0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Polévka s pórkem a fenyklem

Polévka s pórkem a fenyklem
ZDROJ: Apetit
sdílet:

Polévka s pórkem a fenyklem

4.4 / 5. Počet hodnocení: 20
Do hodiny Velmi snadné Pro 4 osoby

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 1566 kcal
Bílkoviny 47 g
Sacharidy 118 g
Tuky 97 g
Vláknina 22 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Krémová polévka z netradičních surovin. Fenykl se v kuchyni používá stále málo, přitom je skvělý do polévek i jako příloha k masu. Jablko je vskutku univerzální a tato polévka je skvělým důkazem, že nepatří jen do štrúdlu nebo tarte Tatinu.

Suroviny

rostlinný olej 2 PL
pórek 3 ks
bílá i zelená část (úplné konce nechte stranou a použijte např. do vývaru), nakrájená na kolečka
tymián 4 snítky
lístky otrhané
fenykl 1 ks
bulva nakrájená, snítky si ponechte na ozdobení
jablko 1 ks
středně velké, oloupané, zbavené jádřince a nakrájené
kurkuma (mletá) 2 ČL
vlašské ořechy 0.5 hrnku
opražené nasucho + na ozdobení
sůl
pepř
čerstvě mletý
vývar zeleninový 1 l
javorový sirup
k podávání

Postup

1

V hrnci rozehřejte olej, vsypte pórek a tymián. Zvolna opékejte, aby pórek změkl. Přidejte fenykl s jablkem a promíchejte, přisypte kurkumu podle chuti a opět promíchejte. Opékejte, aby fenykl začal měknout. Přidejte ořechy, osolte, opepřete a zalijte vývarem. Přiveďte k varu a vařte 12–15 minut doměkka.

2

Odstavte z plotny a rozmixujte na hladký krém. Dochuťte, rozdělte do misek, zakápněte javorovým sirupem a podávejte zdobené snítkami fenyklu, opraženými ořechy, případně i javorovým sirupem.

NĚCO NAVÍC
Pokud neholdujete krémovým polévkám, klidně ji nechte v původní nerozmixované podobě, bude skvělá i tak. Fenykl i jablka při opékání sládnou, s javorovým sirupem proto opatrně!

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2020/11 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2020/11

Apetit magazín

KVÍZ: krajové speciality
  • Kvízy

KVÍZ: krajové speciality

Knedlo vepřo zná každý – oblíbený český pokrm nabízejí nejen hospody a restaurace ale také školní jídelny a kantýny. Česká kuchyně má ovšem daleko víc co nabídnout. Důkazem jsou speciality z českých a moravských koutů. Schválně, s kolika z...
Komerční sdělení
Nadýchané, a přece udržitelné mlsání!
  • Lidé a jídlo

Nadýchané, a přece udržitelné mlsání!

Sladká, příjemně nadýchaná a křupavá svačinka, která se doslova rozpustí na jazyku a vy si ji nejlépe vychutnáte v kombinaci s oblíbenou kávou nebo čajem. Takové chvíle moc nestojí, o to důležitější a povznášející v životě jsou. Užijte si...
KVÍZ: Jak dobří jste v úpravě hovězího masa?
  • Kvízy

KVÍZ: Jak dobří jste v úpravě hovězího masa?

Chcete uvařit guláš nebo roštěnky k nedělnímu obědu? Tušíte, jestli se na vývar lépe hodí přední nebo zadní hovězí či které použít do rajské? S naším kvízem můžete zjistit, jak si s hovězím rozumíte. ...
Komerční sdělení
Léto, rodina, přátelé, skvělé pití a italská pohoda!

Léto, rodina, přátelé, skvělé pití a italská pohoda!

Aperitivo Italiano je chvíle vyhrazená rodině, přátelům a ochutnávání. Nesmí chybět tyčinky grissini, krekry, sušená rajčata, olivy a samozřejmě sklenička osvěžujícího aperitivu, který doladí party atmosféru a připraví chuťové buňky na...

Obchod Apetit