Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Dušená roštěná
ZDROJ: Apetit
sdílet:
4.4/5 Počet hodnocení: 225
Více než dvě hodiny Snadné 4-6

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 5104 kcal
Bílkoviny 251 g
Sacharidy 459 g
Tuky 246 g
Vláknina 27 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Kdo by nemiloval roštěnky? Jakmile se kuchyní rozline vůně cibulového základu a začne se ozývat naklepávání masa, je téměř jasné, že se k obědu bude podávat právě tahle oblíbená klasika. Hovězí roštěná s omáčkou je skvělá s rýží, ale i s vařenými brambory.

Související recepty

Suroviny

sůl mořská
pepř
čerstvě mletý
sádlo 100 g
nadrobno
jarní cibulka
na ozdobení
Na rýži
nadrobno
rýže basmati 370 g
nebo jiná dlouhozrnná rýže
jarní cibulka
jemně pokrájená, na ozdobení

Postup

1

Roštěnec nakrájejte přes vlákno na plátky silné 1–2 cm a mírně je naklepejte, aby byly poddajné, nikoli tuhé. Pak roštěnky osolte, opepřete a obalte v hladké mouce. Přebytečnou mouku oklepněte.

2

V kastrolu na části rozpáleného sádla opékejte zprudka maso asi 1 minutu po každé straně dozlatova. Roštěnky vyjměte a dejte stranou. Přidejte zbylý tuk, do hrnce vsypte cibuli a opékejte ji asi 10 minut až do tmavě hnědé barvy.

3

Vložte maso zpět a zalijte studenou vodou tak, aby bylo potopené. Na malém plameni zvolna duste doměkka asi 90 minut. Omáčka by měla mít spíš konzistenci šťávy. Dochuťte solí a pepřem.

4

Předehřejte troubu na 150 °C. Na másle zlehka osmahněte cibuli dosklovita. Vsypte rýži (neproplachujte ji), pěkně promíchejte, aby se máslem obalila, osolte, opepřete a zalijte trochou vody. Až se vstřebá, přilijte další vodu. Vodu přilévejte pomalu, postupně a za stálého míchání, aby byla vždy s rýží v rovině, a vařte – celkem 5 minut. Když je rýže takto zavařená, dejte ji do trouby na 20 minut dopéct.

5

Dušenou roštěnku podávejte s rýží a ozdobte najemno pokrájenou jarní cibulkou.

Související články

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2012/8 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2012/8

Apetit magazín