0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Minestrone s pancettou
ZDROJ: Apetitonline.cz
sdílet:
4/5 Počet hodnocení: 23
Do hodiny Snadné 8

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 2634 kcal
Bílkoviny 120 g
Sacharidy 314 g
Tuky 83 g
Vláknina 53 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Minestrone se v každém kraji, domácnosti i ročním období vaří z trochu jiných surovin. Proto k ní i vy přistupujte s italskou lehkostí.

Suroviny

hrášek 250 g
boby 100 g
fazole fava
řapíkatý celer 2 ks
cuketa 200 g
mangold 200 g
pokrájený
listový
olivový olej panenský 2 PL
nebo jiná prorostlá sušená slanina, nakrájená na kostičky
cibule 1 ks
nakrájená najemno
česnek 2 stroužky
nakrájený najemno
nakrájené na kostičky asi 1 cm
mrkev 2 ks
nakrájená na kostičky
kapusta ¼ ks
nakrouhaná na nudličky
pórek 1 ks
nakrájený na plátky
fazolky zelené 200 g
pokrájené
petrželka 1 hrst
hladkolistá
vývar 2,5 l
horký, lze nahradit horkou vodou
rajče 250 g
vyzrálá
těstoviny 100 g
např. mušličky, nalámané makarony
sůl mořská
pepř
čerstvě mletý
čerstvě nastrouhaný
olivový olej panenský
na zakápnutí

Postup

1

Minestrone s pancettou - přípřava zeleniny

Příprava
Nejdříve si připravte zeleninu. Vyloupejte hrášek, a pokud jsou dost zralé, tak i fazole fava. Jsou-li mladé, pouze luskům odřízněte stopku a špičku a jemně je pokrájejte. U řapíků celeru nahoře pomocí nože uchopte tuhá vlákna v žebrování a tahem je ­odloupněte, pak nakrájejte na plátky.

2

Krájení
Cuketu krájejte i se slupkou – velmi malé plody na plátky, větší na kostky. Řapíky mangoldu pokrájejte na menší kousky, listy na větší. Baby špenát můžete do polévky hodit rovnou, větší rostliny prodávané na váhu je třeba zbavit tuhých stonků a důkladně omýt, případně nahrubo pokrájet.osypte parmazánem.

3

Minestrone s pancettou - vaření polévky

Opékání
V hrnci na oleji osmahněte za stálého míchání pancettu. Až zprůhlední, přidejte cibuli i česnek a osmahněte asi tři až pět minut doměkka. Vložte kostičky brambor, pokrájenou mrkev, celerové řapíky, kapustu a pórek a opékejte další tři minuty, až zelenina začne krásně vonět.

4

Vývar
Přidejte mangold, špenát, pokrájenou cuketu, fazolky, fazole fava a petrželku. Vše zalijte asi dvěma a půl litry horké vody nebo vývaru a promíchejte. Zatím nesolte, protože pancetta a případný vývar jsou slané. Počkejte, až se chutě rozvinou.

5

Minestrone s pancettou - zavářka

Spařte rajčata
Polévku zvolna vařte pod pokličkou deset minut. Mezitím nařízněte rajčata do kříže a zalijte je vroucí vodou. Díky tomuto opatření půjdou dobře loupat. Spařená rajčata vyjměte, zchlaďte, oloupejte a pokrájejte na kostky.

6

Dokončení
Do polévky nyní vsypte rajčata a přidejte těstoviny. Vařte dalších asi deset minut – zelenina a těstoviny by měly změknout. Podle chuti osolte a opepřete. Při podávání pokapejte na talíři dobrým olivovým olejem a p

Související články

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2008/7 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2008/7

Apetit magazín

Už víte, co s nadcházející sobotou? Pojďte na Apetit piknik!
  • Lidé a jídlo

Už víte, co s nadcházející sobotou? Pojďte na Apetit piknik!

Dobře se nalaďte a ochutnávání může začít! Apetit piknik se koná už po dvanácté, i letos jsme mu vyhradili jednu celou červnovou sobotu. Přijít můžete v jakémkoli počtu, jídla a pití bude pro všechny dost. Počasí by mělo hodování pod širým...
Představujeme novou kuchařku z edice Apetit: Mrkev, dýně a cuketa
  • Tipy redakce

Představujeme novou kuchařku z edice Apetit: Mrkev, dýně a cuketa

Druhou kuchařku roku 2023 jsme věnovali zelenině. Nečekejte ovšem knihu jen pro vegany či vegetariány, novinka obsahuje recepty s masem i bez. Další přírůstek do edice Apetit – Mrkev, dýně, cuketa – vychází v květnu a je určena pro všechny,...
AD
Esence léta: chladivá slast pro vaše smysly
  • Lidé a jídlo

Esence léta: chladivá slast pro vaše smysly

Horké sluneční paprsky se už pomalu hlásí o slovo a s nimi přichází i jedno z nejoblíbenějších ročních období. Prázdniny a léto, mnoho radostí a zážitků, čas dovolené a pozitivnějších vibrací. A také nová příchuť zmrzlin. ...
AD
Možná vám doteď ke grilovačce něco chybělo. Znáte ajvar?  
  • Zajímavosti

Možná vám doteď ke grilovačce něco chybělo. Znáte ajvar?  

Na Balkáně je nedílnou součástí prostřeného stolu. Doprovází grilovaná masa, ryby i pečivo, voní létem a pozornost přitáhne sytě červenou barvou. Jeho skvělá chuť nenechá nikoho na pochybách, že na slunci vyzrálé papriky v podobě ajvaru...

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
549 Kč
384 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč