Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Quiche s bylinkami a kozím sýrem
ZDROJ: Apetit
sdílet:
5/5 Počet hodnocení: 3
Více než hodinu Snadné Pro 4–6 osob

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 4036 kcal
Bílkoviny 119 g
Sacharidy 169 g
Tuky 317 g
Vláknina 29 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Je jenom na vás, jestli si koláč pokladete jemnějším čerstvým tvarohovitým kozím sýrem, anebo odleželejším měkkým, klidně i s bílou plísní na povrchu.

Suroviny

+ na poprášení pracovní plochy
sůl 1 špetka
máslo 150 g
studené, na kostičky
voda 2,5 PL
Na náplň
vejce 3 ks
velká
sůl vločková ½ ČL
pepř
podle chuti
najemno
tymián 1 ČL
+ na ozdobení
rozmarýn ½ ČL
lístky, nasekané
jarní cibulka 2 PL
nasekaná
petrželka 2 PL
nasekaná
čerstvý / měkký

Postup

1

Přísady na těsto zpracujte buď v robotu, nebo ručně. Pracujte rychle, aby se těsto nezačalo lepit. Když v něm zůstanou kousíčky másla, nic se neděje. Placku těsta zabalte do fólie a dejte aspoň na 30 minut vychladit.

2

Vyjměte ho a nechte dojít pokojové teploty. Pak ho na pomoučněné ploše vyválejte, aby bylo co nejtenčí. Vyložte jím dno a stěny hlubší koláčové formy s odnímatelným dnem o průměru 23 cm. Pečlivě vmáčkněte do okrajů, ale opatrně, abyste těsto neprotrhli. Přečnívající okraje odřízněte. Formu vyloženou těstem dejte na 30 minut do chladničky.

3

Troubu předehřejte na 190°C, horkovzdušnou na 170°C. Na těsto položte kolečko pečicího papíru, zatižte je suchými či keramickými fazolemi a korpus krátce předpečte; stačí 12–15 minut. Opatrně sejměte papír s fazolemi a pečte ještě 5–7 minut, dokud korpus jemně nezezlátne. Nechte zchladnout.

4

V míse prošlehejte vejce na náplň, pak vešlehejte smetanu, sůl a pepř, citronovou kůru, tymián, rozmarýn, cibulky a petrželku. Odložte.

5

Formu s předpečeným korpusem postavte na plech. Náplň ještě jed- nou prošlehejte a trochu jí nalijte na dno korpusu. Pak ji rovnoměrně poklaďte kolečky sýra. Zbylou náplň opatrně nalijte kolem sýra.

6

Pečte při 190°C zhruba 30–35 minut, aby náplň zezlátla a zpevnila. Nechte 10 minut chladnout. Podávejte teplé nebo o pokojové teplotě, ozdobené snítkami tymiánu.

NĚCO NAVÍC
Zbude-li vám náplň, můžete si ji upéct ve formě na muffiny mírně vymazané olivovým olejem. Anebo si můžete rovnou upéct samotnou náplň se sýrem či bez jako osvěžující alternativu nádivky.

Související články

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2019/5 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2019/5

Apetit magazín

Jak správně připravit těsto na koláč, aby byl opravdu křehký
  • Jak na to

Jak správně připravit těsto na koláč, aby byl opravdu křehký

Křehké těsto musíte pohodlně „ukrojit“ dezertní vidličkou. Pokud s dezertem na talířku bojujete, došlo během přípravy těsta k technologické chybě. Zároveň ale musí být tak pevné, aby bez obtíží udrželo krémovou náplň či ovocnou dekoraci. Do...

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč