Slavnostní borůvkový dort

Borůvkový dort
ZDROJ: Apetit
sdílet:

Slavnostní borůvkový dort

Hodnocení receptu
Průměr: 4.4 ()
Více než hodinu Snadné Na 1 formu o průměru 20 cm

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 5490 kcal
Bílkoviny 811 g
Sacharidy 302 g
Tuky 103 g
Vláknina 26 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Tenhle fialový dort bude chutnat malým i velkým! Je lehoučký a plný tvarohu a čerstvých borůvek.

Suroviny

Na korpus
vejce 3 ks
žloutky a bílky oddělené
vanilkový cukr 20 g
krupicový cukr 80 g
mouka pšeničná polohrubá 100 g
mouka špaldová celozrnná hladká 70 g
kypřicí prášek do pečiva 2 ČL
podmáslí 180 ml
1 % tuku
Na náplň
borůvky 250 g
čerstvé nebo mražené
krupicový cukr
podle chuti
želatina 5 plátků
tvaroh měkký 500 g
polotučný, ve vaničce
moučkový cukr
podle chuti
smetana ke šlehání 200 g
borůvky 3 bal
kanadské
meduňka lístky
na ozdobení

Postup

1

Žloutky s oběma druhy cukru ušlehejte do světlé pěny. Obě mouky dobře rozmíchejte metličkou nebo prosejte s kypřicím práškem. Po částech přidávejte ke žloutkové směsi mouku a podmáslí. Bílky ušlehejte do měkkých špiček a jemně vmíchejte do těsta.

2

Těsto vlijte do vymazané a vysypané formy (nebo formy vymazané a vyložené pečicím papírem – dno i boky) a dejte do trouby rozehřáté na 180°C. Pečte 25 minut, nebo až korpus vyběhne, zezlátne a špejle zapíchnutá do středu vyjde suchá. Nechte úplně vychladnout.

3

Na náplň uvařte borůvkový žahour. České borůvky dejte do rendlíku, oslaďte cukrem podle chuti, podlijte trochou vody podle potřeby, přikryjte a duste pár minut, až se borůvky rozvaří a pustí šťávu. Rozmixujte nahrubo a nechte zchladnout.

4

Připravte krém. Želatinu dejte do rendlíčku nabobtnat do trošky studené vody. Tvaroh ručně metličkou vyšlehejte s moučkovým cukrem podle chuti. Smetanu ušlehejte dotuha a vmíchejte do tvarohu. Želatinu s vodou zahřejte, aby se rozpustila, ale nenechte ji vařit. Z tvarohovo-šlehačkové náplně menší část oddělte, smíchejte se želatinou, pak vraťte do mísy a promíchejte se zbytkem.

5

Vychladlý korpus dortu vyjměte z formy a podélně jej rozřízněte. První polovinu korpusu posaďte na servírovací talíř řeznou stranou vzhůru a potřete ji polovinou žahouru. Na něj naneste dvě třetiny tvarohového krému a posypte větší částí celých kanadských borůvek, pořádnou hrst si však nechte na konec. Druhou polovinu korpusu potřete po řezné straně žahourem (počítejte s tím, že musí ještě malá část zbýt na zdobení) a přiklopte jím vrstvu krému a borůvek.

6

Stěny cukrářského sáčku s řezanou špičkou pokryjte čtyřmi proužky žahouru, zbytek sáčku naplňte tvarohovým krémem. Dort zdobte špičkami krému, vznikne melírovaný efekt. Vložte do lednice a nechte několik hodin odležet. Před podáváním ozdobte vršek zbytkem celých kanadských borůvek a lístky meduňky.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2020/7 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2020/7

Apetit magazín

50 odstínů soli: k čemu využít himalájskou, uzenou a další
  • Koktejl

50 odstínů soli: k čemu využít himalájskou, uzenou a další

Vařit bez soli je vážně umění, a tak stěží najdeme kuchyni, která by se jí vyhýbala. I špetka umí zvýraznit chuť masa či vyvážit sladkost dezertu. Prozradíme vám, jakou sůl vybrat na steak a jakou do zmrzliny i proč vyzkoušet himalájskou...
4 základní rady, jak vařit dietně
  • Tipy a triky

4 základní rady, jak vařit dietně

Svou váhu začínají řešit lidé nejen se začátkem nového roku. Slovo dieta je vyhledávaným slovem po celý rok. Lidé ale stále nevěří tomu, že lze vařit lehká, zdravá jídla, která jsou přitom chutná. Přitom i při vaření odlehčených jídel lze...
Komerční sdělení
Vyznejte lásku originálním dezertem a vyhrajte!
  • Soutěže

Vyznejte lásku originálním dezertem a vyhrajte!

Blíží se Valentýn, což je báječná příležitost hřešit v podobě mlsání. Ať už plánujete obdarovat jedlým vyznáním lásky sebe, nebo svoji drahou polovičku, my pro vás máme lákavé řešení. ...

Obchod Apetit