Plné chuti a šťávy
Suroviny
víno bílé
200
ml
pastinák
3
ks
1
ks
tuřín malý, lze nahradit kedlubnou
mrkev
2
ks
velké
petržel
2
ks
pórek
1
ks
cibule červená
2
ks
máslo
2
PL
bobkový list
1
ks
sůl
pepř
kuřecí čtvrtky
4
ks
s kůží
vývar kuřecí
1
kostka
petrželka
1
PL
sekaná, zelená
1. Nejprve svařte víno na takzvanou redukci: nalijte je do kastrůlku a na středním plameni vařte, dokud se objem nezmenší na třetinu. Trvá to deset patnáct minut. Nádobu sejměte z ohně, víno nalijte do džbánku nebo misky a dejte stranou. Pastináky oloupejte, podélně je rozčtvrťte a případně seřízněte tvrdý vnitřek.
2. Zbylou zeleninu očistěte, případně oloupejte, a nakrájejte ji na středně velké kousky; měly by mít podobnou velikost a tvar. Svrchní poškozené listy pórku odstraňte a velmi důkladně ho promyjte pod studenou tekoucí vodou; nakrájejte na asi centimetrová kolečka. Cibulky oloupejte a nakrájejte také na kolečka.
3. Ve velkém silnostěnném kastrolu opékejte na části másla šest až sedm minut tuříny, mrkve a petržele – jen tak, aby ještě nechytly barvu. Navrch položte osolené a opepřené kousky kuřete a zalijte půllitrem vody, aby bylo maso napůl ponořené. Osolte, přidejte bobkový list a na mírném ohni deset minut povařte; maso jednou otočte.
4. Troubu předehřejte na 200, horkovzdušnou na 180 stupňů. Na pánvi, která se dá vložit do trouby, rozehřejte zbylé máslo a dozlatova na něm opečte pastiňáky; trvá to osm až deset minut. Pak je ještě vložte do trouby, aby hezky zhnědly, tedy na dalších pět až šest minut.
5. Zatímco se pastináky opékají, přidejte ke kuřeti pórek a cibulku. Hrncem potřeste, aby se dostaly pod kuře. To otočte, aby bylo kůží nahoru, a na mírném plameni je pod pokličkou povařte pět až šest minut, nebo dokud maso a pórky nezměknou. Zkontrolujte pastinák, vypněte troubu a vše uchovejte stranou až do podávání. Maso vyjměte.
6. Do vývaru vmíchejte vinnou redukci, a pokud se vám vývar nezdá dost silný, rozdrobte do něj kousek bujonu z kostky. Před podáváním stáhněte z masa kůži, nakrájete je na silnější plátky, do vývaru vmíchejte petrželku. Zeleninu rozdělte do polévkových talířů, navrch položte maso, přidejte opražené pastináky a zalijte silným vývarem.
2. Zbylou zeleninu očistěte, případně oloupejte, a nakrájejte ji na středně velké kousky; měly by mít podobnou velikost a tvar. Svrchní poškozené listy pórku odstraňte a velmi důkladně ho promyjte pod studenou tekoucí vodou; nakrájejte na asi centimetrová kolečka. Cibulky oloupejte a nakrájejte také na kolečka.
3. Ve velkém silnostěnném kastrolu opékejte na části másla šest až sedm minut tuříny, mrkve a petržele – jen tak, aby ještě nechytly barvu. Navrch položte osolené a opepřené kousky kuřete a zalijte půllitrem vody, aby bylo maso napůl ponořené. Osolte, přidejte bobkový list a na mírném ohni deset minut povařte; maso jednou otočte.
4. Troubu předehřejte na 200, horkovzdušnou na 180 stupňů. Na pánvi, která se dá vložit do trouby, rozehřejte zbylé máslo a dozlatova na něm opečte pastiňáky; trvá to osm až deset minut. Pak je ještě vložte do trouby, aby hezky zhnědly, tedy na dalších pět až šest minut.
5. Zatímco se pastináky opékají, přidejte ke kuřeti pórek a cibulku. Hrncem potřeste, aby se dostaly pod kuře. To otočte, aby bylo kůží nahoru, a na mírném plameni je pod pokličkou povařte pět až šest minut, nebo dokud maso a pórky nezměknou. Zkontrolujte pastinák, vypněte troubu a vše uchovejte stranou až do podávání. Maso vyjměte.
6. Do vývaru vmíchejte vinnou redukci, a pokud se vám vývar nezdá dost silný, rozdrobte do něj kousek bujonu z kostky. Před podáváním stáhněte z masa kůži, nakrájete je na silnější plátky, do vývaru vmíchejte petrželku. Zeleninu rozdělte do polévkových talířů, navrch položte maso, přidejte opražené pastináky a zalijte silným vývarem.