Karamel voní navinule hořkosladce, leckdy chutná po mandlích, na jazyku se jen rozplývá a krásně se táhne...
Suroviny
Postup
Zpracujte suroviny na těsto. Zabalte ho do potravinové fólie a nechte hodinu odležet v lednici
Troubu rozehřejte na 180 ºC. Formu o velikosti 15 x 20 cm vyložte papírem na pečení a těsto ve stejnoměrné výšce napěchujte do formy. Propíchejte ho vidličkou a pečte asi 20 minut. Pak nechte vychladnout.
Do hrnce se silným dnem nalijte 50 ml vody, přidejte cukr a sirup. Na mírnějším plameni vařte, dokud se cukr nerozpustí. Můžete občas promíchat vařečkou. Až se cukr rozpustí (objeví se bubliny), odložte vařečku, ztlumte oheň na minimum a vařte do lehce tmavší zlatohnědé barvy. Hrnec můžete občas vzít do rukou a zakroužit s ním, ale rozhodně karamel nemíchejte! Stáhněte ze sporáku a metličkou přimíchejte máslo se solí a smetanu. Pracujte opatrně, hmota může vypěnit! Míchejte dohladka a nechte zchladnout. Karamel i těsto můžete připravit den předem a uchovat v lednici.
Tmavou čokoládu rozpusťte ve vodní lázni s olejem. Na upečené těsto pokojové teploty rozetřete karamel a na něj nalijte čokoládovou polevu. Řezy nechte ztuhnout v lednici a krájejte je ve formě, aby karamel příliš nevytékal do stran.