Tenhle fialový dort bude chutnat malým i velkým! Je lehoučký a plný tvarohu a čerstvých borůvek.
Suroviny
Postup
Žloutky s oběma druhy cukru ušlehejte do světlé pěny. Obě mouky dobře rozmíchejte metličkou nebo prosejte s kypřicím práškem. Po částech přidávejte ke žloutkové směsi mouku a podmáslí. Bílky ušlehejte do měkkých špiček a jemně vmíchejte do těsta.
Těsto vlijte do vymazané a vysypané formy (nebo formy vymazané a vyložené pečicím papírem – dno i boky) a dejte do trouby rozehřáté na 180°C. Pečte 25 minut, nebo až korpus vyběhne, zezlátne a špejle zapíchnutá do středu vyjde suchá. Nechte úplně vychladnout.
Na náplň uvařte borůvkový žahour. České borůvky dejte do rendlíku, oslaďte cukrem podle chuti, podlijte trochou vody podle potřeby, přikryjte a duste pár minut, až se borůvky rozvaří a pustí šťávu. Rozmixujte nahrubo a nechte zchladnout.
Připravte krém. Želatinu dejte do rendlíčku nabobtnat do trošky studené vody. Tvaroh ručně metličkou vyšlehejte s moučkovým cukrem podle chuti. Smetanu ušlehejte dotuha a vmíchejte do tvarohu. Želatinu s vodou zahřejte, aby se rozpustila, ale nenechte ji vařit. Z tvarohovo-šlehačkové náplně menší část oddělte, smíchejte se želatinou, pak vraťte do mísy a promíchejte se zbytkem.
Vychladlý korpus dortu vyjměte z formy a podélně jej rozřízněte. První polovinu korpusu posaďte na servírovací talíř řeznou stranou vzhůru a potřete ji polovinou žahouru. Na něj naneste dvě třetiny tvarohového krému a posypte větší částí celých kanadských borůvek, pořádnou hrst si však nechte na konec. Druhou polovinu korpusu potřete po řezné straně žahourem (počítejte s tím, že musí ještě malá část zbýt na zdobení) a přiklopte jím vrstvu krému a borůvek.
Stěny cukrářského sáčku s řezanou špičkou pokryjte čtyřmi proužky žahouru, zbytek sáčku naplňte tvarohovým krémem. Dort zdobte špičkami krému, vznikne melírovaný efekt. Vložte do lednice a nechte několik hodin odležet. Před podáváním ozdobte vršek zbytkem celých kanadských borůvek a lístky meduňky.