0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Půlnoční maso

Půlnoční maso

4 / 5. Počet hodnocení: 5
Do hodiny Snadné Pro 6 osob

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 3081 kcal
Bílkoviny 78 g
Sacharidy 343 g
Tuky 128 g
Vláknina 9 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Maso si můžete připravit den předem nebo jej až na 3 měsíce uložit do mrazáku. Před podáváním ho stačí zapéct s bramborami.

Suroviny

olivový olej 3 PL
1 kg
hovězí kliška lze nahradit květovou špičkou, na kostky
cibule 2 ks
na plátky
česnek 3 stroužek
na plátky
chilli sušené 1 špetka
víno červené 200 ml
800 g
krájená rajčata v konzervě
rozmarýn 1 snítka
nasekané listy
bobkový list 2 ks
sůl mořská
paprika žlutá 2 ks
na nudličky
olivy černé 2 hrst
Na brambory
brambory 850 g
velké, varný typ B
olivový olej 2 PL
čedar 100 g
strouhaný
parmazán 2 PL
strouhaný

1 Troubu předehřejte na 180 °C. V litinovém kastrolu na 2 lžících olivového oleje opékejte po částech maso dohněda. Vyjměte a odložte. Do uvolněného kastrolu přidejte zbylou lžíci oleje a cibuli s česnekem a chilli. Opékejte 5 minut dozlatova. Zalijte červeným vínem a přiveďte k varu. Vraťte maso, přidejte rajčata, rozmarýn, bobkový list a osolte. Znovu přiveďte k varu. Přendejte do pekáčku (pokud maso připravujete předem, není to nutné) a vložte do vyhřáté trouby.

2 Pečte za občasného promíchání 1 hodinu a pak vmíchejte papriku a olivy. Vraťte do trouby a pečte ještě zhruba další hodinu doměkka. (Až sem si můžete pokrm připravit den předem nebo zmrazit až na tři měsíce.)

3 Mezitím uvařte brambory téměř doměkka, trvá to zhruba 30 minut. Slijte, nechte trochu zchladnout a oloupejte je. Nakrájejte na 1 cm silné plátky, řádně osolte a promíchejte s olejem. Měkké maso ochutnejte a případně dosolte, poklaďte bramborami tak, aby se částečně překrývaly, a posypte oběma sýry. Vraťte ještě na 20–30 minut do trouby, až sýr zezlátne a pokrm bublá, pokud byl předtím studený.
 

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2014/1 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2014/1

Apetit magazín

Letní bramborový salát jako dokonalá příloha
  • Tipy a triky

Letní bramborový salát jako dokonalá příloha

Nové brambory jsou ideální volbou pro lehkou večeři do letního počasí například klasicky "na loupačku" s tvarohem a máslem. Vyzkoušet je však můžete i v odlehčeném letním bramborovém salátu. Lze ho podávat...
Jak na nejlepší chili con carne
  • Poradna

Jak na nejlepší chili con carne

Texaský pokrm chili con carne v překladu znamená chilli s masem a každý kuchař ho připravuje trochu jinak. Neodolatelnou chuť a vůni jídlo získá přidáním ostrých papriček, římského kmínu a čokolády. Díky radám v článku připravíte hrnec plný...
AD
Jak si užít letní grilovačky, aniž by vám po nich bylo těžko?
  • Lidé a jídlo

Jak si užít letní grilovačky, aniž by vám po nich bylo těžko?

K letní sezoně patří pohodové posezení s rodinou, přáteli a také spousta připravených dobrot a osvěžujících drinků. Opékačky v lese, grilovačky na balkóně, v zahradě nebo v kavárně — stav ideál. Jak si to ale co nejvíc užít a dopřát vše, co...

Obchod Apetit