Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Hodnocení receptu
4.7/5 Počet hodnocení: 16
Do hodiny Snadné 4 porce

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 1311 kcal
Bílkoviny 73 g
Sacharidy 231 g
Tuky 0 g
Vláknina 26 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Polévka z pečeného květáku je překvapivě lahodná kombinace krémové jemnosti a výrazné chuti. Pečením květák získá jemně oříškový nádech, který skvěle doplňuje koření i krémovou konzistenci. Tato polévka zahřeje a zaručeně potěší každého, kdo hledá zdravou a chutnou variantu podzimního pokrmu.

Suroviny

česnek 4 stroužky
olivový olej
lze nahradit i uzenou paprikou či drcenou chilli papričkou
mrkev 3 ks
pórek 1 ks
vývar zeleninový 2 l
sůl
pepř

Postup

1

Květák rozeberte na menší růžičky, propláchněte a okapaný dejte spolu se stroužky česneku na plech. Zakápněte olivovým olejem, poprašte paprikou, osolte a promíchejte.

2

Pečte v troubě 30 minut na 200 °C.

3

Zbylou zeleninu očistěte. Mrkev a brambory nakrájejte na kostičky, pórek na kolečka. V hrnci rozehřejte máslo s trochou olivového oleje, přidejte mrkev a brambory. Po chvíli přisypte pórek a krátce orestujte.

4

Do hrnce přidejte polovinu pečeného květáku a zalejte vývarem. Přiveďte k varu a vařte na mírném ohni 30 minut.

5

Přidejte pečený česnek a důkladně rozmixujte.

6

Vsypte zbylý květák, špetku muškátového květu a dochuťte citrónovou šťávou, solí a pepřem.

Tip: Sladkou papriku lze nahradit uzenou paprikou a je možné přidat i drcenou chilli papričku.

Autor: Mr.Kesi

Apetit magazín