Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Polévka s pórkem a fenyklem
ZDROJ: Apetit
sdílet:
4.2/5 Počet hodnocení: 28
Do hodiny Velmi snadné Pro 4 osoby

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 1566 kcal
Bílkoviny 47 g
Sacharidy 118 g
Tuky 97 g
Vláknina 22 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Krémová polévka z netradičních surovin. Fenykl se v kuchyni používá stále málo, přitom je skvělý do polévek i jako příloha k masu. Jablko je vskutku univerzální a tato polévka je skvělým důkazem, že nepatří jen do štrúdlu nebo tarte Tatinu.

Suroviny

rostlinný olej 2 PL
pórek 3 ks
bílá i zelená část (úplné konce nechte stranou a použijte např. do vývaru), nakrájená na kolečka
tymián 4 snítky
lístky otrhané
bulva nakrájená, snítky si ponechte na ozdobení
středně velké, oloupané, zbavené jádřince a nakrájené
opražené nasucho + na ozdobení
sůl
pepř
čerstvě mletý
vývar zeleninový 1 l
k podávání

Postup

1

V hrnci rozehřejte olej, vsypte pórek a tymián. Zvolna opékejte, aby pórek změkl. Přidejte fenykl s jablkem a promíchejte, přisypte kurkumu podle chuti a opět promíchejte. Opékejte, aby fenykl začal měknout. Přidejte ořechy, osolte, opepřete a zalijte vývarem. Přiveďte k varu a vařte 12–15 minut doměkka.

2

Odstavte z plotny a rozmixujte na hladký krém. Dochuťte, rozdělte do misek, zakápněte javorovým sirupem a podávejte zdobené snítkami fenyklu, opraženými ořechy, případně i javorovým sirupem.

NĚCO NAVÍC
Pokud neholdujete krémovým polévkám, klidně ji nechte v původní nerozmixované podobě, bude skvělá i tak. Fenykl i jablka při opékání sládnou, s javorovým sirupem proto opatrně!

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2020/11 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2020/11

Apetit magazín

Ginová nauka: Jak gin pít a s čím ho kombinovat
  • Zajímavosti

Ginová nauka: Jak gin pít a s čím ho kombinovat

Gin je oblíbený pro svou jedinečnou chuť a aroma. Základem je jalovec, ale často se používají i další byliny a koření, které mu dodávají specifický charakter. Pokud i vy patříte mezi milovníky tohoto nápoje, jistě vám přijdou vhod tipy...