Dvojbarevné ‚rakvičky‘

Dvojbarevné ‚rakvičky‘

Hodnocení receptu
Zatím nehodnoceno
Do 30 minut Velmi snadné Na cca 20 malých košíčků

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 2167 kcal
Bílkoviny 70 g
Cukr 180 g
Tuky 125 g
Vláknina 4 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Upečte křehké košíčky s nadýchanou šlehačkou tak akorát do pusy! Nápad s pečením rakviček v malých formičkách nás baví.

Suroviny

žloutek 4 ks
z vajec velikosti L
sůl špetka
moučkový cukr 180 g
citronová štáva
pár kapek
tuk
na vymazání formiček
kakao 10 g
holanského typu
smetana ke šlehání
ušlehaná dotuha

1 Žloutky lehce prošlehejte se solí, přidejte cukr a citronovou šťávu a šlehejte v robotu do světlé a pevné pěny. Bude to trvat až 20 minut. Na plech rozložte kovové košíčky vymazané tukem, které budete plnit do 1/2 objemu. Polovinou světlé hmoty naplňte polovinu košíčků. Ke zbylé polovině hmoty vmíchejte kakao a rozdělte ji do zbylých košíčků. Nechte chvíli stát, aby se srovnala hladina a zmizely případné bublinky. Pečte v horkovzdušné troubě vyhřáté na 110°C. Jakmile se těsto začne zvedat, snižte teplotu na 80°C, nechte troubu pootevřenou a sušte je dalších 30–40 minut. Zkuste jeden kousek vyklopit, a pokud bude ještě vlhký, pokračujte v sušení. Potom vyloupněte z košíčků a nechte vychladnout.

2 Podávejte ozdobené šlehačkou.

NĚCO NAVÍC
Rakvičky pochopitelně můžete připravit i v klasických podlouhlých formičkách. Počítejte ale s tím, že z této dávky těsta získáte méně kousků.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2019/4 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Komentáře

Milena Markova

Myslim, ze uvedena teplota je prilis nizka, rakvicky susim v troube jiz 2,5 hod a stale jsou vespod mokre. V jimych receptech se rakvicky pecou na 150 stupnu...

Lucie Velek

Dobrý den, Mileno,
máte pravdu v tom, že náš recept udává nižší teplotu než většina ostatních. K finální verzi receptu jsme se dobrali dlouhým testováním a zkoušením různých variant receptů. Nám při pečení fungovala tato dosti nízká teplota, ale – jako všechny námi uvedené teploty – je třeba ji brát pouze jako orientační. Ze zkušenosti víme, že každá trouba peče jinak: pomalu nebo zprudka, chová se jinak při udržování nízkých či vysokých teplot, po kontrole teploměrem se může ukázat, že od hodnoty na termostatu se skutečná teplota v troubě liší o 10–15 (v krajním případě 20) stupňů, a to směrem nahoru i dolů... zkrátka, co trouba, to originál (a za tím si, coby žena, která se 5x stěhovala a v každém bytě narazila na jiný přístroj s osobitými vlastnosti, stojím :-) ).
Takže to, že nám recept fungoval nejlépe při pečení na 110 stupňů, bohužel neznamená, že v jiné troubě nebude potřeba teplotu trochu zvednout. Nejlepší je recept vyzkoušet, a následně přizpůsobit vlastním podmínkám.
Přejeme vám, aby to příště vyšlo už úplně perfektně! :-)

Apetit magazín

  • Jak na to

Nejlepší italské semifreddo krok za krokem

Pravé italské semifreddo je nadýchané, na jazyku taje a rozplývá se. Osvěžující semifreddo je pro léto je pro jako stvořené. Připravili jsme pro vás tipy, jak si mražený italský dezert připravit doma. ...
  • Tipy a triky

Zeptejte se redakce: Biskupský chlebíček

Milujete biskupský chlebíček? Tato jednoduchá pochoutka může posloužit jako chutný dezert i jako sladká svačinka. Poradíme vám, z jakého těsta je nejlepší ho připravit.    ...

Jak na nejlepší ovocný salát?

Zahrádky, trhy i obchody nabízejí moře lahodných ovocných plodů, které přímo žadoní o zpracování. Možností je spoustu. Můžete se pustit třeba do výroby džemu, kompotu nebo sirupu. Ale nejvíc zdravých látek se ukrývá v čerstvém ovoci, proto...
  • Tipy a triky

5 evergreenů rychlého občerstvení z českých koupališť

K českému koupališti neodmyslitelně patří oblíbené  gastrorychlovky: párek v rohlíku, smažák v housce, langoš, hranolky nebo kuřecí nugetky. V principu nejde o nic špatného, provedení ale může někdy kulhat. Připravte si...

Obchod Apetit