Pošírované kuře je mnohem šťavnatější, lehčí a křehčí než pečené. Je jen na vás, jestli si ho vychutnáte s těstovinami, v salátu či hlavním jídle. Prozradíme vám, jakou tekutinu pro pošírování zvolit, čím ji ochutit a jak dlouho kuřecí maso vařit.
Dodejte aroma
Do tekutiny, v níž pošírujete, můžete kromě petrželky, pepře a citronu přidat také následující ingredience, které posilují chuť: zázvor a česnek, bobkový list, kopr, tymián nebo citronový tymián.
- Do jídel s nádechem Asie můžete přidat třeba listy kafirové limety, koriandr, citronovou trávu (citronelu) anebo chilli papričky.
- Jsou-li bylinky dřevnaté nebo vláknité, nasekejte je najemno, aby se z nich uvolnilo co nejvíc aromatických látek. Můžete je také podrtit v hmoždíři nebo zmáčknout plochou stranou nože.
Vyberte si tekutinu
Základní tekutinou pro pošírování kuřete (tj. tepelnou úpravu v tekutině těsně pod bodem varu) je voda.
- Chcete-li mít řízky z kuřecích prsou chutnější, pošírujte je ve vývaru.
- Bílé víno a vývar jsou ideální na prsa do salátů a k těstovinám nebo do baget s majonézou, případně k prsním řízkům podávaným v celku s jednoduchými omáčkami, jako jsou pesto nebo salsa verde.
- Do polévek a nudlových salátů inspirovaných Asií povařte kuře v kokosovém mléku nebo přidejte do vody trochu sójové nebo rybí omáčky.
- Trpělivost se při přípravě vyplatí. Když maso necháte po vaření stát v tekutině, zachová si šťávu a bude po vychladnutí lépe chutnat.
Hlídejte čas
Abyste správně odhadli dobu vaření, musíte vědět, jak těžké řízky z kuřecích prsou jsou. Pokud vaříte více kuřecích prsou najednou, je opravdu důležité, aby jednotlivé kousky vážily (téměř) stejně.
-
Kuřecí prsa o váze 150 g pošírujte 8 minut a pak je nechte v tekutině stát 15 minut. Až kuře vyndáte, nechte ho ještě 5 minut na prkénku nebo talíři, a teprve pak ho nakrájejte či natrhejte na kousky.
- Větší kusy masa (až do 200 g) nechte v tekutině o 5–10 minut déle. O hodně menší vařte 6 minut a nechte stát v kapalině 10 minut.
- Když stisknete správně uvařené maso v nejsilnější části kleštěmi, bude pevné a pružné a po nakrájení pěkně hladké. Převařená kuřecí prsa jsou suchá, tuhá a nitkovitá. Pamatujte také na to, že v kuřecím mase by neměl zbýt ani kousek, který by vypadal syrově.
Jak skladovat
Pošírované kuře vydrží v lednici až tři dny. Zabalte ho do plastové fólie nebo uložte do vzduchotěsné nádoby.
Zdroj: Apetit