Punčové řezy jsou absolutní klasika českých cukráren. Musí být šťavnaté, voňavé a hrát pestrými barvami. Chcete-li jim propůjčit punc výjimečnosti, místo řezů připravte rovnou efektní punčový dort. Při hledání nejlepšího receptu jsme se obrátili na cukráře Lukáše Pohla z cukrárny Myšák. Tamní punčák je vyhlášený široko daleko. Samozřejmě proto, že je vynikající, ale další plusové body získává i za fakt, že v něm nenajdete ani kapku potravinářských barviv.
Suroviny
Postup
Připravte plechy na pečení. Na pečicí papír tužkou obkreslete kruhy pomocí dortové formy o průměru 24 cm tak, že obtáhnete vnitřní část. Pak papír obraťte, aby se kresba tužkou nedotýkala přímo těsta. Celkově předkreslete 5 kruhů a papíry umístěte na plechy s nízkým okrajem. Troubu předehřejte na 180 °C.
Celá vejce vložte do mísy a šlehejte elektrickým šlehačem na maximální rychlost. Během šlehání postupně přidávejte cukr, hmota by měla několikanásobně zvětšit svůj objem. Do vaječné pěny zašlehejte olej a šlehejte ještě asi 5 vteřin. Pak do pěny pomocí stěrky jemně zapracujte prosátou mouku.
Těsto rozetřete na pečicí papír na předkreslené kruhy, vložte do trouby a pečte v předehřáté troubě 10–15 minut. Po upečení sejměte i s pečicím papírem z plechů a nechte zcela vychladnout.
Připravte červený rozvar. Všechny přísady vložte do hrnce, uveďte do mírného varu a vařte 5–8 minut. Sundejte hrnec z ohně a nechte tekutinu zcela vychladnout, pak odstraňte koření a rozmixujte dohladka. Směs můžete i prolít přes hrubé síto, abyste zachytili možné zapomenuté úlomky pecek.
Připravte rumový rozvar. Všechny suroviny vložte do rendlíku, uveďte do mírného varu a vařte 5 minut. Po uvaření vylovte plátky citronu, aby rozvar nezhořkl. Nechte zcela vychladnout.
Sestavte dort. Z korpusů sloupněte pečicí papír a prokapejte dostatečně rozvarem. Vždy prokapejte porézní stranu, ze které jste stáhli pečicí papír. Tři korpusy pokapejte rumovým rozvarem, dva červeným. Meruňkový džem zahřejte a zřeďte trochou tuzemáku.
Začněte korpusy skládat do dortové formy o průměru 24 cm, jako první položte korpus s rumovým rozvarem. Horní stranu potřete tence meruňkovým džemem a položte na ni korpus s červeným rozvarem. Takto pokračujte do spotřebování plátů, končit budete korpusem s rumovým rozvarem. I ten pomažte džemem.
Dortovou formu zakryjte potravinářskou fólií a zatižte, aby se chutě propojily. Uložte přes noc do lednice.
Dort vyjměte z formy. Fondán opatrně rozpusťte na mírném ohni (teplota by neměla překročit 40 °C), podle potřeby zřeďte troškou tuzemáku, ale poleva by měla být hustá. Potáhněte vršek polevou a ozdobte sušenými višněmi a nasekanými pistácemi.