Polévka s cizrnou a řapíkatým celerem

Polévka s cizrnou a řapíkatým celerem
ZDROJ: Apetit
sdílet:

Polévka s cizrnou a řapíkatým celerem

Hodnocení receptu
Průměr: 4.5 (2)
Do 30 minut Velmi snadné Pro 4 osoby

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 4168 kcal
Bílkoviny 200 g
Sacharidy 496 g
Tuky 131 g
Vláknina 102 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Další ze série na pohled nenápadných polévkových hitů, které se staly hvězdou focení a hrnec byl prázdný, než byste řekli švec. Navíc zabijete dvě pomyslné mouchy jednou ranou – báječně si pochutnáte a navíc zařadíte do jídelníčku více luštěnin, kterých konzumujeme stále pohříchu málo. 

Suroviny

olivový olej panenský 6 PL
chilli paprička 2 ks
podlouhlé, červené, méně pálivé, zbavené semínek a nakrájené nadrobno
česnek 3 stroužky
nakrájené nadrobno
sůl vločková
cibule 1 ks
nakrájená nadrobno
řapíkatý celer 2 ks
nakrájený nadrobno + lístky z 1 řapíkatého celeru
vývar zeleninový 1 l
cizrna 800 g
2 konzervy, scezené a propláchnuté
jogurt řeckého typu 120 g
o pokojové teplotě
petrželka 2 hrsti
hladkolistá, nasekaná
citron 1 ks
šťáva vymačkaná

Postup

1

V hrnci rozehřejte na středním ohni 3 lžíce oleje. Vsypte chilli papričku a česnek a za častého míchání opékejte, aby česnek zezlátl (pozor, nesmí zčernat, zhořkl by). Pak obsah hrnce včetně oleje přesuňte do misky. Osolte špetkou soli a odložte.

2

Hrnec vytřete dočista papírovou utěrkou. Na středním ohni v něm rozehřejte zbývající 3 lžíce oleje, vsypte cibuli a řapíky celeru, osolte a za občasného promíchání opékejte do změknutí, ale ne tak, aby zhnědly, zhruba 5–7 minut. Vlijte vývar, zesilte oheň a přiveďte k varu. Pak oheň ztlumte a vsypte cizrnu. Zvolna vařte, aby se cizrna pořádně prohřála, asi 5 minut.

3

Mezitím v misce smíchejte jogurt s pořádnou špetkou soli. V další misce promíchejte celerové a petrželkové lístky a pokapejte je citronovou šťávou. Osolte a promíchejte.

4

Polévku rozdělte do misek či talířů, přidejte kopeček jogurtu a bylinkový ,salátek‘. Doplňte ochuceným olejem.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2021/1 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2021/1

Apetit magazín

Čočka: skryté bohatství i neznámé druhy
  • Tipy a triky

Čočka: skryté bohatství i neznámé druhy

Tato nenápadná rostlina se pěstuje přes 8 tisíc let. Je hodnotným zdrojem bílkovin, železa, vlákniny a dalších prospěšných látek. Čočka není jen hnědá, v české kuchyni se zabydlela červená čočka a pomalu do ní prostupuje i černá čočka ...
Větrník a Paris Brest: Která klasika svou slávu odpálila první?
  • Novinky a zajímavosti

Větrník a Paris Brest: Která klasika svou slávu odpálila první?

Zatímco větrník si nedovedeme představit bez karamelového krému a polevy, dezertu Paris Brest nesmí chybět oříškový mousseline. Přestože se komponenty liší chuťově i přípravou, mají tyto dezerty společného jmenovatele. Je jím korpus ve...
Ryze česká klasika: Jak na ten nejšťavnatější holandský řízek
  • Jak na to

Ryze česká klasika: Jak na ten nejšťavnatější holandský řízek

‚Holanďák‘ není z Holandska, je náš! Křupavá strouhanka na povrchu, uvnitř mleté maso, vytékající šťáva a rozteklý sýr. Také už se vám sbíhají sliny? Pak by vám neměly uniknout naše tipy na přípravu nejšťavnatějšího holandského řízku, jaký...

Obchod Apetit