Doplníte-li talíř krémové pórkové polévky ztraceným vejcem a taštičkami plněnými mletým masem, vydá hravě i za hlavní chod. Pokud ji budete podávat jako součást několikachodového menu, můžete taštičky vynechat.
Suroviny
Postup
Začněte taštičkami. V nepřilnavé pánvi na tuku opečte na středním ohni cibuli dosklovita, přidejte maso a česnek, osolte, opepřete a okořeňte muškátovým květem. Krátce opékejte, rozbíjejte přitom hrudky a promíchávejte. Pak přiklopte a ještě krátce poduste. Pak odstavte, odklopte a nechte vychladnout. Z mouky, špetky soli, rozetřeného droždí, 2 vajec a cca 2 lžic vody vypracujte těsto. Rozválejte ho na tenkou placku, poklaďte ji hromádkami masa, rádýlkem rozkrájejte na 5–6cm čtverečky a poskládejte jako šátečky, rozložte na plech s pečicím papírem, potřete prošlehaným vejcem a pečte v troubě při 180°C dorůžova, asi 15 minut.
Ve velkém rendlíku na středním ohni rozpusťte máslo, vhoďte bílé části pórku a opečte je doměkka, ale aby nechytily barvu. Pak je zalijte vývarem, přidejte zelené části pórku, brambory a muškátový květ. Vařte 20 minut. Odeberte 2 naběračky polévky, převážně s pórkem. Do rendlíku vlijte smetanu a tyčovým mixérem polévku promixujte skoro dohladka. Pak do ní vraťte odebranou část a podle chuti osolte a opepřete. Podávejte s taštičkami a ztracenými vejci.
NĚCO NAVÍC
Na ztracená (pošírovaná) vejce přiveďte v rendlíku k varu vodu, vlijte 1 lžíci bílého vinného octa. Zmírněte oheň, aby byla voda těsně pod bodem varu, vařečkou uprostřed roztočte vír. Opatrně do něj vlijte z hrnečku 1 vyklepnuté vejce. Vařte cca 3 minuty na tekutý žloutek, či podle chuti déle. Vyjměte děrovanou sběračkou na papírovou utěrku. Zopakujte s dalšími vejci.