Pošírované kuře

Pošírované kuře

3.3 / 5. Počet hodnocení: 4
Do hodiny 4

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 1686 kcal
Bílkoviny 107 g
Sacharidy 178 g
Tuky 42 g
Vláknina 35 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Plné chuti a šťávy

Suroviny

víno bílé 200 ml
pastinák 3 ks
1 ks
tuřín malý, lze nahradit kedlubnou
mrkev 2 ks
velké
petržel 2 ks
pórek 1 ks
cibule červená 2 ks
máslo 2 PL
bobkový list 1 ks
sůl
pepř
kuřecí čtvrtky 4 ks
s kůží
vývar kuřecí 1 kostka
petrželka 1 PL
sekaná, zelená
1. Nejprve svařte víno na takzvanou redukci: nalijte je do kastrůlku a na středním plameni vařte, dokud se objem nezmenší na třetinu. Trvá to deset patnáct minut. Nádobu sejměte z ohně, víno nalijte do džbánku nebo misky a dejte stranou. Pastináky oloupejte, podélně je rozčtvrťte a případně seřízněte tvrdý vnitřek.

2. Zbylou zeleninu očistěte, případně oloupejte, a nakrájejte ji na středně velké kousky; měly by mít podobnou velikost a tvar. Svrchní poškozené listy pórku odstraňte a velmi důkladně ho promyjte pod studenou tekoucí vodou; nakrájejte na asi centimetrová kolečka. Cibulky oloupejte a nakrájejte také na kolečka.

3. Ve velkém silnostěnném kastrolu opékejte na části másla šest až sedm minut tuříny, mrkve a petržele – jen tak, aby ještě nechytly barvu. Navrch položte osolené a opepřené kousky kuřete a zalijte půllitrem vody, aby bylo maso napůl ponořené. Osolte, přidejte bobkový list a na mírném ohni deset minut povařte; maso jednou otočte.

4. Troubu předehřejte na 200, horkovzdušnou na 180 stupňů. Na pánvi, která se dá vložit do trouby, rozehřejte zbylé máslo a dozlatova na něm opečte pastiňáky; trvá to osm až deset minut. Pak je ještě vložte do trouby, aby hezky zhnědly, tedy na dalších pět až šest minut.

5. Zatímco se pastináky opékají, přidejte ke kuřeti pórek a cibulku. Hrncem potřeste, aby se dostaly pod kuře. To otočte, aby bylo kůží nahoru, a na mírném plameni je pod pokličkou povařte pět až šest minut, nebo dokud maso a pórky nezměknou. Zkontrolujte pastinák, vypněte troubu a vše uchovejte stranou až do podávání. Maso vyjměte.

6. Do vývaru vmíchejte vinnou redukci, a pokud se vám vývar nezdá dost silný, rozdrobte do něj kousek bujonu z kostky. Před podáváním stáhněte z masa kůži, nakrájete je na silnější plátky, do vývaru vmíchejte petrželku. Zeleninu rozdělte do polévkových talířů, navrch položte maso, přidejte opražené pastináky a zalijte silným vývarem.

Apetit magazín

Co má společného pastis a uříznuté Van Goghovo ucho?
  • Tipy a triky

Co má společného pastis a uříznuté Van Goghovo ucho?

Ochutnejte anýzovku francouzského původu, která za svou slávu vděčí absintu. Oblíbený destilát s výraznou chutí a typickým zakalenám  spatřil světlo světa jako náhrada za absint, který si vysloužil zákaz. Pastis můžete například v...
Jak zpracovat květy černého bezu: sladké i slané tipy
  • Tipy a triky

Jak zpracovat květy černého bezu: sladké i slané tipy

Černý bez nemusíme dlouze představovat. Patří mezi keře, kterého si cení všichni milovníci bylin. Když zavoní, láká nás, abychom z jeho květů připravili stejně omamně vonící sirupy a šťávy nebo si usmažili květové řízečky....
Dort krále Oskara II.: Upečte si oblíbený Ikea dezert sami!
  • Tipy redakce

Dort krále Oskara II.: Upečte si oblíbený Ikea dezert sami!

Obchodní dům Ikea láká kromě nábytku na spoustu švédských dobrot. Jednou z nich je také mandlový dort krále Oskara II. Kdo už tento skvostný zákusek někdy ochutnal, věříme, že ne jen jednou. S naším receptem si ho můžete upéct...

Obchod Apetit