Půlnoční maso

Půlnoční maso

Hodnocení receptu
Průměr: 3.8 (4)
Do hodiny Snadné Pro 6 osob

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 3081 kcal
Bílkoviny 78 g
Sacharidy 343 g
Tuky 128 g
Vláknina 9 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Maso si můžete připravit den předem nebo jej až na 3 měsíce uložit do mrazáku. Před podáváním ho stačí zapéct s bramborami.

Související recepty

Suroviny

olivový olej 3 PL
1 kg
hovězí kliška lze nahradit květovou špičkou, na kostky
cibule 2 ks
na plátky
česnek 3 stroužek
na plátky
chilli sušené 1 špetka
víno červené 200 ml
800 g
krájená rajčata v konzervě
rozmarýn 1 snítka
nasekané listy
bobkový list 2 ks
sůl mořská
paprika žlutá 2 ks
na nudličky
olivy černé 2 hrst
Na brambory
brambory 850 g
velké, varný typ B
olivový olej 2 PL
čedar 100 g
strouhaný
parmazán 2 PL
strouhaný

1 Troubu předehřejte na 180 °C. V litinovém kastrolu na 2 lžících olivového oleje opékejte po částech maso dohněda. Vyjměte a odložte. Do uvolněného kastrolu přidejte zbylou lžíci oleje a cibuli s česnekem a chilli. Opékejte 5 minut dozlatova. Zalijte červeným vínem a přiveďte k varu. Vraťte maso, přidejte rajčata, rozmarýn, bobkový list a osolte. Znovu přiveďte k varu. Přendejte do pekáčku (pokud maso připravujete předem, není to nutné) a vložte do vyhřáté trouby.

2 Pečte za občasného promíchání 1 hodinu a pak vmíchejte papriku a olivy. Vraťte do trouby a pečte ještě zhruba další hodinu doměkka. (Až sem si můžete pokrm připravit den předem nebo zmrazit až na tři měsíce.)

3 Mezitím uvařte brambory téměř doměkka, trvá to zhruba 30 minut. Slijte, nechte trochu zchladnout a oloupejte je. Nakrájejte na 1 cm silné plátky, řádně osolte a promíchejte s olejem. Měkké maso ochutnejte a případně dosolte, poklaďte bramborami tak, aby se částečně překrývaly, a posypte oběma sýry. Vraťte ještě na 20–30 minut do trouby, až sýr zezlátne a pokrm bublá, pokud byl předtím studený.
 

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2014/1 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2014/1

Apetit magazín

Chutné rizoto na oběd i na večeři
  • Jak na to

Chutné rizoto na oběd i na večeři

Risotto (rizoto) má původ v severní Itálii, je krémové a vařené ve vývaru. Postupem času recept procestoval celý svět a dostal mnoho podob. Některé jsou tomu původnímu na míle vzdálené, přesto jimi nepohrdneme. Pojďme se podívat, jakou...
K čemu je dobrá dýně a na co jednotlivé druhy použít
  • Novinky a zajímavosti

K čemu je dobrá dýně a na co jednotlivé druhy použít

Podzim je obdobím dýní. Nejenže jsou oblíbenou podzimní dekorací, a to zejména na Halloween, ale v kuchyni z nich můžete připravit spoustu výtečných pokrmů. Uvařit si můžete skvělou dýňovou polévku, omáčku, dýni lze zavařit nebo zapéct v...
5 tipů jak nejlépe uskladnit ořechy
  • Jak na to

5 tipů jak nejlépe uskladnit ořechy

Jádra suchých skořápkových plodů si při správném uskladnění zachovají svou chuť i barvu. Vyvarujte se plísni i žluknutí důkladným usušením, naložením do medu nebo vyzkoušejte zavaření jader v mikrovlnné troubě. ...
5 skvělých způsobů, jak dochutit dýni
  • Novinky a zajímavosti

5 skvělých způsobů, jak dochutit dýni

Dýně je opravdovou esencí podzimu. Jemná chuť její dužiny může v jídle působit někdy lehce nevýrazně. Čím ji doplnit, aby opravdu zazářila? ...

Obchod Apetit