0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Polévka z amura na způsob norské rybí

Polévka z amura na způsob norské rybí
ZDROJ: Apetit
sdílet:

Polévka z amura na způsob norské rybí

5 / 5. Počet hodnocení: 1
Do hodiny Velmi snadné Pro 4 osoby

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 1713 kcal
Bílkoviny 112 g
Sacharidy 55 g
Tuky 122 g
Vláknina 8 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Tahle polévka je jako stvořená pro nejsvátečnější večer v roce. Pokud z ní chcete udělat naopak večeři pro všední dny, vynechte kaviár, mrkev nastrouhejte nahrubo a doplňte ji bramborami.

Suroviny

rostlinný olej 1 PL
neutrální chuti + na krutony
cibule 1 ks
střední, nakrájená nadrobno
česnek 1 stroužek
drcený
vývar 500 ml
rybí (viz Něco navíc)
mrkev 2 ks
střední, nakrouhané škrabkou na proužky
pečivo
světlé, nebo tmavý žitný chléb na krutony (nemusí být)
smetana na vaření 180 ml
crème fraîche 180 ml
sůl 1.5 ČL
nebo podle chuti
amur 450 g
filet, pokud možno zbavený kostí, nakrájený na kousky o velikosti sousta
pepř barevný
hrubě mletý
kopr
čerstvý, na ozdobení
kaviár
z lososa, na ozdobení

Postup

1

Ve velkém rendlíku s těžkým dnem rozehřejte olej na středním ohni. Vsypte cibuli a za občasného zamíchání opékejte 8 minut doměkka a dosklovita. Přidejte česnek a opékejte ještě minutu.

2

Vlijte rybí vývar a přiveďte k varu. Pak trochu zmírněte oheň, vsypte mrkev a zvolna vařte 5 minut.

3

Pokud jste se rozhodli podávat polévku s krutony, nakrájejte teď pečivo na tenké plátky a opečte je na troše oleje z obou stran dozlatova. Pak je odložte na papírové utěrky.

4

Do polévky vmíchejte smetanu, crème fraîche a cca 1,5 lžičky soli. Vložte nakrájeného amura a vařte 3–5 minut, aby byl uvnitř hotový.

5

Odstavte. Polévku ochutnejte, je-li tře- ba, dosolte a podávejte ozdobenou barevným pepřem, koprem a kaviárem podle chuti. Doplňte krutony. Ihned podávejte.

NĚCO NAVÍC
Vývar můžete uvařit z rybích hlav a odřezků – jako vodítko vám může posloužit recept na základní kapří vývar. Anebo použijte kupovaný (například rybí vývar Silák).

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2020/12 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2020/12

Apetit magazín

STORY
Jak udržet jídlo (i kuchyni) v suchu a čistu?

Jak udržet jídlo (i kuchyni) v suchu a čistu?

Kuchyně je jádro domácnosti. Nejenže v ní vznikají veškeré dobroty pro vaše nejmilejší, ale také v ní trávíte poměrně dost času. Aby byl efektivní a veškerá příprava jídla šla doslova od ruky, je potřeba mít ty správné kousky. ...

Obchod Apetit