Milujete burgery, ale nezapadají vám do konceptu vyváženého stravování? Vsaďte na burger, který hraje na zeleninovou notu, obejde se bez pečiva i hranolkové přílohy a přitom je přímo božský. Polonahý burger s batáty si zamilujete!
Suroviny
Postup
Naložte okurku – v misce ji smíchejte s octem a cukrem, odložte stranou a nechte marinovat.
V jiné misce dobře promíchejte suroviny na salát kromě sezamu a odložte stranou.
Rozpalte kontaktní či venkovní gril, popřípadě grilovací pánev. Batátové plátky potřete trochou olivového oleje a grilujte či opékejte zhruba 10–12 minut z každé strany, aby byly propečené a zvenčí ožehnuté.
Umleté maso důkladně, ale jen krátce propracujte rukama. Vytvarujte z něj 4 stejné placky zhruba o velikosti dámské dlaně a udělejte v nich shora mírnou prohlubeň. Osolte je, opepřete a dejte na rozpálený gril nebo pánev. Opékejte nejdřív 4–5 minut prohlubní nahoru, pak asi 2 minuty z druhé strany. Na každý burger položte plátek čedaru, přiklopte a ještě asi 1–2 minuty dopékejte. Odložte stranou a nechte pár minut odpočívat.
Zkompletujte. Na talíř položte vždy jeden opečený plátek batátu, na něj dejte pár listů salátu, jeden burger se sýrem, pár plátků avokáda (podle chuti) a trochu nakládané okurky. Přiklopte dalším plátkem batátu a spíchněte burgerovou špejlí apod. Doplňte připraveným červenořepným salátem, který až na talíři posypte sezamem, ihned podávejte. Jezte příborem.