Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Terijaki burgery se sýrem s modrou plísní
Terijaki burgery se sýrem s modrou plísní
ZDROJ: Apetit
sdílet:

Terijaki burgery se sýrem s modrou plísní

5/5 Počet hodnocení: 4
Do 30 minut Velmi snadné Pro 4 osoby

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 2661 kcal
Bílkoviny 186 g
Sacharidy 137 g
Tuky 154 g
Vláknina 12 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Letní grilovačka bez poctivých burgerů? Rozhodně ne! Tentokrát jsme BBQ omáčku nechali ve spíži a čedar v lednici a pustili se do experimentů. Vsadili jsme na asijskou terijaki omáčku a sýr s modrou plísní a ač se tato dvojice na první pohled jeví jako zcela nesourodá, výsledek je chuťově naprosto božský!

Suroviny

Na terijaki omáčku
sójová omáčka 3 PL
japonské sladké rýžové víno
nebo suché sherry
Na burgery
z 80 % libové
řepkový olej 1 PL
sůl
pepř
čerstvě mletý
rokfór nebo gorgonzola s výraznější modrou plísní, na plátky
rozpůlená
majonéza 4 PL
česnek 2 stroužky
drcený
salát 8 listů
pevnější salát
okurka ½ ks
nakrájená na tenká kolečka
jarní cibulka 2 ks
pouze zelená část – nakrájená podélně na nudličky

Postup

1

Přísady na terijaki omáčku svařte v rendlíčku tak, aby se omáčka udržela na zadní straně lžíce, ale ne víc (viz Něco navíc), trvá to zhruba 10–15 minut.

2

V misce prohněťte rukama maso na burgery (pro větší šťavnatost do něj při tom můžete zapracovat 3–5 lžic ledové vody). Pak ho rozdělte na 4 stejné díly a vytvarujte z nich placičky o něco větší než bulky. Uprostřed do nich jemně vtiskněte palec, aby se při opékání nevyboulily. Z obou stran je potřete olejem, osolte a opepřete.

3

Rozpalte gril a opékejte na něm burgery z jedné strany 3 minuty, pak je obraťte a opékejte 4 minuty, na poslední minutu na ně rozdělte sýr a opékejte pod poklopem či zakryté nerezovou mísou, aby se sýr natavil. Po 7 minutách opékání by mělo být maso medium-rare, dobu opékání – a tedy i propečenost – uzpůsobte svým zvyklostem. Maso odložte na talíř a volně zakryjte alobalem. Poté asi půl minuty opékejte pečivo řezem dolů.

4

Majonézu smíchejte v misce s česnekem. Potřete s ní bulky na řezu. Na spodní poloviny položte salátové listy (větší natrhejte), na ně maso se sýrem a přelijte ho vždy zhruba 1 lžící terijaki omáčky. Obložte okurkou a cibulkou, přiklopte vrchními polovinami. Ihned podávejte.

NĚCO NAVÍC
Ztuhlou omáčku lze prohřát a přivést do skupenství připomínajícího lávu na velmi mírném ohni. Celkem rychle však zase tuhne.

Související články

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2022/7 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2022/7

Apetit magazín

AD
Wolt Awards 2024: Poznejte zákazníky nejlépe hodnocené restaurace
  • Tipy a triky

Wolt Awards 2024: Poznejte zákazníky nejlépe hodnocené restaurace

Zákaznické hodnocení slouží každoročně jako základ pro sestavení žebříčku nejlepších restaurací a udělení cen Wolt Awards. Pouze chuťové buňky těch, k nimž vyrážejí dnes a denně modří kurýři, tak ukazují cestu k místům, kde na vás...

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč