Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
4.1/5 Počet hodnocení: 7
Do hodiny 4

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 1686 kcal
Bílkoviny 107 g
Sacharidy 178 g
Tuky 42 g
Vláknina 35 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Plné chuti a šťávy

Suroviny

1 ks
tuřín malý, lze nahradit kedlubnou
mrkev 2 ks
velké
petržel 2 ks
pórek 1 ks
sůl
pepř
s kůží
vývar kuřecí 1 kostka
petrželka 1 PL
sekaná, zelená

Postup

1

Nejprve svařte víno na takzvanou redukci: nalijte je do kastrůlku a na středním plameni vařte, dokud se objem nezmenší na třetinu. Trvá to deset patnáct minut. Nádobu sejměte z ohně, víno nalijte do džbánku nebo misky a dejte stranou. Pastináky oloupejte, podélně je rozčtvrťte a případně seřízněte tvrdý vnitřek.

2

Zbylou zeleninu očistěte, případně oloupejte, a nakrájejte ji na středně velké kousky; měly by mít podobnou velikost a tvar. Svrchní poškozené listy pórku odstraňte a velmi důkladně ho promyjte pod studenou tekoucí vodou; nakrájejte na asi centimetrová kolečka. Cibulky oloupejte a nakrájejte také na kolečka.

3

Ve velkém silnostěnném kastrolu opékejte na části másla šest až sedm minut tuříny, mrkve a petržele – jen tak, aby ještě nechytly barvu. Navrch položte osolené a opepřené kousky kuřete a zalijte půllitrem vody, aby bylo maso napůl ponořené. Osolte, přidejte bobkový list a na mírném ohni deset minut povařte; maso jednou otočte.

4

Troubu předehřejte na 200, horkovzdušnou na 180 stupňů. Na pánvi, která se dá vložit do trouby, rozehřejte zbylé máslo a dozlatova na něm opečte pastiňáky; trvá to osm až deset minut. Pak je ještě vložte do trouby, aby hezky zhnědly, tedy na dalších pět až šest minut.

5

Zatímco se pastináky opékají, přidejte ke kuřeti pórek a cibulku. Hrncem potřeste, aby se dostaly pod kuře. To otočte, aby bylo kůží nahoru, a na mírném plameni je pod pokličkou povařte pět až šest minut, nebo dokud maso a pórky nezměknou. Zkontrolujte pastinák, vypněte troubu a vše uchovejte stranou až do podávání. Maso vyjměte.

6

Do vývaru vmíchejte vinnou redukci, a pokud se vám vývar nezdá dost silný, rozdrobte do něj kousek bujonu z kostky. Před podáváním stáhněte z masa kůži, nakrájete je na silnější plátky, do vývaru vmíchejte petrželku. Zeleninu rozdělte do polévkových talířů, navrch položte maso, přidejte opražené pastináky a zalijte silným vývarem.

Související články

Apetit magazín

AD
Minerální vody není třeba střídat, je to mýtus
  • Lidé a jídlo

Minerální vody není třeba střídat, je to mýtus

České minerální vody jsou světovým unikátem. „V Česku je velmi bohatá paleta pramenů a bez nadsázky mohu říct, že se na našem území nachází snad všechny existující typy minerálních vod, což je s ohledem na velikost území skutečný unikát,“...