Pošírované kuře

Pošírované kuře

Hodnocení receptu
Průměr: 3.3 (4)
Do hodiny 4

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 1686 kcal
Bílkoviny 107 g
Cukr 178 g
Tuky 42 g
Vláknina 35 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.
NEPŘEHLÉDNĚTE Více než 100 slev na skvělé gurmánské nákupy se slevami až 40 % v nové aplikaci DNY APETIT.
Google
apple
Piknik

Plné chuti a šťávy

Suroviny

víno bílé 200 ml
pastinák 3 ks
1 ks
tuřín malý, lze nahradit kedlubnou
mrkev 2 ks
velké
petržel 2 ks
pórek 1 ks
cibule červená 2 ks
máslo 2 PL
bobkový list 1 ks
sůl
pepř
kuřecí čtvrtky 4 ks
s kůží
vývar kuřecí 1 kostka
petrželka 1 PL
sekaná, zelená
1. Nejprve svařte víno na takzvanou redukci: nalijte je do kastrůlku a na středním plameni vařte, dokud se objem nezmenší na třetinu. Trvá to deset patnáct minut. Nádobu sejměte z ohně, víno nalijte do džbánku nebo misky a dejte stranou. Pastináky oloupejte, podélně je rozčtvrťte a případně seřízněte tvrdý vnitřek.

2. Zbylou zeleninu očistěte, případně oloupejte, a nakrájejte ji na středně velké kousky; měly by mít podobnou velikost a tvar. Svrchní poškozené listy pórku odstraňte a velmi důkladně ho promyjte pod studenou tekoucí vodou; nakrájejte na asi centimetrová kolečka. Cibulky oloupejte a nakrájejte také na kolečka.

3. Ve velkém silnostěnném kastrolu opékejte na části másla šest až sedm minut tuříny, mrkve a petržele – jen tak, aby ještě nechytly barvu. Navrch položte osolené a opepřené kousky kuřete a zalijte půllitrem vody, aby bylo maso napůl ponořené. Osolte, přidejte bobkový list a na mírném ohni deset minut povařte; maso jednou otočte.

4. Troubu předehřejte na 200, horkovzdušnou na 180 stupňů. Na pánvi, která se dá vložit do trouby, rozehřejte zbylé máslo a dozlatova na něm opečte pastiňáky; trvá to osm až deset minut. Pak je ještě vložte do trouby, aby hezky zhnědly, tedy na dalších pět až šest minut.

5. Zatímco se pastináky opékají, přidejte ke kuřeti pórek a cibulku. Hrncem potřeste, aby se dostaly pod kuře. To otočte, aby bylo kůží nahoru, a na mírném plameni je pod pokličkou povařte pět až šest minut, nebo dokud maso a pórky nezměknou. Zkontrolujte pastinák, vypněte troubu a vše uchovejte stranou až do podávání. Maso vyjměte.

6. Do vývaru vmíchejte vinnou redukci, a pokud se vám vývar nezdá dost silný, rozdrobte do něj kousek bujonu z kostky. Před podáváním stáhněte z masa kůži, nakrájete je na silnější plátky, do vývaru vmíchejte petrželku. Zeleninu rozdělte do polévkových talířů, navrch položte maso, přidejte opražené pastináky a zalijte silným vývarem.

Apetit magazín

  • Tipy a triky

Rostlinná alternativa mléka: ořechová

Ořechové nápoje Příprava rostlinného nápoje z ořechů je snazší než z obilí. Potřeba je pouze stolní mixér, pláténko, ořechy a dostatek času. Použít můžeme všechny druhy, které máme rádi. Postupně si projdeme, jaké účinky a...
Komerční sdělení

Ať má hostina tu správnou šťávu!

Chcete svý přátelům připravit báječnou hostinu? Základem úspěchu jsou kvalitní ingredience, snaha připravit jídlo s láskou a také ta pravá grilovací omáčka. Ta vám totiž jakýkoliv (ne) masový pokrm vyladí k dokonalosti! Ze sortimentu od...
Komerční sdělení
  • Tipy a triky

Prodlužte život myčce a zkraťte si čas v kuchyni

Dnešní doba nabízí řadu spotřebičů, bez kterých si nyní svou kuchyň nedokážeme představit. Myčka bývá nejvytíženějším kuchyňským spotřebičem. Dáváte jí však dostatečnou péči, aby za vás dobře a vytrvale myla nádobí?...
  • Jak na to

9 tipů na sytější letní salát

V době horkých letních dnů jsou saláty osvěžující součástí našeho jídelníčku. Salát ale nemusí být jen talíř plný zeleniny, který připomíná spíše lehký předkrm. S pár triky se může s přehledem stát hlavním chodem. Co do salátu přidat, aby...
  • Tipy a triky

Okurky nakládačky: od pěstování k nakládání

Mezi tradiční delikatesy patří nakládané okurky. Ať už se chystáte na vlastní úrodu nebo si pro okurky raději zajdete na trh, podívejte se na naše tipy, jak se vybavit na domácí nakládání a na co si dát pozor. Nezapomněli jsme ani na...

Obchod Apetit