0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Polévka s cizrnou a řapíkatým celerem

Polévka s cizrnou a řapíkatým celerem
ZDROJ: Apetit
sdílet:

Polévka s cizrnou a řapíkatým celerem

4.5 / 5. Počet hodnocení: 2
Do 30 minut Velmi snadné Pro 4 osoby

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 4168 kcal
Bílkoviny 200 g
Sacharidy 496 g
Tuky 131 g
Vláknina 102 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Další ze série na pohled nenápadných polévkových hitů, které se staly hvězdou focení a hrnec byl prázdný, než byste řekli švec. Navíc zabijete dvě pomyslné mouchy jednou ranou – báječně si pochutnáte a navíc zařadíte do jídelníčku více luštěnin, kterých konzumujeme stále pohříchu málo. 

Suroviny

olivový olej panenský 6 PL
chilli paprička 2 ks
podlouhlé, červené, méně pálivé, zbavené semínek a nakrájené nadrobno
česnek 3 stroužky
nakrájené nadrobno
sůl vločková
cibule 1 ks
nakrájená nadrobno
řapíkatý celer 2 ks
nakrájený nadrobno + lístky z 1 řapíkatého celeru
vývar zeleninový 1 l
cizrna 800 g
2 konzervy, scezené a propláchnuté
jogurt řeckého typu 120 g
o pokojové teplotě
petrželka 2 hrsti
hladkolistá, nasekaná
citron 1 ks
šťáva vymačkaná

Postup

1

V hrnci rozehřejte na středním ohni 3 lžíce oleje. Vsypte chilli papričku a česnek a za častého míchání opékejte, aby česnek zezlátl (pozor, nesmí zčernat, zhořkl by). Pak obsah hrnce včetně oleje přesuňte do misky. Osolte špetkou soli a odložte.

2

Hrnec vytřete dočista papírovou utěrkou. Na středním ohni v něm rozehřejte zbývající 3 lžíce oleje, vsypte cibuli a řapíky celeru, osolte a za občasného promíchání opékejte do změknutí, ale ne tak, aby zhnědly, zhruba 5–7 minut. Vlijte vývar, zesilte oheň a přiveďte k varu. Pak oheň ztlumte a vsypte cizrnu. Zvolna vařte, aby se cizrna pořádně prohřála, asi 5 minut.

3

Mezitím v misce smíchejte jogurt s pořádnou špetkou soli. V další misce promíchejte celerové a petrželkové lístky a pokapejte je citronovou šťávou. Osolte a promíchejte.

4

Polévku rozdělte do misek či talířů, přidejte kopeček jogurtu a bylinkový ,salátek‘. Doplňte ochuceným olejem.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2021/1 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2021/1

Apetit magazín

Vlažná voda s citronem po ránu? Známe pro i proti
  • Zdraví a výživa

Vlažná voda s citronem po ránu? Známe pro i proti

Už jste o tomto trendu, který razí řada českých i zahraničních celebrit slyšeli? Pravidelné pití vlažné vody s citronem po ránu má podle mnohých blahodárné účinky na lidský organismus. Přináší tato rutina opravdu nějaké benefity? ...
Co jíst, aby byla vaše pleť krásná?
  • Lidé a jídlo

Co jíst, aby byla vaše pleť krásná?

Naše pleť je do značné míry odrazem životního stylu a reaguje na to, co jíme. Jaké potraviny mohou dělat na naší pleti neplechu a jakým jídlem naopak zdravou pleť podpoříme? Podívejte na naše tipy a pečujte o sebe s chutí. ...
Poke bowl: Zdravá a efektní miska barev a chutí
  • Zajímavosti

Poke bowl: Zdravá a efektní miska barev a chutí

Už jste ochutnali pestrobarevnou misku plnou vitaminů, minerálů a dokonalé chuti? Pokud se s poke bowl osobně dosud neznáte, určitě byste to měli napravit. Prozradíme, odkud se k nám tento hit dostal a jak si poke bowl připravit doma. ...
AD
Domácnost na míru? Jde to hravě a jednoduše!
  • Tipy a triky

Domácnost na míru? Jde to hravě a jednoduše!

Interiérový design zažívá velký boom. Jeho nedílnou součástí jsou domácí spotřebiče. Díky konceptu Bespoke si je nyní můžete přizpůsobit na míru. Nejen o něm, ale i o nových trendech v designu spotřebičů si s product managerem ze...

Obchod Apetit