Pstruh s jablky

Pstruh s jablky

Hodnocení receptu
Zatím nehodnoceno
Do 10 minut Velmi snadné Pro 3-4 osoby

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 2050 kcal
Bílkoviny 69 g
Sacharidy 241 g
Tuky 84 g
Vláknina 7 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Jíst častěji pstruha patří k letošním kulinárním předsevzetím naší redakce, a tím pádem i k výzvám. Pstruh se hodí skoro ke všemu, jen ne ke smažení v trojobalu. Tady vám nabízíme nový pohled na ochucení starého známého. 

Suroviny

máslo 40 g
jablka 2 ks
zbavená jádřince a nakrájená na tenká kolečka
sůl a pepř
pstruh 2 ks
bobkový list 3 ks
2 ks
filátka ze sardelek okapaná a pokrájená
víno bílé 50 ml
piniové oříšky 1 PL
pečivo
k podávání

1 Předehřejte troubu na 180°C. Zhruba čtvrtinou másla vymažte zapékací mísu velkou tak, aby se tam vešly pstruží filety. Dno poklaďte polovinou koleček z jablek. Osolte, opepřete a přidejte bobkové listy. Navrch položte překrájené rybí filety v jedné vrstvě, osolte, opepřete. Na ně vyskládejte zbývající jablečná kolečka.

2 Zbývající máslo rozpusťte v rendlíčku se sardelkami a rozdělte na ryby s jablky. Pokropte vínem a pečte cca 15 minut v předehřáté troubě tak, aby byla ryba propečená, ale ne vysušená.

3 Mezitím opražte v pánvi piniové oříšky.  

4 Rybu s jablky podávejte sypanou pinio- vými oříšky, doplněnou čerstvým světlým pečivem. 

JAK NA PSTRUŽÍ FILET

  • Aby vám ryba při práci neklouzala, můžete ji podložit pevnou (!) papírovou utěrkou. Ze pstruha nejprve odstraňte hlavu za žábrami i veškeré ploutve, potom z každé strany opatrně nejdřív podél páteře a pak žeber vykrojte plát masa.
  • Vykostit můžete v podstatě jakýkoli rybí filet, výborně to funguje u lososa. Má totiž kromě žeber jen málo kostí, které jsou dobře vidět a snadno se vyndavají. Po povrchu ryby přejíždějte prsty, lehce přitom přitlačte, když narazíte na kost, vytáhněte ji pinzetou nebo malými kleštičkami (spolu s miskou na odkládání je nabízí Tescoma, eshop.tescoma.cz). Když zrovna nemáte po ruce pinzetu, sáhněte nejlépe po malém nožíkus krátkou čepelí a zaobleným koncem. Nalezenou kostičku opatrně zachyťte mezi tupou stranu čepele a nehet na palci a vytáhněte. 

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2015/3 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2015/3

Apetit magazín

Bylinkovým čajem proti nachlazení
  • Tipy a triky

Bylinkovým čajem proti nachlazení

Sychravý podzim, změny počasí i časté přepršky způsobují nepříjemné nachlazení, které člověku může na několik dnů znepříjemnit život. Matka příroda je naštěstí nejen mocnou čarodějkou, ale také zkušenou lékárnicí, která má v zásobě hned...
Kolik hořčic znáte?
  • Novinky a zajímavosti

Kolik hořčic znáte?

Může být hustá i tekutá, jasně žlutá či nahnědlá, jemná, sladká i pikantní. Hořčice je všestranné dochucovadlo, které se vyrábí z mletých hořčičných semínek, vody, cukru, soli a octa. Možná vás překvapí, že je jedním z nejrozšířenějších...
9 neobvyklých horkých nápojů z celého světa
  • Lidé a jídlo

9 neobvyklých horkých nápojů z celého světa

Horký čaj, svařený mošt, cappuccino… to jsou dobře známé, tradiční a oblíbené horké nápoje. Máte chuť zahřát se v mrazivé zimě něčím neotřelým? Co takhle salep, atole nebo sarabba? Seznamte se s méně známými nápoji, které se pijí v jiných...

Obchod Apetit