Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Terijaki burgery se sýrem s modrou plísní
Terijaki burgery se sýrem s modrou plísní
ZDROJ: Apetit
sdílet:

Terijaki burgery se sýrem s modrou plísní

5/5 Počet hodnocení: 4
Do 30 minut Velmi snadné Pro 4 osoby

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 2661 kcal
Bílkoviny 186 g
Sacharidy 137 g
Tuky 154 g
Vláknina 12 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Letní grilovačka bez poctivých burgerů? Rozhodně ne! Tentokrát jsme BBQ omáčku nechali ve spíži a čedar v lednici a pustili se do experimentů. Vsadili jsme na asijskou terijaki omáčku a sýr s modrou plísní a ač se tato dvojice na první pohled jeví jako zcela nesourodá, výsledek je chuťově naprosto božský!

Suroviny

Na terijaki omáčku
sójová omáčka 3 PL
japonské sladké rýžové víno
nebo suché sherry
Na burgery
z 80 % libové
řepkový olej 1 PL
sůl
pepř
čerstvě mletý
rokfór nebo gorgonzola s výraznější modrou plísní, na plátky
rozpůlená
majonéza 4 PL
česnek 2 stroužky
drcený
salát 8 listů
pevnější salát
okurka ½ ks
nakrájená na tenká kolečka
jarní cibulka 2 ks
pouze zelená část – nakrájená podélně na nudličky

Postup

1

Přísady na terijaki omáčku svařte v rendlíčku tak, aby se omáčka udržela na zadní straně lžíce, ale ne víc (viz Něco navíc), trvá to zhruba 10–15 minut.

2

V misce prohněťte rukama maso na burgery (pro větší šťavnatost do něj při tom můžete zapracovat 3–5 lžic ledové vody). Pak ho rozdělte na 4 stejné díly a vytvarujte z nich placičky o něco větší než bulky. Uprostřed do nich jemně vtiskněte palec, aby se při opékání nevyboulily. Z obou stran je potřete olejem, osolte a opepřete.

3

Rozpalte gril a opékejte na něm burgery z jedné strany 3 minuty, pak je obraťte a opékejte 4 minuty, na poslední minutu na ně rozdělte sýr a opékejte pod poklopem či zakryté nerezovou mísou, aby se sýr natavil. Po 7 minutách opékání by mělo být maso medium-rare, dobu opékání – a tedy i propečenost – uzpůsobte svým zvyklostem. Maso odložte na talíř a volně zakryjte alobalem. Poté asi půl minuty opékejte pečivo řezem dolů.

4

Majonézu smíchejte v misce s česnekem. Potřete s ní bulky na řezu. Na spodní poloviny položte salátové listy (větší natrhejte), na ně maso se sýrem a přelijte ho vždy zhruba 1 lžící terijaki omáčky. Obložte okurkou a cibulkou, přiklopte vrchními polovinami. Ihned podávejte.

NĚCO NAVÍC
Ztuhlou omáčku lze prohřát a přivést do skupenství připomínajícího lávu na velmi mírném ohni. Celkem rychle však zase tuhne.

Související články

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2022/7 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2022/7

Apetit magazín