Polévka z pečeného květáku

Polévka z pečeného květáku

Hodnocení receptu
Průměr: 4.6 ()
Snadné

Suroviny

květák 1 ks
hlávka
pórek 1 ks
mrkev 3 ks
brambory 1 ks
česnek 4 ks
stroužky
vývar zeleninový 2 l
paprika sladká
mletá, lze nahradit i uzenou paprikou či drcenou chilli papričkou
muškátový květ
sůl
pepř
citronová štáva
olivový olej
  1. Květák rozebereme na menší růžičky, propláchneme a okapaný dáme i se stroužky česneku na plech. Zakápneme olivovým olejem, poprášíme paprikou, osolíme a promícháme. Pečeme v troubě na 200°C  30 minut.
  2.  
  3. Zbylou zeleninu očistíme. Mrkev a brambor nakrájíme na kostičky, pórek na kolečka. V hrnci rozehřejeme máslo s trochou olivového oleje, přisypeme mrkev a brambor. Po chvíli přidáme pórek a zarestujeme.
  4.  
  5. Do hrnce přidáme polovinu pečeného květáku a zalejeme vývarem. Přivedeme k varu a vaříme na mírném ohni 30 minut. Přidáme pečený česnek a důkladne rozmixujeme.
  6.  
  7. Vsypeme zbylý květák, špetku muškátového květu a dochutíme citrónovou šťávou, solí a pepřem.
  8.  
  9. Tip: Sladká paprika lze nahradit uzenou paprikou a je možné přidat i drcenou chilli papričku. Dobrou chuť
Autor: Mr.Kesi

Apetit magazín

Komerční sdělení
Jaké víno vzít, když jdete do vybrané společnosti?
  • Koktejl

Jaké víno vzít, když jdete do vybrané společnosti?

Víno je nesmazatelně vepsané do naší kultury, i když si to mnohdy ani neuvědomujeme. Důkazem je fakt, že sklenka vína je pro nás vždy spjatá s nejrůznějšími životními okamžiky. Jak ale vybírat, a neudělat chybu? ...
Právě vychází listopadový Apetit: Objevte všechny chutě podzimu
  • Novinky a zajímavosti

Právě vychází listopadový Apetit: Objevte všechny chutě podzimu

Sychravé podzimní dny přímo vybízejí k tomu, abychom vařili jídla, která nás zahřejí na těle i na duchu. Přesně takové recepty jsme si pro vás připravili do listopadového čísla Apetitu. Na co se můžete na stránkách nového vydání těšit? ...

Obchod Apetit