Pórková polévka s petrželkou a krutony

Pórková polévka s petrželkou a krutony

Hodnocení receptu
Průměr: 4.3 ()
Do 10 minut Velmi snadné Pro 4 osoby

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 4253 kcal
Bílkoviny 116 g
Sacharidy 599 g
Tuky 134 g
Vláknina 37 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Na slavnostní tabuli se bude tahle polévka krásně vyjímat, špenát jí dodá barvu a petrželka a citronová kůra svěžest. 

Související recepty

Suroviny

máslo 70 g
na kostky
pórek 3 ks
na tenké plátky
řapíkatý celer 2 ks
na tenké plátky
česnek 2 stroužek
nakrájený nadrobno
brambory 1 ks
moučná (cca 250g), oloupaná a nastrouhaná nahrubo
tymián 2
bobkový list 1 ks
vývar zeleninový 1 l
lze použít i drůbeží
smetana 150 ml
ke šlehání (33%)
petrželka 1 hrnek
hladkolistá, a další trocha na podávání
špenát 1 hrnek
mladý (baby)
sůl
mořská
pepř
čerstvě mletý
Na krutony
máslo
na opékání
ciabatta 4 plátek
zbavená kůrky, nakrájená na kostičky
citron 1 ks
šťáva
citron 1 ks
nastrouhaná kůra

1 V hrnci na másle opékejte pórek, řapíkatý celer a česnek asi 4 minuty, až změknou. Vmíchejte bramboru, tymián, bobkový list, osolte, opepřete a zalijte vývarem a smetanou. Přiveďte k varu, částečně přiklopte a vařte 10 minut.

2 Pak odstraňte tymián a bobkový list. Přidejte petrželku a špenát a promíchejte, aby zavadly. Rozmixujte dohladka a dochuťte.

Mezitím si připravte krutony. Rozpusťte v pánvi máslo a zprudka na něm 4–5 minut opékejte ciabattu dozlatova. Potom krutony promíchejte s citronovou šťávou a kůrou. Polévku rozdělte do talířů, posypte krutony a petrželkou a můžete ji ještě ozdobit pár lístky špenátu. Pokapejte trochou horkého másla a ihned podávejte. 

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2016/12 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2016/12

Apetit magazín

Chutné rizoto k obědu i k večeři
  • Jak na to

Chutné rizoto k obědu i k večeři

Risotto (rizoto) má původ v severní Itálii, je krémové a vařené ve vývaru. Postupem času recept procestoval celý svět a dostal mnoho podob. Některé jsou tomu původnímu na míle vzdálené, přesto jimi nepohrdneme. Pojďme se podívat, jakou...
K čemu je dobrá dýně a na co jednotlivé druhy použít
  • Novinky a zajímavosti

K čemu je dobrá dýně a na co jednotlivé druhy použít

Podzim je obdobím dýní. Nejenže jsou oblíbenou podzimní dekorací, a to zejména na Halloween, ale v kuchyni z nich můžete připravit spoustu výtečných pokrmů. Uvařit si můžete skvělou dýňovou polévku, omáčku, dýni lze zavařit nebo zapéct v...

Obchod Apetit