Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Škola vaření: Pošírované kuře je mnohem šťavnatější, lehčí a křehčí než pečené

Vařené kuře
ZDROJ: Pexels.com
sdílet:

Pošírované kuře je mnohem šťavnatější, lehčí a křehčí než pečené. Je jen na vás, jestli si ho vychutnáte s těstovinami, v salátu či hlavním jídle. Prozradíme vám, jakou tekutinu pro pošírování zvolit, čím ji ochutit a jak dlouho kuřecí maso vařit.

 

Dodejte aroma

Do tekutiny, v níž pošírujete, můžete kromě petrželky, pepře a citronu přidat také následující ingredience, které posilují chuť: zázvor a česnek, bobkový list, kopr, tymián nebo citronový tymián.

Vyberte si tekutinu

Základní tekutinou pro pošírování kuřete (tj. tepelnou úpravu v tekutině těsně pod bodem varu) je voda.

  • Chcete-li mít řízky z kuřecích prsou chutnější, pošírujte je ve vývaru.
  • Bílé víno a vývar jsou ideální na prsa do salátů a k těstovinám nebo do baget s majonézou, případně k prsním řízkům podávaným v celku s jednoduchými omáčkami, jako jsou pesto nebo salsa verde.
  • Do polévek a nudlových salátů inspirovaných Asií povařte kuře v kokosovém mléku nebo přidejte do vody trochu sójové nebo rybí omáčky.
  • Trpělivost se při přípravě vyplatí. Když maso necháte po vaření stát v tekutině, zachová si šťávu a bude po vychladnutí lépe chutnat.

Hlídejte čas

Abyste správně odhadli dobu vaření, musíte vědět, jak těžké řízky z kuřecích prsou jsou. Pokud vaříte více kuřecích prsou najednou, je opravdu důležité, aby jednotlivé kousky vážily (téměř) stejně.

  • Kuřecí prsa o váze 150 g pošírujte 8 minut a pak je nechte v tekutině stát 15 minut. Až kuře vyndáte, nechte ho ještě 5 minut na prkénku nebo talíři, a teprve pak ho nakrájejte či natrhejte na kousky.

  • Větší kusy masa (až do 200 g) nechte v tekutině o 5–10 minut déle. O hodně menší vařte 6 minut a nechte stát v kapalině 10 minut.
  • Když stisknete správně uvařené maso v nejsilnější části kleštěmi, bude pevné a pružné a po nakrájení pěkně hladké. Převařená kuřecí prsa jsou suchá, tuhá a nitkovitá. Pamatujte také na to, že v kuřecím mase by neměl zbýt ani kousek, který by vypadal syrově.

Jak skladovat

Pošírované kuře vydrží v lednici až tři dny. Zabalte ho do plastové fólie nebo uložte do vzduchotěsné nádoby.

Zdroj: Apetit

Skryt pre seznam

Související články

Apetit magazín

AD
Pohled do kuchyně Dubaje: Čtyři restaurace, které určují směr
  • Zajímavosti

Pohled do kuchyně Dubaje: Čtyři restaurace, které určují směr

Dubaj je město, které se může pochlubit nekonečnou paletou gastronomických zážitků. V tomto článku se zaměříme na čtyři restaurace, které představují unikátní aspekty dubajské kulinářské scény a nabízejí jedinečné koncepty a hluboké...

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč