Kuchařky Apetit DOPRAVA ZDARMA
Menu
Přihlašení
Uživatelské jméno
Heslo

Dvojbarevné ‚rakvičky‘

Upečte křehké košíčky s nadýchanou šlehačkou tak akorát do pusy! Nápad s pečením rakviček v malých formičkách nás baví.

Vydání: 2019/4
Autor:
Hodnocení:
Zatím nehodnoceno
Náročnost: Velmi snadné
Počet porcí: Na cca 20 malých košíčků
Doba přípravy: Do 30 minut
PT1H
Pečení 1:00
Cukroví Česká

Ingredience

    • 4 žloutky z vajec velikosti L
    • špetka soli
    • 180 g moučkového cukru
    • pár kapek citronové šťávy
    • tuk na vymazání kovových formiček
    • 10 g kakaa holandského typu
    • smetana ke šlehání, ušlehaná dotuha

Příprava jídla

1 Žloutky lehce prošlehejte se solí, přidejte cukr a citronovou šťávu a šlehejte v robotu do světlé a pevné pěny. Bude to trvat až 20 minut. Na plech rozložte kovové košíčky vymazané tukem, které budete plnit do 1/2 objemu. Polovinou světlé hmoty naplňte polovinu košíčků. Ke zbylé polovině hmoty vmíchejte kakao a rozdělte ji do zbylých košíčků. Nechte chvíli stát, aby se srovnala hladina a zmizely případné bublinky. Pečte v horkovzdušné troubě vyhřáté na 110°C. Jakmile se těsto začne zvedat, snižte teplotu na 80°C, nechte troubu pootevřenou a sušte je dalších 30–40 minut. Zkuste jeden kousek vyklopit, a pokud bude ještě vlhký, pokračujte v sušení. Potom vyloupněte z košíčků a nechte vychladnout.

2 Podávejte ozdobené šlehačkou.

NĚCO NAVÍC
Rakvičky pochopitelně můžete připravit i v klasických podlouhlých formičkách. Počítejte ale s tím, že z této dávky těsta získáte méně kousků.

Nahlásit chybu v receptu
REKLAMA

Komentáře

Obrazek uzivatele
Myslim, ze uvedena teplota je prilis nizka, rakvicky susim v troube jiz 2,5 hod a stale jsou vespod mokre. V jimych receptech se rakvicky pecou na 150 stupnu...
Obrazek uzivatele
Dobrý den, Mileno,
máte pravdu v tom, že náš recept udává nižší teplotu než většina ostatních. K finální verzi receptu jsme se dobrali dlouhým testováním a zkoušením různých variant receptů. Nám při pečení fungovala tato dosti nízká teplota, ale – jako všechny námi uvedené teploty – je třeba ji brát pouze jako orientační. Ze zkušenosti víme, že každá trouba peče jinak: pomalu nebo zprudka, chová se jinak při udržování nízkých či vysokých teplot, po kontrole teploměrem se může ukázat, že od hodnoty na termostatu se skutečná teplota v troubě liší o 10–15 (v krajním případě 20) stupňů, a to směrem nahoru i dolů... zkrátka, co trouba, to originál (a za tím si, coby žena, která se 5x stěhovala a v každém bytě narazila na jiný přístroj s osobitými vlastnosti, stojím :-) ).
Takže to, že nám recept fungoval nejlépe při pečení na 110 stupňů, bohužel neznamená, že v jiné troubě nebude potřeba teplotu trochu zvednout. Nejlepší je recept vyzkoušet, a následně přizpůsobit vlastním podmínkám.
Přejeme vám, aby to příště vyšlo už úplně perfektně! :-)

Přidat komentář