0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
2.5 / 5. Počet hodnocení: 6
Více než hodinu Velmi snadné na 10 řezů

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 3867 kcal
Bílkoviny 41 g
Sacharidy 426 g
Tuky 219 g
Vláknina 16 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Karamel voní navinule hořkosladce, leckdy chutná po mandlích, na jazyku se jen rozplývá a krásně se táhne...

Suroviny

mouka 160 g
(80 g špaldové, 80 g hladké bílé pšeničné)
moučkový cukr 50 g
máslo 90 g
olej 25 g
panenský (řepkový, slunečnicový, olivový)
vejce 1 ks
sůl 1 špetka
rum 1 PL
lze vynechat
Na karamel
krupicový cukr 225 g
zlatý sirup 1 PL
funguje i agávový sirup
máslo 40 g
solené (nebo obyčejného másla a 2 špetky soli)
smetana ke šlehání 50 ml
jogurt bílý 1 PL
hustý
Na polevu
tmavá čokoláda 100 g
olej 1 PL
neutrální chuti (slunečnicový, řepkový)

1 Zpracujte suroviny na těsto. Zabalte ho do potravinové fólie a nechte hodinu odležet v lednici

2 Troubu rozehřejte na 180 ºC. Formu o velikosti 15 x 20 cm vyložte papírem na pečení a těsto ve stejnoměrné výšce napěchujte do formy. Propíchejte ho vidličkou a pečte asi 20 minut. Pak nechte vychladnout.

3 Do hrnce se silným dnem nalijte 50 ml vody, přidejte cukr a sirup. Na mírnějším plameni vařte, dokud se cukr nerozpustí. Můžete občas promíchat vařečkou. Až se cukr rozpustí (objeví se bubliny), odložte vařečku, ztlumte oheň na minimum a vařte do lehce tmavší zlatohnědé barvy. Hrnec můžete občas vzít do rukou a zakroužit s ním, ale rozhodně karamel nemíchejte! Stáhněte ze sporáku a metličkou přimíchejte máslo se solí a smetanu. Pracujte opatrně, hmota může vypěnit! Míchejte dohladka a nechte zchladnout. Karamel i těsto můžete připravit den předem a uchovat v lednici.

4 Tmavou čokoládu rozpusťte ve vodní lázni s olejem. Na upečené těsto pokojové teploty rozetřete karamel a na něj nalijte čokoládovou polevu. Řezy nechte ztuhnout v lednici a krájejte je ve formě, aby karamel příliš nevytékal do stran.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2012/3 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2012/3

Apetit magazín

STORY
Jak udržet jídlo (i kuchyni) v suchu a čistu?

Jak udržet jídlo (i kuchyni) v suchu a čistu?

Kuchyně je srdcem domácnosti. Nejenže v ní vznikají veškeré dobroty pro vaše nejmilejší, ale také v ní trávíte poměrně dost času. Aby byl efektivní a veškerá příprava jídla šla doslova od ruky, je potřeba mít ty správné kousky. ...
Podzimní ovoce v neodolatelných dezertech
  • Suroviny

Podzimní ovoce v neodolatelných dezertech

Příroda se pomalu zbarvuje podzimními barvami a nám hraje v hlavě píseň ,švestky se modrají, jablka sládnou’. Přichází ideální čas k pečení dezertů se sladkými dary podzimu. Vyzkoušejte vláčný švestkový koláč, pošírované hrušky, horký...

Obchod Apetit