Rozmačkané brambory s kuřetem

Rozmačkané brambory s kuřetem

Hodnocení receptu
Průměr: 5 (3)
Do hodiny 4

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 2039 kcal
Bílkoviny 102 g
Sacharidy 262 g
Tuky 50 g
Vláknina 4 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Na rozmačkané brambory položte zlatohnědé kuřecí maso a zakápněte dresinkem. Nikdo by nevěřil, že jde o nízkotučné jídlo!

Suroviny

brambory 1.3 kg
na velké kusy
olivový olej 2 PL
kuřecí prsa 3 ks
bez kosti a kůže, na větší kousky
sušená rajčata 50 g
v oleji
olivy černé 50 g
rozmarýn
citron 1 ks
štáva a kůra
hořčice kremžská 1 ČL
řeřicha 2 hrsti
lze nahradit polníčkem
sůl
pepř
1. Brambory vsypte do vroucí osolené vody. Po deseti minutách jejich vaření se pusťte do přípravy kuřete.

2. Na velké pánvi či ve woku řádně rozpalte olivový olej. Položte na něj kousky kuřete; jakmile trochu zhnědnou, obraťte je a osmažte i po druhé straně. Poté snižte plamen a maso zvolna dosmažte dozlatova. 

3. Do pánve s kuřetem přidejte rajčata, olivy a rozmarýn. Všechno promíchejte a nechte několik minut dusit. Opepřete a znovu promíchejte.

4. Připravte dresink: smíchejte zbytek olivového oleje s citronovou kůrou i šťávou a s hořčicí. Dochuťte solí a černým pepřem.

5. Řeřichu (polníček) dejte na talíře. Slijte brambory, rozmačkejte je vidličkou a rozdělte na talíře. Na ně položte směs s kousky kuřete a všechno zakapejte citronovým dresinkem.

JEDNA PORCE OBSAHUJE cca 1903 kJ, 35 g cukrů, 11 g tuku, 2 g nasycených tuků, 6 g vlákniny, 1,48 g soli. V jídle není přidaný cukr.

Obměny:
Uzené tofu s citronovým dresinkem: Při přípravě této vegetariánské verze použijete místo kuřete dvě balení tofu (dohromady asi 440 g). Nakrájejte je na kostky a čtyři až pět minut pomalu smažte na olivovém oleji. Poté přidejte rajčata, olivy i rozmarýn a celou směs ještě několik minut vařte na nízkém plameni.

Ztracená vejce s nadrcenými bramborami: Další výborná alternativa! Když kuře nahradíte ztracenými vejci, citronový dresink ještě lépe prosákne celým pokrmem a výsledek je přímo excelentní. V tomto případě však vynechte černé olivy.

Tip Apetitu:
Rajčata se suší na jižním slunci, které jim dává intenzivní vůni a chuť. I proto vám jediná sklenička vydrží na několik použití. Rajčata naložená v olivovém oleji jsou navíc vláčná a plná zdravých nenasycených mastných kyselin. Např. Sacla, 290 g za 56 Kč, nabízí Albert či Carrefour.

Komentáře

Apetit magazín

Bylinkovým čajem proti nachlazení
  • Tipy a triky

Bylinkovým čajem proti nachlazení

Sychravý podzim, změny počasí i časté přepršky způsobují nepříjemné nachlazení, které člověku může na několik dnů znepříjemnit život. Matka příroda je naštěstí nejen mocnou čarodějkou, ale také zkušenou lékárnicí, která má v zásobě hned...
Kolik hořčic znáte?
  • Novinky a zajímavosti

Kolik hořčic znáte?

Může být hustá i tekutá, jasně žlutá či nahnědlá, jemná, sladká i pikantní. Hořčice je všestranné dochucovadlo, které se vyrábí z mletých hořčičných semínek, vody, cukru, soli a octa. Možná vás překvapí, že je jedním z nejrozšířenějších...
9 neobvyklých horkých nápojů z celého světa
  • Lidé a jídlo

9 neobvyklých horkých nápojů z celého světa

Horký čaj, svařený mošt, cappuccino… to jsou dobře známé, tradiční a oblíbené horké nápoje. Máte chuť zahřát se v mrazivé zimě něčím neotřelým? Co takhle salep, atole nebo sarabba? Seznamte se s méně známými nápoji, které se pijí v jiných...

Obchod Apetit