Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Pórková polévka s petrželkou a krutony
Pórková polévka s petrželkou a krutony
ZDROJ: Apetit
sdílet:

Pórková polévka s petrželkou a krutony

4/5 Počet hodnocení: 22
Do 30 minut Velmi snadné Pro 4 osoby

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 4639 kcal
Bílkoviny 130 g
Sacharidy 678 g
Tuky 132 g
Vláknina 43 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Na slavnostní tabuli se bude tahle polévka krásně vyjímat, špenát jí dodá barvu a petrželka a citronová kůra svěžest. 

Suroviny

na kostky
pórek 3 ks
na tenké plátky
řapíkatý celer 2 ks
na tenké plátky
česnek 2 stroužky
nakrájené nadrobno
moučné, oloupané a nastrouhané nahrubo
tymián 2 snítky
vývar zeleninový 1 l
lze použít i drůbeží
petrželka 1 hrnek
hladkolistá + další k podávání
sůl mořská
pepř
čerstvě mletý
Na krutony
na opékání
ciabatta 6 plátek
zbavená kůrky, nakrájená na kostičky
kůra nastrouhaná z celého + šťáva vymačkaná z poloviny

Postup

1

V hrnci na másle opékejte pórek, řapíkatý celer a česnek asi 4 minuty, až změknou. Vmíchejte bramboru, tymián, bobkový list, osolte, opepřete a zalijte vývarem a smetanou. Přiveďte k varu, částečně přiklopte a vařte 10 minut.

2

Pak odstraňte tymián a bobkový list. Přidejte petrželku a špenát a promíchejte, aby zavadly. Rozmixujte dohladka a dochuťte.

3

Mezitím si připravte krutony. Rozpusťte v pánvi máslo a zprudka na něm 4–5 minut opékejte ciabattu dozlatova.

4

Potom krutony promíchejte s citronovou šťávou a kůrou. Polévku rozdělte do talířů, posypte krutony a petrželkou a můžete ji ještě ozdobit pár lístky špenátu. Pokapejte trochou horkého másla a ihned podávejte. 

Související články

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2016/12 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2016/12

Apetit magazín