0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Rozmačkané brambory s kuřetem

Rozmačkané brambory s kuřetem
ZDROJ: Apetit
sdílet:

Rozmačkané brambory s kuřetem

5 / 5. Počet hodnocení: 3
Do hodiny Velmi snadné 4

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 2039 kcal
Bílkoviny 102 g
Sacharidy 262 g
Tuky 50 g
Vláknina 4 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Na rozmačkané brambory položte zlatohnědé kuřecí maso a zakápněte dresinkem. Nikdo by nevěřil, že jde o nízkotučné jídlo!

Suroviny

brambory 1.3 kg
na velké kusy
olivový olej 2 PL
kuřecí prsa 3 ks
bez kosti a kůže, na větší kousky
sušená rajčata 50 g
v oleji
olivy černé 50 g
rozmarýn
citron 1 ks
štáva a kůra
hořčice kremžská 1 ČL
řeřicha 2 hrsti
lze nahradit polníčkem
sůl
pepř

Postup

1

Brambory vsypte do vroucí osolené vody. Po deseti minutách jejich vaření se pusťte do přípravy kuřete.

2

Na velké pánvi či ve woku řádně rozpalte olivový olej. Položte na něj kousky kuřete; jakmile trochu zhnědnou, obraťte je a osmažte i po druhé straně. Poté snižte plamen a maso zvolna dosmažte dozlatova. 

3

Do pánve s kuřetem přidejte rajčata, olivy a rozmarýn. Všechno promíchejte a nechte několik minut dusit. Opepřete a znovu promíchejte.

4

Připravte dresink: smíchejte zbytek olivového oleje s citronovou kůrou i šťávou a s hořčicí. Dochuťte solí a černým pepřem.

5

Řeřichu (polníček) dejte na talíře. Slijte brambory, rozmačkejte je vidličkou a rozdělte na talíře. Na ně položte směs s kousky kuřete a všechno zakapejte citronovým dresinkem.

Obměny:
Uzené tofu s citronovým dresinkem: Při přípravě této vegetariánské verze použijete místo kuřete dvě balení tofu (dohromady asi 440 g). Nakrájejte je na kostky a čtyři až pět minut pomalu smažte na olivovém oleji. Poté přidejte rajčata, olivy i rozmarýn a celou směs ještě několik minut vařte na nízkém plameni.

Ztracená vejce s nadrcenými bramborami: Další výborná alternativa! Když kuře nahradíte ztracenými vejci, citronový dresink ještě lépe prosákne celým pokrmem a výsledek je přímo excelentní. V tomto případě však vynechte černé olivy.

Tip Apetitu:
Rajčata se suší na jižním slunci, které jim dává intenzivní vůni a chuť. I proto vám jediná sklenička vydrží na několik použití. Rajčata naložená v olivovém oleji jsou navíc vláčná a plná zdravých nenasycených mastných kyselin.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2005/1 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2005/1

Komentáře

Apetit magazín

Ganache: Jak na čokoládový krém, kterému nikdo neodolá
  • Tipy a triky

Ganache: Jak na čokoládový krém, kterému nikdo neodolá

Víte, co mají společného stékaný dort, makronky a čokoládové fondue? Ano, je to ganache. Původně šlo o francouzskou nadávku, dnes tento pojem označuje čokoládu rozpuštěnou ve smetaně, kterou lze v cukrařině využít na mnoho způsobů. ...
STORY
Jak udržet jídlo (i kuchyni) v suchu a čistu?

Jak udržet jídlo (i kuchyni) v suchu a čistu?

Kuchyně je srdcem domácnosti. Nejenže v ní vznikají veškeré dobroty pro vaše nejmilejší, ale také v ní trávíte poměrně dost času. Aby byl efektivní a veškerá příprava jídla šla doslova od ruky, je potřeba mít ty správné kousky. ...

Obchod Apetit