Kuchařky Apetit DOPRAVA ZDARMA
Menu
Přihlašení
Uživatelské jméno
Heslo

Quiche s bylinkami a kozím sýrem

Je jenom na vás, jestli si koláč pokladete jemnějším čerstvým tvarohovitým kozím sýrem, anebo odleželejším měkkým, klidně i s bílou plísní na povrchu.

Vydání: 2019/5
Autor:
Hodnocení:
Zatím nehodnoceno
Náročnost: Snadné
Počet porcí: Pro 4–6 osob
Doba přípravy: Do 30 minut
+ chlazení 1 hodinu 30 minut
PT50M
Pečení 0:50
Koláč Francouzská

Ingredience

    • 230 g hladké mouky + trochu na poprášení pracovní plochy
    • špetka soli
    • 150 g másla, studeného a na kostičky
    • 1 žloutek z velkého vejce
    • 2–3 lžíce ledové vody

    NA NÁPLŇ

    • 3 velká vejce
    • 300 ml smetany ke šlehání nebo tučnější na vaření (okolo 20%)
    • 1/2 lžičky vločkové soli
    • čerstvě mletý pepř podle chuti
    • 1/2 lžičky najemno nastrouhané citronové kůry
    • 1 lžička nasekaných lístků čerstvého tymiánu + snítky na ozdobení
    • 1/2 lžičky nasekaných lístků čerstvého rozmarýnu
    • 2 lžíce nasekané jarní cibulky
    • 2 lžíce nasekané hladkolisté petrželky
    • cca 120 g čerstvého či měkkého kozího sýra (válečku nebo válce), na 0,5cm kolečka

Příprava jídla

1 Přísady na těsto zpracujte buď v robotu, nebo ručně. Pracujte rychle, aby se těsto nezačalo lepit. Když v něm zůstanou kousíčky másla, nic se neděje. Placku těsta zabalte do fólie a dejte aspoň na 30 minut vychladit.

2 Vyjměte ho a nechte dojít pokojové teploty. Pak ho na pomoučněné ploše vyválejte, aby bylo co nejtenčí. Vyložte jím dno a stěny hlubší koláčové formy s odnímatelným dnem o průměru 23 cm. Pečlivě vmáčkněte do okrajů, ale opatrně, abyste těsto neprotrhli. Přečnívající okraje odřízněte. Formu vyloženou těstem dejte na 30 minut do chladničky.

3 Troubu předehřejte na 190°C, horkovzdušnou na 170°C. Na těsto položte kolečko pečicího papíru, zatižte je suchými či keramickými fazolemi a korpus krátce předpečte; stačí 12–15 minut. Opatrně sejměte papír s fazolemi a pečte ještě 5–7 minut, dokud korpus jemně nezezlátne. Nechte zchladnout.

4 V míse prošlehejte vejce na náplň, pak vešlehejte smetanu, sůl a pepř, citronovou kůru, tymián, rozmarýn, cibulky a petrželku. Odložte.

5 Formu s předpečeným korpusem postavte na plech. Náplň ještě jed- nou prošlehejte a trochu jí nalijte na dno korpusu. Pak ji rovnoměrně poklaďte kolečky sýra. Zbylou náplň opatrně nalijte kolem sýra.

6 Pečte při 190°C zhruba 30–35 minut, aby náplň zezlátla a zpevnila. Nechte 10 minut chladnout. Podávejte teplé nebo o pokojové teplotě, ozdobené snítkami tymiánu.

NĚCO NAVÍC
Zbude-li vám náplň, můžete si ji upéct ve formě na muffiny mírně vymazané olivovým olejem. Anebo si můžete rovnou upéct samotnou náplň se sýrem či bez jako osvěžující alternativu nádivky.

Nahlásit chybu v receptu

Ochutnejte také

Panýr se špenátem

Pečené naříznuté brambory, bylinkové máslo a tvarohovo-cottagový dip

Placičky s cottagem, hráškem a šunkou

Čočkový salát s mrkvičkami a brynzou

Těstoviny s brynzovou omáčkou a kuřetem s parmskou šunkou

Kulinární jízda Evropou

REKLAMA

Přidat komentář