Maso si můžete připravit den předem nebo jej až na 3 měsíce uložit do mrazáku. Před podáváním ho stačí zapéct s bramborami.
Suroviny
1 Troubu předehřejte na 180 °C. V litinovém kastrolu na 2 lžících olivového oleje opékejte po částech maso dohněda. Vyjměte a odložte. Do uvolněného kastrolu přidejte zbylou lžíci oleje a cibuli s česnekem a chilli. Opékejte 5 minut dozlatova. Zalijte červeným vínem a přiveďte k varu. Vraťte maso, přidejte rajčata, rozmarýn, bobkový list a osolte. Znovu přiveďte k varu. Přendejte do pekáčku (pokud maso připravujete předem, není to nutné) a vložte do vyhřáté trouby.
2 Pečte za občasného promíchání 1 hodinu a pak vmíchejte papriku a olivy. Vraťte do trouby a pečte ještě zhruba další hodinu doměkka. (Až sem si můžete pokrm připravit den předem nebo zmrazit až na tři měsíce.)
3 Mezitím uvařte brambory téměř doměkka, trvá to zhruba 30 minut. Slijte, nechte trochu zchladnout a oloupejte je. Nakrájejte na 1 cm silné plátky, řádně osolte a promíchejte s olejem. Měkké maso ochutnejte a případně dosolte, poklaďte bramborami tak, aby se částečně překrývaly, a posypte oběma sýry. Vraťte ještě na 20–30 minut do trouby, až sýr zezlátne a pokrm bublá, pokud byl předtím studený.