Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Pórková polévka & pečené masové taštičky
Pórková polévka & pečené masové taštičky
ZDROJ: Apetit
sdílet:

Pórková polévka & pečené masové taštičky

4.6/5 Počet hodnocení: 5
Více než hodinu Snadné Pro 4 osoby

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 4944 kcal
Bílkoviny 235 g
Sacharidy 371 g
Tuky 262 g
Vláknina 50 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Doplníte-li talíř krémové pórkové polévky ztraceným vejcem a taštičkami plněnými mletým masem, vydá hravě i za hlavní chod. Pokud ji budete podávat jako součást několikachodového menu, můžete taštičky vynechat.

Suroviny

pórek 2 ks
nakrájený na kolečka - bílé a zelené části zvlášť
vývar kuřecí 1 l
nebo zeleninový
oloupané a na kostičky
1 kelímek, 31%
sůl
pepř
čerstvě mletý
vejce 4 ks
ztracená (viz Něco navíc)
Na taštičky
řepkový olej 2 PL
nebo 1 PL sádla
nadrobno
mleté maso (mix hovězího a vepřového) 300 g
libovější
česnek 1 stroužek
drcený
sůl
pepř
čerstvě mletý
nebo podle chuti
droždí čerstvé 30 g
vejce 3 ks
2 do těsta + 1 vejce na potření

Postup

1

Začněte taštičkami. V nepřilnavé pánvi na tuku opečte na středním ohni cibuli dosklovita, přidejte maso a česnek, osolte, opepřete a okořeňte muškátovým květem. Krátce opékejte, rozbíjejte přitom hrudky a promíchávejte. Pak přiklopte a ještě krátce poduste. Pak odstavte, odklopte a nechte vychladnout. Z mouky, špetky soli, rozetřeného droždí, 2 vajec a cca 2 lžic vody vypracujte těsto. Rozválejte ho na tenkou placku, poklaďte ji hromádkami masa, rádýlkem rozkrájejte na 5–6cm čtverečky a poskládejte jako šátečky, rozložte na plech s pečicím papírem, potřete prošlehaným vejcem a pečte v troubě při 180°C dorůžova, asi 15 minut.

2

Ve velkém rendlíku na středním ohni rozpusťte máslo, vhoďte bílé části pórku a opečte je doměkka, ale aby nechytily barvu. Pak je zalijte vývarem, přidejte zelené části pórku, brambory a muškátový květ. Vařte 20 minut. Odeberte 2 naběračky polévky, převážně s pórkem. Do rendlíku vlijte smetanu a tyčovým mixérem polévku promixujte skoro dohladka. Pak do ní vraťte odebranou část a podle chuti osolte a opepřete. Podávejte s taštičkami a ztracenými vejci.

NĚCO NAVÍC
Na ztracená (pošírovaná) vejce přiveďte v rendlíku k varu vodu, vlijte 1 lžíci bílého vinného octa. Zmírněte oheň, aby byla voda těsně pod bodem varu, vařečkou uprostřed roztočte vír. Opatrně do něj vlijte z hrnečku 1 vyklepnuté vejce. Vařte cca 3 minuty na tekutý žloutek, či podle chuti déle. Vyjměte děrovanou sběračkou na papírovou utěrku. Zopakujte s dalšími vejci.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2023/2 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2023/2

Apetit magazín

AD
Wolt Awards 2024: Poznejte zákazníky nejlépe hodnocené restaurace
  • Tipy a triky

Wolt Awards 2024: Poznejte zákazníky nejlépe hodnocené restaurace

Zákaznické hodnocení slouží každoročně jako základ pro sestavení žebříčku nejlepších restaurací a udělení cen Wolt Awards. Pouze chuťové buňky těch, k nimž vyrážejí dnes a denně modří kurýři, tak ukazují cestu k místům, kde na vás...

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč