Letní grilovačka bez poctivých burgerů? Rozhodně ne! Tentokrát jsme BBQ omáčku nechali ve spíži a čedar v lednici a pustili se do experimentů. Vsadili jsme na asijskou terijaki omáčku a sýr s modrou plísní a ač se tato dvojice na první pohled jeví jako zcela nesourodá, výsledek je chuťově naprosto božský!
Suroviny
Postup
Přísady na terijaki omáčku svařte v rendlíčku tak, aby se omáčka udržela na zadní straně lžíce, ale ne víc (viz Něco navíc), trvá to zhruba 10–15 minut.
V misce prohněťte rukama maso na burgery (pro větší šťavnatost do něj při tom můžete zapracovat 3–5 lžic ledové vody). Pak ho rozdělte na 4 stejné díly a vytvarujte z nich placičky o něco větší než bulky. Uprostřed do nich jemně vtiskněte palec, aby se při opékání nevyboulily. Z obou stran je potřete olejem, osolte a opepřete.
Rozpalte gril a opékejte na něm burgery z jedné strany 3 minuty, pak je obraťte a opékejte 4 minuty, na poslední minutu na ně rozdělte sýr a opékejte pod poklopem či zakryté nerezovou mísou, aby se sýr natavil. Po 7 minutách opékání by mělo být maso medium-rare, dobu opékání – a tedy i propečenost – uzpůsobte svým zvyklostem. Maso odložte na talíř a volně zakryjte alobalem. Poté asi půl minuty opékejte pečivo řezem dolů.
Majonézu smíchejte v misce s česnekem. Potřete s ní bulky na řezu. Na spodní poloviny položte salátové listy (větší natrhejte), na ně maso se sýrem a přelijte ho vždy zhruba 1 lžící terijaki omáčky. Obložte okurkou a cibulkou, přiklopte vrchními polovinami. Ihned podávejte.
NĚCO NAVÍC
Ztuhlou omáčku lze prohřát a přivést do skupenství připomínajícího lávu na velmi mírném ohni. Celkem rychle však zase tuhne.