Polévka z pečeného květáku je překvapivě lahodná kombinace krémové jemnosti a výrazné chuti. Pečením květák získá jemně oříškový nádech, který skvěle doplňuje koření i krémovou konzistenci. Tato polévka zahřeje a zaručeně potěší každého, kdo hledá zdravou a chutnou variantu podzimního pokrmu.
Postup
Květák rozeberte na menší růžičky, propláchněte a okapaný dejte spolu se stroužky česneku na plech. Zakápněte olivovým olejem, poprašte paprikou, osolte a promíchejte.
Pečte v troubě 30 minut na 200 °C.
Zbylou zeleninu očistěte. Mrkev a brambory nakrájejte na kostičky, pórek na kolečka. V hrnci rozehřejte máslo s trochou olivového oleje, přidejte mrkev a brambory. Po chvíli přisypte pórek a krátce orestujte.
Do hrnce přidejte polovinu pečeného květáku a zalejte vývarem. Přiveďte k varu a vařte na mírném ohni 30 minut.
Přidejte pečený česnek a důkladně rozmixujte.
Vsypte zbylý květák, špetku muškátového květu a dochuťte citrónovou šťávou, solí a pepřem.
Tip: Sladkou papriku lze nahradit uzenou paprikou a je možné přidat i drcenou chilli papričku.