Vyzkoušejte lahodný tradiční skotský způsob úpravy brambor. Výborně se hodí obzvlášť pro chladné dny. Brambory by měly být měkké jako kaše a současně by v nich měly být rozlišitelné kousky.
Postup
Co můžete udělat den předem
Zahřejte troubu na 180 °C, horkovzdušnou na 160 °C. Brambory vydrhněte, oškrábejte a zbavte všeho nedobrého, ale pokud nechcete, neloupejte. Výpek nebo máslo zahřejte ve velkém hlubokém rendlíku, aby roztály, a pak přidejte cibuli. Na mírném plameni cibuli vařte, občas promíchejte, aby začala měknout a získávat světle zlatavý odstín. Bude to trvat asi deset minut.
Brambory nakrájejte na tenká kolečka, přidejte je do rendlíku, přelijte vývarem. Osolte a opepřete. Zamíchejte vařečkou, aby se cibule smísila s bramborami.
Směs přendejte do velké mělké zapékací nádoby. Zakryjte alobalem a pečte asi hodinu až hodinu a půl, nebo tak dlouho, aby brambory změkly do rozpadava. Sejměte alobal, brambory promíchejte se spodní opečenou vrstvou, osolte a opepřete.
V den D
Zahřejte troubu na 220 °C, horkovzdušnou na 200 °C. Brambory dejte v odkryté zapékací míse prohřát na 15–20 minut nebo na tak dlouho, aby získaly zlatohnědou barvu.
Podávejte nejlépe ke zvěřině na pivu s opilými švestkami.