Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Borůvkový dort
ZDROJ: Apetit
sdílet:
3.9/5 Počet hodnocení: 41
Více než hodinu Snadné Na 1 formu o průměru 20 cm

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 5490 kcal
Bílkoviny 811 g
Sacharidy 302 g
Tuky 103 g
Vláknina 26 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Tenhle fialový dort bude chutnat malým i velkým! Je lehoučký a plný tvarohu a čerstvých borůvek.

Suroviny

Na korpus
vejce 3 ks
žloutky a bílky oddělené
mouka špaldová celozrnná hladká 70 g
kypřicí prášek do pečiva 2 ČL
1 % tuku
Na náplň
čerstvé nebo mražené
podle chuti
želatina 5 plátků
polotučný, ve vaničce
podle chuti
kanadské
meduňka lístky
na ozdobení

Postup

1

Žloutky s oběma druhy cukru ušlehejte do světlé pěny. Obě mouky dobře rozmíchejte metličkou nebo prosejte s kypřicím práškem. Po částech přidávejte ke žloutkové směsi mouku a podmáslí. Bílky ušlehejte do měkkých špiček a jemně vmíchejte do těsta.

2

Těsto vlijte do vymazané a vysypané formy (nebo formy vymazané a vyložené pečicím papírem – dno i boky) a dejte do trouby rozehřáté na 180°C. Pečte 25 minut, nebo až korpus vyběhne, zezlátne a špejle zapíchnutá do středu vyjde suchá. Nechte úplně vychladnout.

3

Na náplň uvařte borůvkový žahour. České borůvky dejte do rendlíku, oslaďte cukrem podle chuti, podlijte trochou vody podle potřeby, přikryjte a duste pár minut, až se borůvky rozvaří a pustí šťávu. Rozmixujte nahrubo a nechte zchladnout.

4

Připravte krém. Želatinu dejte do rendlíčku nabobtnat do trošky studené vody. Tvaroh ručně metličkou vyšlehejte s moučkovým cukrem podle chuti. Smetanu ušlehejte dotuha a vmíchejte do tvarohu. Želatinu s vodou zahřejte, aby se rozpustila, ale nenechte ji vařit. Z tvarohovo-šlehačkové náplně menší část oddělte, smíchejte se želatinou, pak vraťte do mísy a promíchejte se zbytkem.

5

Vychladlý korpus dortu vyjměte z formy a podélně jej rozřízněte. První polovinu korpusu posaďte na servírovací talíř řeznou stranou vzhůru a potřete ji polovinou žahouru. Na něj naneste dvě třetiny tvarohového krému a posypte větší částí celých kanadských borůvek, pořádnou hrst si však nechte na konec. Druhou polovinu korpusu potřete po řezné straně žahourem (počítejte s tím, že musí ještě malá část zbýt na zdobení) a přiklopte jím vrstvu krému a borůvek.

6

Stěny cukrářského sáčku s řezanou špičkou pokryjte čtyřmi proužky žahouru, zbytek sáčku naplňte tvarohovým krémem. Dort zdobte špičkami krému, vznikne melírovaný efekt. Vložte do lednice a nechte několik hodin odležet. Před podáváním ozdobte vršek zbytkem celých kanadských borůvek a lístky meduňky.

Související články

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2020/7 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2020/7

Apetit magazín

Jaké želírovací prostředky použít na přípravu džemu
  • Tipy a triky

Jaké želírovací prostředky použít na přípravu džemu

Jahodový, višňový, malinový, meruňkový, rybízový nebo třeba švestkový. Příprava domácích džemů je na spadnutí, a tak není divu, že se v obchodech opět poohlížíme po vhodných želírovacích prostředcích. Pokud se zavařováním džemů a marmelád...