Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Řezy se slaným medovým karamelem a ořechy
zy se slaným medovým karamelem a ořechy
ZDROJ: Olive Magazine/Immediate Media
sdílet:

Řezy se slaným medovým karamelem a ořechy

4/5 Počet hodnocení: 87
Více než hodinu Velmi snadné Na 20 kousků

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 6598 kcal
Bílkoviny 104 g
Sacharidy 676 g
Tuky 381 g
Vláknina 46 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Podobné řezy jsou velmi oblíbené v kavárnách na Novém Zélandu. Naši sladko-slanou variaci skvěle vyvažují vlašské ořechy, ale lze použít i jiné.

Suroviny

máslo 200 g
o pokojové teplotě + trocha na vymazání
skořice ½ ČL
kypřicí prášek do pečiva 1 ČL
Na náplň
karamelizované
med 100 g
tuhý, zkrystalizovaný
máslo 100 g
sůl vločková ¼ ČL
+ k podávání
podrcené nahrubo

Postup

1

Troubu předehřejte na 180 °C. Obdélníkovou formu s rovnými stěnami o rozměrech 20 x 30 cm vymažte máslem.

2

V misce utřete vařečkou máslo a cukr do krému. Ořechy a 1/2 mouky vložte do food processoru a pulzy rozsekejte ořechy najemno. Přidejte utřené máslo, skořici a zbylou mouku, zpracujte na hladké těsto. Oddělte 200 g těsta a vhněťte do něj kypřicí prášek a 2 lžičky vody, zabalte do potravinářské fólie, odložte. Zbylé těsto v rovnoměrné vrstvě vtiskněte do formy. Pečte 25 minut dozlatohněda. Pak nechte korpus 1 hodinu chladnout.

3

Na náplň dejte do rendlíku kondenzované mléko, med a máslo, za stálého míchání přiveďte k mírnému varu a dále míchejte a zahřívejte, až získáte hladkou směs světle karamelové barvy. Vmíchejte sůl a rozetře- te na vychladlý korpus.

4

Zbývající těsto rozdrobte a spolu s ořechy jej rovnoměrně nasypte na náplň. Pečte 25 minut, aby karamel bublal a okraje byly tmavohnědé. Nechte úplně vychladnout, posypte 1–2 špetkami soli a pak nakrájejte na 20 řezů.

RECEPT NAVÍC: MEDOVÉ KARAMELY
Čtvercovou formu o straně 20 cm vyložte alobalem a ten potřete 1 lžičkou másla, odložte stranou. Ve velkém těžkém rendlíku smíchejte 250 ml 40% smetany ke šlehání, 340 g medu, 100 g krupicového cukru a 60 g másla. Na mírném až středním ohni zahřívejte za stálého míchání, až cukrářský teploměr ukáže 114,5 °C. Pomocí kuchyňského štětce namočeného do studené vody omyjte stěny rendlíku, abyste zabránili tvorbě cukrových krystalů. Dále vařte za stálého míchání, až cukrářský teploměr ukáže 124 °C. Pak opatrně vmíchejte 120 g nasekaných vlašských ořechů a popřípadě i pár kapek vanilkového extraktu, přiveďte znovu k teplotě 124 °C. Odstavte. Hmotu nalijte do připravené formy a rozetřete, nevyškrabujte rendlík. Nechte ztuhnout, aspoň 5 hodin, ale lépe přes noc. Pomocí alobalu vyjměte hmotu z formy; odstraňte alobal. Placku nakrájejte na čtverečky o straně 2,5 cm. Po jednom zabalte do čtverečků pečicího papíru; zakruťte konce.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2021/10 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2021/10

Apetit magazín

AD
Vychutnejte si dokonalý kopeček zmrzliny
  • Zajímavosti

Vychutnejte si dokonalý kopeček zmrzliny

Zmrzlina k létu neodmyslitelně patří, milují ji děti i dospělí. Chladivý kopeček v horkých dnech dokonale osvěží a potěší chuťové buňky. Marks & Spencer si letos opět připravil několik novinek ze světa mraženého osvěžení – a...