyrábějí a na které látky v jejich složení byste si měli dávat největší pozor? ...
Halušky a strapačky: patří do nich vejce a brambory?
  • Jak na to

Halušky a strapačky: patří do nich vejce a brambory?

Halušky mají svůj domov na Slovensku, kde jsou považovány za tradiční jídlo. Známé jsou ale také jako typický valašský pokrm. Jsou rychlým a chutným řešením obědu či večeře. Vyzkoušet je můžete naslano se slaninou, kysaným zelím, brynzou i...
Ječné kroupy – výživa nejen pro kojence a gladiátory
  • Suroviny

Ječné kroupy – výživa nejen pro kojence a gladiátory

Ačkoliv má ječmen v české kuchyni dlouholetou historii, dnes si kroupy dopřáváme maximálně na Štědrý den nebo v zabijačkové polévce. Pojďme společně oprášit tuto „znovu objevenou“ plodinu a dodat našim jídelníčkům potřebnou...

Obchod Apetit