Pomalu pečené kuřecí paličky se zeleninou

Pomalu pečené kuřecí paličky se zeleninou

3.7 / 5. Počet hodnocení: 10
Do 30 minut Velmi snadné Pro 6–8 osob

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 4042 kcal
Bílkoviny 232 g
Sacharidy 277 g
Tuky 221 g
Vláknina 20 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Dokonalá večeře z trouby skoro bez práce!

Suroviny

olivový olej 2 PL
kuřecí stehna spodní 1 kg
cibule 2 ks
velké, rozpůlené a nakrájené na tenké klínky
mrkev 2 ks
velké, oloupané, podélně rozpůlené a nakrájené na plátky
2 ks
tuřín (cca 750 g), oloupané, nakrájené na kousky
850 g
máslová dýně oloupané nakrájené na kousky
škrob 1 PL
vývar 750 ml
drůbežího či zeleninového
worcesterská omáčka 2 PL
tymián 6 snítek
bobkový list 2 ks
mražený hrášek 200 g
sůl
pepř
čerstvě mletý

1 Troubu zahřejte na 160/140°C. Ve velké hluboké pánvi rozehřejte olej a po dávkách opečte osolené kuřecí paličky dozlatova, asi 2–3 minuty z každé strany. Přeneste je do hlubokého pekáče.

2 V pánvi teď opečte cibuli doměkka, asi 5 minut. Přidejte mrkev, tuřín a dýni. Za stálého míchání 4–5 minut opékejte. Vmíchejte škrob. Přidejte vývar, worcester, tymián a bobkový list. Přiveďte k varu a pak přendejte do pekáče k paličkám. Těsně zakryjte alobalem či přiklopte.

3 Pečte asi 2 hodiny, aby paličky a zelenina změkly. Vyjměte z trouby. Teplotu v troubě zvyšte na 200/180°C. Kousky dýně můžete rozmačkat vidličkou. Pečte ještě 20 minut odkryté, aby šťáva mírně zhoustla. Na posledních 10 minut vmíchejte hrášek. Odstraňte bobkový list a dochuťte solí a pepřem. Můžete doplnit pečivem nebo bramboráčky z následující dvoustrany.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2014/9 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2014/9

Apetit magazín

5 triků na dokonalý domácí hamburger
  • Jak na to

5 triků na dokonalý domácí hamburger

Upéct mleté maso, aby bylo šťavnaté a plné chutí, není zas tak složité. Pro dokonalý požitek z domácího burgeru je třeba držet se několika pravidel. Připravili jsme pro vás 5 tipů zaručujících ...
 Chobotnice a oliheň: Pochutnejte si na plodech moře
  • Zajímavosti

Chobotnice a oliheň: Pochutnejte si na plodech moře

Moře ukrývá spoustu živočichů, na kterých si naše mlsné jazýčky rádi pochutnávají – obzvlášť v létě na dovolené u moře. Vedle mořských ryb nebo mušlí můžeme své jídelníčky obohatit i o chobotnice či olihně neboli kalamáry.  ...
Julius Maggi: příběh vynálezce polévkového koření
  • Lidé a jídlo

Julius Maggi: příběh vynálezce polévkového koření

Tekuté polévkové koření Maggi už zachránilo nejednu nedochucenou polévku. Poznejte spolu s námi jeho vynálezce, stejnojmenného švýcarského podnikatele Julia Maggiho, i příběh, který se ke vzniku proslulého ochucovadla váže. ...
Vše o kofeinu: Co se stane, když to s ním přeženete?
  • Zdraví a výživa

Vše o kofeinu: Co se stane, když to s ním přeženete?

Šálek kávy po ránu funguje jako ‚nakopávač‘ a díky pravidelné odpolední dávce kofeinu vydržíte bdělí až do večera. Věděli jste však o tom, že kofein ovlivňuje centrální nervovou soustavu v mnoha směrech? Jaké jsou jeho krátkodobé i...

Obchod Apetit