Pstruh s jablky

Pstruh s jablky

Hodnocení receptu
Zatím nehodnoceno
Do 10 minut Velmi snadné Pro 3-4 osoby

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 2050 kcal
Bílkoviny 69 g
Cukr 241 g
Tuky 84 g
Vláknina 7 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Jíst častěji pstruha patří k letošním kulinárním předsevzetím naší redakce, a tím pádem i k výzvám. Pstruh se hodí skoro ke všemu, jen ne ke smažení v trojobalu. Tady vám nabízíme nový pohled na ochucení starého známého. 

Suroviny

máslo 40 g
jablka 2 ks
zbavená jádřince a nakrájená na tenká kolečka
sůl a pepř
pstruh 2 ks
bobkový list 3 ks
2 ks
filátka ze sardelek okapaná a pokrájená
víno bílé 50 ml
piniové oříšky 1 PL
pečivo
k podávání

1 Předehřejte troubu na 180°C. Zhruba čtvrtinou másla vymažte zapékací mísu velkou tak, aby se tam vešly pstruží filety. Dno poklaďte polovinou koleček z jablek. Osolte, opepřete a přidejte bobkové listy. Navrch položte překrájené rybí filety v jedné vrstvě, osolte, opepřete. Na ně vyskládejte zbývající jablečná kolečka.

2 Zbývající máslo rozpusťte v rendlíčku se sardelkami a rozdělte na ryby s jablky. Pokropte vínem a pečte cca 15 minut v předehřáté troubě tak, aby byla ryba propečená, ale ne vysušená.

3 Mezitím opražte v pánvi piniové oříšky.  

4 Rybu s jablky podávejte sypanou pinio- vými oříšky, doplněnou čerstvým světlým pečivem. 

JAK NA PSTRUŽÍ FILET

  • Aby vám ryba při práci neklouzala, můžete ji podložit pevnou (!) papírovou utěrkou. Ze pstruha nejprve odstraňte hlavu za žábrami i veškeré ploutve, potom z každé strany opatrně nejdřív podél páteře a pak žeber vykrojte plát masa.
  • Vykostit můžete v podstatě jakýkoli rybí filet, výborně to funguje u lososa. Má totiž kromě žeber jen málo kostí, které jsou dobře vidět a snadno se vyndavají. Po povrchu ryby přejíždějte prsty, lehce přitom přitlačte, když narazíte na kost, vytáhněte ji pinzetou nebo malými kleštičkami (spolu s miskou na odkládání je nabízí Tescoma, eshop.tescoma.cz). Když zrovna nemáte po ruce pinzetu, sáhněte nejlépe po malém nožíkus krátkou čepelí a zaobleným koncem. Nalezenou kostičku opatrně zachyťte mezi tupou stranu čepele a nehet na palci a vytáhněte. 

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2015/3 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit magazín

  • Stories

TOP 20: Zdraví na talíři

Jsme stvořeni převážně z vody. Celkový podíl vody v našem těle je až 70 %. Ale vodu neustále i vylučujeme. Proto je potřebné ji průběžně doplňovat. I když tím nejlepších způsobem je sklenice čisté pramenité vody, pomoci...
  • Jak na to

Jak využít bylinky k přípravě letních drinků

Dopřejte si v horkých letních měsících osvěžující bylinné drinky bez obsahu alkoholu. Jedinečné účinky bylin, které znaly už naše prababičky, můžete využít i dnes. Pojďme se společně podívat do světa uklidňující máty, svěží citrusové...

Letní bramborový salát jako dokonalá příloha

S první polovinou prázdnin přichází i první sklizeň letošních brambor. Nové brambory jsou ideální volbou pro lehkou večeři do letního počasí například klasicky "na loupačku" s tvarohem a máslem. Vyzkoušet je však můžete...
  • Lidé a jídlo

Ayran: Osvěžující letní nápoj

Až vás přepadne touha se dokonale osvěžit, vzpomeňte si na ayran! Vykouzlíte ho vcukuletu a stačí k tomu jen bílý jogurt, voda a špetka soli. Můžete si ho však vyladit podle vlastních představ.   ...
  • Suroviny

V létě potřebujete meloun!

Štavnatý meloun plný sladkého nektaru rozplývající se na jazyku patří mezi typické letní pochoutky. Podívejte se s námi do světa melounů, jejich odrůd i chutí a vyzkoušejte zajímavé a netradiční melounové recepty. ...
  • Tipy a triky

Z čeho připravit cheesecake?

Cheesecake můžeme vystopovat až do starověkého Řecka. Jak se změnila jeho podoba? Jaké suroviny můžete na cheesecake použít? Je lepší tvaroh nebo krémový sýr? Poradíme vám, jak se vypořádat s nástrahami jeho přípravy.   ...

Obchod Apetit