0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Zapékaná smetanová dýně s bramborami a kapustou

Zapékaná smetanová dýně s bramborami a kapustou
ZDROJ: Apetit
sdílet:

Zapékaná smetanová dýně s bramborami a kapustou

4.8/5 Počet hodnocení: 4
Více než hodinu Velmi snadné Pro 6 osob

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 2873 kcal
Bílkoviny 123 g
Sacharidy 287 g
Tuky 127 g
Vláknina 55 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

V pošmourných dnech pozdního podzimu přijde vhod barevná vzpruha. Dýně navíc potěší nejen oči. Zapečená s červenou čočkou, bramborami a kapustou bude i opravdovou potěchou i pro vaše chuťové buňky.

Suroviny

sůl
pepř
čerstvě mletý
máslo
na vymazání zapékací nádoby
olivový olej 2 PL
kapusta 100 g
hlávková, nakrájená nahrubo + hrst nasekané navrch
pórek 1 ks
nakrájený na půlkolečka
česnek 2 stroužky
drcené
dýně 650 g
máslová – oloupaná, zbavená semínek a nakrájená na 5mm silné plátky
brambory 500 g
varný typ AB nebo B – oloupané a nakrájené na 4mm silné plátky
šalvěj 2 lístky
nakrájené nadrobno + smažené snítky na ozdobení (nemusí být)
tymián 1 PL
čerstvé lístky
muškátový oříšek
čerstvě strouhaný, podle chuti
strouhaný, lze použít goudu
strouhaná
strouhaný

Postup

1

Čočku propláchněte a uvařte doměkka podle návodu na obalu. Pak ji sceďte a podle chuti osolte a opepřete.

2

Mezitím předehřejte troubu na 200°C. Pekáček nebo zapékací mísu o rozměrech cca 20 x 30 cm vymažte máslem.

3

Ve velké hluboké pánvi na středním ohni rozehřejte 1 lžíci oleje, vsypte kapustu a podlijte 1 lžící vody. Za častého obracení opékejte asi 1 minutu, aby se voda odpařila a kapusta zavadla. Přesuňte ji do mísy.

4

V pánvi rozehřejte zbývající lžíci oleje a vsypte pórek a česnek, míchejte 2 minuty, aby pórek změkl. Přidejte ho ke kapustě do mísy a promíchejte. Plátky dýně nakrájejte na 4–5 cm kousky.

5

Na dno připravené pečicí nádoby udělejte vrstvu z plátků brambor tak, aby se mírně překrývaly. Osolte je, opepřete, posypte částí šalvěje a tymiánových lístků, podle chuti poprašte troškou muškátového oříšku. Pak udělejte vrstvu z poloviny kapustové směsi a poloviny čočky, pokropte trochou smetany. Pokračujte vrstvou z mírně se překrývající poloviny dýňových plátků. Osolte, opepřete, podle chuti poprašte troškou muškátového oříšku. Na ni navrstvěte zbývající kapustovou směs a čočku, pokropte trochou smetany. Poté dejte vrstvu ze zbývajících brambor, osolte ji, opepřete, podle chuti poprašte troškou muškátového oříšku, posypte polovinou zbývající šalvěje a tymiánu. Zakončete zbývající dýní, osolte, opepřete, omuškátujte podle chuti, zalijte zbývající smetanou a posypte zbývajícími bylinkami a hrstí nasekané kapusty.

6

Zakryjte alobalem nebo přiklopte a pečte 45 minut. Pak odkryjte, posypte všemi promíchanými sýry a cca 20 minut dopékejte dozlatova.

7

Při servírování můžete ozdobit šalvějí osmaženou v másle či olivovém oleji. Před podáváním nechte 10 minut stát.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2020/11 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2020/11

Apetit magazín

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
549 Kč
439 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč