Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Polonahý burger s batáty
ZDROJ: Apetit
sdílet:
5/5 Počet hodnocení: 2
Do hodiny Velmi snadné Pro 4 osoby

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 4485 kcal
Bílkoviny 268 g
Sacharidy 61 g
Tuky 347 g
Vláknina 25 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Milujete burgery, ale nezapadají vám do konceptu vyváženého stravování? Vsaďte na burger, který hraje na zeleninovou notu, obejde se bez pečiva i hranolkové přílohy a přitom je přímo božský. Polonahý burger s batáty si zamilujete!

Suroviny

Na burgery
nakrájený našikmo na kolečka silná okolo 1 cm (je jich potřeba 8)
olivový olej
na potření
umletý
sůl
pepř
čerstvě mletý
čedar 4 plátky
little gem salát 1 ks
rozebraný na listy
velké, vypeckované, nakrájené na plátky (lze vynechat)
Na nakládanou okurku
okurka ½ ks
salátová, nakrájená na velmi tenké plátky (lze použít mandolínu)
vinný ocet bílý 2 PL
Na salát
mrkev 2 ks
nastrouhaná nahrubo
syrová či předvařená, oloupaná a nastrouhaná nahrubo
česnek 1 stroužek
drcený
koriandr čerstvý 1 hrst
nebo hladkolistá petrželka, bylinky nasekané nahrubo
kopr 1 hrst
nasekaný nahrubo
olivový olej panenský 4 PL
sezamová semínka 2 PL

Postup

1

Naložte okurku – v misce ji smíchejte s octem a cukrem, odložte stranou a nechte marinovat.

2

V jiné misce dobře promíchejte suroviny na salát kromě sezamu a odložte stranou. 

3

Rozpalte kontaktní či venkovní gril, popřípadě grilovací pánev. Batátové plátky potřete trochou olivového oleje a grilujte či opékejte zhruba 10–12 minut z každé strany, aby byly propečené a zvenčí ožehnuté. 

4

Umleté maso důkladně, ale jen krátce propracujte rukama. Vytvarujte z něj 4 stejné placky zhruba o velikosti dámské dlaně a udělejte v nich shora mírnou prohlubeň. Osolte je, opepřete a dejte na rozpálený gril nebo pánev. Opékejte nejdřív 4–5 minut prohlubní nahoru, pak asi 2 minuty z druhé strany. Na každý burger položte plátek čedaru, přiklopte a ještě asi 1–2 minuty dopékejte. Odložte stranou a nechte pár minut odpočívat.

5

Zkompletujte. Na talíř položte vždy jeden opečený plátek batátu, na něj dejte pár listů salátu, jeden burger se sýrem, pár plátků avokáda (podle chuti) a trochu nakládané okurky. Přiklopte dalším plátkem batátu a spíchněte burgerovou špejlí apod. Doplňte připraveným červenořepným salátem, který až na talíři posypte sezamem, ihned podávejte. Jezte příborem.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2023/3 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2023/3

Apetit magazín