Jíst častěji pstruha patří k letošním kulinárním předsevzetím naší redakce, a tím pádem i k výzvám. Pstruh se hodí skoro ke všemu, jen ne ke smažení v trojobalu. Tady vám nabízíme nový pohled na ochucení starého známého.
Suroviny
Postup
Předehřejte troubu na 180°C. Zhruba čtvrtinou másla vymažte zapékací mísu velkou tak, aby se tam vešly pstruží filety. Dno poklaďte polovinou koleček z jablek. Osolte, opepřete a přidejte bobkové listy. Navrch položte překrájené rybí filety v jedné vrstvě, osolte, opepřete. Na ně vyskládejte zbývající jablečná kolečka.
Zbývající máslo rozpusťte v rendlíčku se sardelkami a rozdělte na ryby s jablky. Pokropte vínem a pečte cca 15 minut v předehřáté troubě tak, aby byla ryba propečená, ale ne vysušená.
Mezitím opražte v pánvi piniové oříšky.
Rybu s jablky podávejte sypanou pinio- vými oříšky, doplněnou čerstvým světlým pečivem.
JAK NA PSTRUŽÍ FILET
Aby vám ryba při práci neklouzala, můžete ji podložit pevnou (!) papírovou utěrkou. Ze pstruha nejprve odstraňte hlavu za žábrami i veškeré ploutve, potom z každé strany opatrně nejdřív podél páteře a pak žeber vykrojte plát masa. Vykostit můžete v podstatě jakýkoli rybí filet, výborně to funguje u lososa. Má totiž kromě žeber jen málo kostí, které jsou dobře vidět a snadno se vyndavají. Po povrchu ryby přejíždějte prsty, lehce přitom přitlačte, když narazíte na kost, vytáhněte ji pinzetou nebo malými kleštičkami (spolu s miskou na odkládání je nabízí Tescoma, eshop.tescoma.cz). Když zrovna nemáte po ruce pinzetu, sáhněte nejlépe po malém nožíkus krátkou čepelí a zaobleným koncem. Nalezenou kostičku opatrně zachyťte mezi tupou stranu čepele a nehet na palci a vytáhněte.Tento recept naleznete také v kolekcích:
- 30x recepty z báječného podzimního ovoce(30 receptů )
- 30 receptů s mořskými i sladkovodními rybami(30 receptů )