Minestrone se v každém kraji, domácnosti i ročním období vaří z trochu jiných surovin. Proto k ní i vy přistupujte s italskou lehkostí.
Suroviny
Postup
Příprava
Nejdříve si připravte zeleninu. Vyloupejte hrášek, a pokud jsou dost zralé, tak i fazole fava. Jsou-li mladé, pouze luskům odřízněte stopku a špičku a jemně je pokrájejte. U řapíků celeru nahoře pomocí nože uchopte tuhá vlákna v žebrování a tahem je odloupněte, pak nakrájejte na plátky.
Krájení
Cuketu krájejte i se slupkou – velmi malé plody na plátky, větší na kostky. Řapíky mangoldu pokrájejte na menší kousky, listy na větší. Baby špenát můžete do polévky hodit rovnou, větší rostliny prodávané na váhu je třeba zbavit tuhých stonků a důkladně omýt, případně nahrubo pokrájet.osypte parmazánem.
Opékání
V hrnci na oleji osmahněte za stálého míchání pancettu. Až zprůhlední, přidejte cibuli i česnek a osmahněte asi tři až pět minut doměkka. Vložte kostičky brambor, pokrájenou mrkev, celerové řapíky, kapustu a pórek a opékejte další tři minuty, až zelenina začne krásně vonět.
Vývar
Přidejte mangold, špenát, pokrájenou cuketu, fazolky, fazole fava a petrželku. Vše zalijte asi dvěma a půl litry horké vody nebo vývaru a promíchejte. Zatím nesolte, protože pancetta a případný vývar jsou slané. Počkejte, až se chutě rozvinou.
Spařte rajčata
Polévku zvolna vařte pod pokličkou deset minut. Mezitím nařízněte rajčata do kříže a zalijte je vroucí vodou. Díky tomuto opatření půjdou dobře loupat. Spařená rajčata vyjměte, zchlaďte, oloupejte a pokrájejte na kostky.
Dokončení
Do polévky nyní vsypte rajčata a přidejte těstoviny. Vařte dalších asi deset minut – zelenina a těstoviny by měly změknout. Podle chuti osolte a opepřete. Při podávání pokapejte na talíři dobrým olivovým olejem a p
Tento recept naleznete také v kolekcích:
- Oběd po italsku: Kompletní nedělní menu v italském stylu(4 recepty )
- Polévka je grunt! aneb recepty na polévky z celého světa(69 receptů )
- Polévka je grunt! aneb recepty na polévky z celého světa(69 receptů )
- Jak uvařit lahodnou polévku, která zasytí: Myslete na bílkoviny(21 receptů )
- 44 receptů s cuketami, kterým jen těžko odoláte(45 receptů )