Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Dušená roštěná
ZDROJ: Apetit
sdílet:
4.4/5 Počet hodnocení: 209
Více než dvě hodiny Snadné 4-6

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 5104 kcal
Bílkoviny 251 g
Sacharidy 459 g
Tuky 246 g
Vláknina 27 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Kdo by nemiloval roštěnky? Jakmile se kuchyní rozline vůně cibulového základu a začne se ozývat naklepávání masa, je téměř jasné, že se k obědu bude podávat právě tahle oblíbená klasika. Hovězí roštěná s omáčkou je skvělá s rýží, ale i s vařenými brambory.

Suroviny

sůl mořská
pepř
čerstvě mletý
sádlo 100 g
nadrobno
jarní cibulka
na ozdobení
Na rýži
nadrobno
rýže basmati 370 g
nebo jiná dlouhozrnná rýže
jarní cibulka
jemně pokrájená, na ozdobení

Postup

1

Roštěnec nakrájejte přes vlákno na plátky silné 1–2 cm a mírně je naklepejte, aby byly poddajné, nikoli tuhé. Pak roštěnky osolte, opepřete a obalte v hladké mouce. Přebytečnou mouku oklepněte.

2

V kastrolu na části rozpáleného sádla opékejte zprudka maso asi 1 minutu po každé straně dozlatova. Roštěnky vyjměte a dejte stranou. Přidejte zbylý tuk, do hrnce vsypte cibuli a opékejte ji asi 10 minut až do tmavě hnědé barvy.

3

Vložte maso zpět a zalijte studenou vodou tak, aby bylo potopené. Na malém plameni zvolna duste doměkka asi 90 minut. Omáčka by měla mít spíš konzistenci šťávy. Dochuťte solí a pepřem.

4

Předehřejte troubu na 150 °C. Na másle zlehka osmahněte cibuli dosklovita. Vsypte rýži (neproplachujte ji), pěkně promíchejte, aby se máslem obalila, osolte, opepřete a zalijte trochou vody. Až se vstřebá, přilijte další vodu. Vodu přilévejte pomalu, postupně a za stálého míchání, aby byla vždy s rýží v rovině, a vařte – celkem 5 minut. Když je rýže takto zavařená, dejte ji do trouby na 20 minut dopéct.

5

Dušenou roštěnku podávejte s rýží a ozdobte najemno pokrájenou jarní cibulkou.

Související články

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2012/8 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2012/8

Apetit magazín

Tajemství al dente aneb Jak uvařit těstoviny jako Italové
  • Jak na to

Tajemství al dente aneb Jak uvařit těstoviny jako Italové

Italové mají k vaření těstovin velmi odpovědný přístup. Správně uvařené těstoviny jsou totiž „al dente“ – tedy tak, aby byly na skus pevné. Pokud jsou měkké a nekladou při skousknutí žádná odpor, někde jste udělali chybu. Jestli chceste...

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč