0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Polévka z pečeného květáku

Polévka z pečeného květáku

Hodnocení receptu
4.7 / 5. Počet hodnocení: 9
Do hodiny Snadné

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 1311 kcal
Bílkoviny 73 g
Sacharidy 231 g
Tuky 0 g
Vláknina 26 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Suroviny

květák 1 ks
hlávka
pórek 1 ks
mrkev 3 ks
brambory 1 ks
česnek 4 ks
stroužky
vývar zeleninový 2 l
paprika mletá sladká
mletá, lze nahradit i uzenou paprikou či drcenou chilli papričkou
muškátový květ
sůl
pepř
citronová štáva
olivový olej

Postup

1

Květák rozebereme na menší růžičky, propláchneme a okapaný dáme i se stroužky česneku na plech. Zakápneme olivovým olejem, poprášíme paprikou, osolíme a promícháme.

2

Pečeme v troubě na 200°C  30 minut.

3

Zbylou zeleninu očistíme. Mrkev a brambor nakrájíme na kostičky, pórek na kolečka. V hrnci rozehřejeme máslo s trochou olivového oleje, přisypeme mrkev a brambor. Po chvíli přidáme pórek a zarestujeme.

4

Do hrnce přidáme polovinu pečeného květáku a zalejeme vývarem. Přivedeme k varu a vaříme na mírném ohni 30 minut.

5

Přidáme pečený česnek a důkladne rozmixujeme.

6

Vsypeme zbylý květák, špetku muškátového květu a dochutíme citrónovou šťávou, solí a pepřem.

Tip: Sladkou papriku lze nahradit uzenou paprikou a je možné přidat i drcenou chilli papričku. Dobrou chuť

Autor: Mr.Kesi

Apetit magazín

Jak připravit pravé italské tiramisu?
  • Tipy a triky

Jak připravit pravé italské tiramisu?

Připravte si domácí tiramisu jako z italské cukrárny: lehké, smetanově krémové, vonící kávou… Podělíme se s vámi o rady, tipy i recepty, aby vás svou chutí autentický a božský dezert přenesl až do Itálie. ...
STORY
Jak udržet jídlo (i kuchyni) v suchu a čistu?

Jak udržet jídlo (i kuchyni) v suchu a čistu?

Kuchyně je srdcem domácnosti. Nejenže v ní vznikají veškeré dobroty pro vaše nejmilejší, ale také v ní trávíte poměrně dost času. Aby byl efektivní a veškerá příprava jídla šla doslova od ruky, je potřeba mít ty správné kousky. ...
Víte, jak vypadaly socialistické kuchařky?
  • Lidé a jídlo

Víte, jak vypadaly socialistické kuchařky?

Kuchařky vždy byly oblíbeným knižním žánrem. V knihkupectvích najdeme širokou nabídku českých i zahraničních autorů a to i přes to, že receptů je plný internet. Do dnešní podoby se nějaký čas vyvíjely. Víte, jak vypadaly socialistické...
Jak se pěstuje vanilka vs jak se vyrábí ta syntetická
  • Zajímavosti

Jak se pěstuje vanilka vs jak se vyrábí ta syntetická

Vanilka je surovinou, kterou by bylo při přípravě krémových náplní, tvarohových dortů, pudinků a vanilkových rohlíčků škoda vynechat. Není snad krásnější sladká vůně, která se line z trouby. Často místo pravé vanilky používáme její náhražku...

Obchod Apetit