0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Škola vaření: pošírované kuře

vařené kuře
ZDROJ: Pexels.com
sdílet:

Pošírované kuře je mnohem šťavnatější, lehčí a křehčí než pečené. Je jen na vás, jestli si ho vychutnáte s těstovinami, v salátu či hlavním jídle. Prozradíme vám, jakou tekutinu pro pošírování zvolit, čím ji ochutit a jak dlouho kuřecí maso vařit.

 

Dodejte aroma

  • + Do tekutiny, v níž pošírujete, můžete kromě petrželky, pepře a citronu přidat také následující ingredience, které posilují chuť: zázvor a česnek, bobkový list, kopr, tymián nebo citronový tymián.
  • + Do jídel s nádechem Asie můžete přidat třeba listy kafirové limety, koriandr, citronovou trávu (citronelu) anebo chilli papričky.
  • + Jsou-li bylinky dřevnaté nebo vláknité, nasekejte je najemno, aby se z nich uvolnilo co nejvíc aromatických látek. Můžete je také podrtit v hmoždíři nebo zmáčknout plochou stranou nože.

suroviny na pošírované kuře

Vyberte si tekutinu

  • + Základní tekutinou pro pošírování kuřete (tj. tepelnou úpravu v tekutině těsně pod bodem varu) je voda.
  • + Chcete-li mít řízky z kuřecích prsou chutnější, pošírujte je ve vývaru.
  • + Bílé víno a vývar jsou ideální na prsa do salátů a k těstovinám nebo do baget s majonézou, případně k prsním řízkům podávaným v celku s jednoduchými omáčkami, jako jsou pesto nebo salsa verde.
  • + Do polévek a nudlových salátů inspirovaných Asií povařte kuře v kokosovém mléku nebo přidejte do vody trochu sójové nebo rybí omáčky.
  • + Trpělivost se při přípravě vyplatí. Když maso necháte po vaření stát v tekutině, zachová si šťávu a bude po vychladnutí lépe chutnat.

Hlídejte čas

  • + Abyste správně odhadli dobu vaření, musíte vědět, jak těžké řízky z kuřecích prsou jsou. Pokud vaříte více kuřecích prsou najednou, je opravdu důležité, aby jednotlivé kousky vážily (téměř) stejně.
  • + Kuřecí prsa o váze 150 g pošírujte 8 minut a pak je nechte v tekutině stát 15 minut. Až kuře vyndáte, nechte ho ještě 5 minut na prkénku nebo talíři, a teprve pak ho nakrájejte či natrhejte na kousky.
  • + Větší kusy masa (až do 200 g) nechte v tekutině o 5–10 minut déle. O hodně menší vařte 6 minut a nechte stát v kapalině 10 minut.
  • + Když stisknete správně uvařené maso v nejsilnější části kleštěmi, bude pevné a pružné a po nakrájení pěkně hladké. Převařená kuřecí prsa jsou suchá, tuhá a nitkovitá. Pamatujte také na to, že v kuřecím mase by neměl zbýt ani kousek, který by vypadal syrově.

vzužití pošírovaného kuřete v různých jídlech

Jak skladovat

Pošírované kuře vydrží v lednici až tři dny. Zabalte ho do plastové fólie nebo uložte do vzduchotěsné nádoby.

5 receptů s pošírovaným kuřetem podle Apetitu:

Připravila Stanislava Moravcová ml. Text vyšel v časopise Apetit.

Související články

Autor: Redakce Apetit

Apetit magazín

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
549 Kč
439 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč