Podobné řezy jsou velmi oblíbené v kavárnách na Novém Zélandu. Naši sladko-slanou variaci skvěle vyvažují vlašské ořechy, ale lze použít i jiné. Řezy se slaným medovým karamelem a ořechy mizí z talíře, jak pára nad hrncem...
Suroviny
Postup
Troubu předehřejte na 180 °C. Obdélníkovou formu s rovnými stěnami o rozměrech 20 x 30 cm vymažte máslem.
V misce utřete vařečkou máslo a cukr do krému. Ořechy a 1/2 mouky vložte do food processoru a pulzy rozsekejte ořechy najemno. Přidejte utřené máslo, skořici a zbylou mouku, zpracujte na hladké těsto. Oddělte 200 g těsta a vhněťte do něj kypřicí prášek a 2 lžičky vody, zabalte do potravinářské fólie, odložte. Zbylé těsto v rovnoměrné vrstvě vtiskněte do formy. Pečte 25 minut dozlatohněda. Pak nechte korpus 1 hodinu chladnout.
Na náplň dejte do rendlíku kondenzované mléko, med a máslo, za stálého míchání přiveďte k mírnému varu a dále míchejte a zahřívejte, až získáte hladkou směs světle karamelové barvy. Vmíchejte sůl a rozetřete na vychladlý korpus.
Zbývající těsto rozdrobte a spolu s ořechy jej rovnoměrně nasypte na náplň. Pečte 25 minut, aby karamel bublal a okraje byly tmavohnědé. Nechte úplně vychladnout, posypte 1–2 špetkami soli a pak nakrájejte na 20 řezů.
RECEPT NAVÍC: MEDOVÉ KARAMELY
Čtvercovou formu o straně 20 cm vyložte alobalem a ten potřete 1 lžičkou másla, odložte stranou. Ve velkém těžkém rendlíku smíchejte 250 ml 40% smetany ke šlehání, 340 g medu, 100 g krupicového cukru a 60 g másla. Na mírném až středním ohni zahřívejte za stálého míchání, až cukrářský teploměr ukáže 114,5 °C. Pomocí kuchyňského štětce namočeného do studené vody omyjte stěny rendlíku, abyste zabránili tvorbě cukrových krystalů. Dále vařte za stálého míchání, až cukrářský teploměr ukáže 124 °C. Pak opatrně vmíchejte 120 g nasekaných vlašských ořechů a popřípadě i pár kapek vanilkového extraktu, přiveďte znovu k teplotě 124 °C. Odstavte. Hmotu nalijte do připravené formy a rozetřete, nevyškrabujte rendlík. Nechte ztuhnout, aspoň 5 hodin, ale lépe přes noc. Pomocí alobalu vyjměte hmotu z formy; odstraňte alobal. Placku nakrájejte na čtverečky o straně 2,5 cm. Po jednom zabalte do čtverečků pečicího papíru; zakruťte konce.