0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Pórková polévka s petrželkou a krutony

Pórková polévka s petrželkou a krutony
ZDROJ: Apetit
sdílet:

Pórková polévka s petrželkou a krutony

4.3/5 Počet hodnocení: 14
Do 30 minut Velmi snadné Pro 4 osoby

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 4639 kcal
Bílkoviny 130 g
Sacharidy 678 g
Tuky 132 g
Vláknina 43 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Na slavnostní tabuli se bude tahle polévka krásně vyjímat, špenát jí dodá barvu a petrželka a citronová kůra svěžest. 

Suroviny

máslo 70 g
na kostky
pórek 3 ks
na tenké plátky
řapíkatý celer 2 ks
na tenké plátky
česnek 2 stroužky
nakrájené nadrobno
moučné, oloupané a nastrouhané nahrubo
tymián 2 snítky
bobkový list 1 ks
vývar zeleninový 1 l
lze použít i drůbeží
petrželka 1 hrnek
hladkolistá + další k podávání
sůl mořská
pepř
čerstvě mletý
Na krutony
máslo
na opékání
ciabatta 6 plátek
zbavená kůrky, nakrájená na kostičky
kůra nastrouhaná z celého + šťáva vymačkaná z poloviny

Postup

1

V hrnci na másle opékejte pórek, řapíkatý celer a česnek asi 4 minuty, až změknou. Vmíchejte bramboru, tymián, bobkový list, osolte, opepřete a zalijte vývarem a smetanou. Přiveďte k varu, částečně přiklopte a vařte 10 minut.

2

Pak odstraňte tymián a bobkový list. Přidejte petrželku a špenát a promíchejte, aby zavadly. Rozmixujte dohladka a dochuťte.

3

Mezitím si připravte krutony. Rozpusťte v pánvi máslo a zprudka na něm 4–5 minut opékejte ciabattu dozlatova.

4

Potom krutony promíchejte s citronovou šťávou a kůrou. Polévku rozdělte do talířů, posypte krutony a petrželkou a můžete ji ještě ozdobit pár lístky špenátu. Pokapejte trochou horkého másla a ihned podávejte. 

Související články

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2016/12 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2016/12

Apetit magazín

Představujeme novou kuchařku z edice Apetit: Mrkev, dýně a cuketa
  • Tipy redakce

Představujeme novou kuchařku z edice Apetit: Mrkev, dýně a cuketa

Druhou kuchařku roku 2023 jsme věnovali zelenině. Nečekejte ovšem knihu jen pro vegany či vegetariány, novinka obsahuje recepty s masem i bez. Další přírůstek do edice Apetit – Mrkev, dýně, cuketa – vychází v květnu a je určena pro všechny,...
AD
Možná vám doteď ke grilovačce něco chybělo. Znáte ajvar?  
  • Zajímavosti

Možná vám doteď ke grilovačce něco chybělo. Znáte ajvar?  

Na Balkáně je nedílnou součástí prostřeného stolu. Doprovází grilovaná masa, ryby i pečivo, voní létem a pozornost přitáhne sytě červenou barvou. Jeho skvělá chuť nenechá nikoho na pochybách, že na slunci vyzrálé papriky v podobě ajvaru...
AD
Esence léta: chladivá slast pro vaše smysly
  • Lidé a jídlo

Esence léta: chladivá slast pro vaše smysly

Horké sluneční paprsky se už pomalu hlásí o slovo a s nimi přichází i jedno z nejoblíbenějších ročních období. Prázdniny a léto, mnoho radostí a zážitků, čas dovolené a pozitivnějších vibrací. A také nová příchuť zmrzlin. ...
Co je cmunda po kaplicku a jak ji správně přichystat
  • Zajímavosti

Co je cmunda po kaplicku a jak ji správně přichystat

Cmunda po kaplicku patří mezi hospodské evergreeny. Bramborák s uzeným masem a kysaným zelím v hostinci dokonce vznikl. Navíc si získal takovou oblibu, že si ho lidé začali připravovat i doma. Pojďme oprášit tuto specialitu...

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
549 Kč
384 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč