0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Rozpečené brambory

Rozpečené brambory

Zatím nehodnoceno
Více než hodinu Snadné 8

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 1408 kcal
Bílkoviny 40 g
Sacharidy 285 g
Tuky 3 g
Vláknina 3 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Vyzkoušejte lahodný tradiční skotský způsob úpravy brambor. Výborně se hodí obzvlášť pro chladné dny. Brambory by měly být měkké jako kaše a současně by v nich měly být rozlišitelné kousky.

Suroviny

brambory 12 ks
varný typ C, moučnaté
4 PL
výpek z hovězího lze nahradit máslem
cibule 4 ks
na kolečka
vývar hovězí 300 ml
sůl
pepř

Co můžete udělat den předem

1Zahřejte troubu na 180 °C, horkovzdušnou na 160 °C. Brambory vydrhněte, oškrábejte a zbavte všeho nedobrého, ale pokud nechcete, neloupejte. Výpek nebo máslo zahřejte ve velkém hlubokém rendlíku, aby roztály, a pak přidejte cibuli. Na mírném plameni cibuli vařte, občas promíchejte, aby začala měknout a získávat světle zlatavý odstín. Bude to trvat asi deset minut.
 

2Brambory nakrájejte na tenká kolečka, přidejte je do rendlíku, přelijte vývarem. Osolte a opepřete. Zamíchejte vařečkou, aby se cibule smísila s bramborami.
 

3Směs přendejte do velké mělké zapékací nádoby. Zakryjte alobalem a pečte asi hodinu až hodinu a půl, nebo tak dlouho, aby brambory změkly do rozpadava. Sejměte alobal, brambory promíchejte se spodní opečenou vrstvou, osolte a opepřete.

V den D

4Zahřejte troubu na 220 °C, horkovzdušnou na 200 °C. Brambory dejte v odkryté zapékací míse prohřát na 15–20 minut nebo na tak dlouho, aby získaly zlatohnědou barvu.

5Podávejte nejlépe ke zvěřině na pivu s opilými švestkami.

 

 

 

Apetit magazín

STORY
Jak udržet jídlo (i kuchyni) v suchu a čistu?

Jak udržet jídlo (i kuchyni) v suchu a čistu?

Kuchyně je jádro domácnosti. Nejenže v ní vznikají veškeré dobroty pro vaše nejmilejší, ale také v ní trávíte poměrně dost času. Aby byl efektivní a veškerá příprava jídla šla doslova od ruky, je potřeba mít ty správné kousky. ...
Jak připravit nejdokonalejší rýžový nákyp
  • Tipy a triky

Jak připravit nejdokonalejší rýžový nákyp

Pomůžeme vám zahnat vzpomínku na nepopulární nákyp ze školní jídelny. Rýžový nákyp podle našeho návodu je krásně vláčný a nadýchaný. Zkrátka takový, že ho klidně můžete servírovat jako dezert, když přijde návštěva. ...

Obchod Apetit