Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Palačinky s ricottou zapékané s rajčatovou omáčkou
Palačinky s ricottou zapékané s rajčatovou omáčkou
ZDROJ: Apetit
sdílet:

Palačinky s ricottou zapékané s rajčatovou omáčkou

4.1/5 Počet hodnocení: 14
Do hodiny Snadné Pro 6 osob

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 4750 kcal
Bílkoviny 225 g
Sacharidy 297 g
Tuky 291 g
Vláknina 14 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Ač se to nezdá, bonusem tohohle Itálií inspirovaného receptu je, že je bezlepkový.

Suroviny

olivový olej extra panenský 2 PL
česnek 2 stroužky
nakrájený nadrobno
přepůlená
čerstvý
nasekané + na vymazání formy
ricotta 700 g
rozdrobená
sušená rajčata 100 g
nakládaná, nakrájená nadrobno
bazalka ½ hrnku
nasekané
pažitka 2 PL
nasekaná
z jednoho citronu, strouhaná
strouhaný
sůl a pepř
nakrájená nadrobno
rajčatová passata - pyré 250 ml
čedar 150 g
nebo ementál nastrouhaný nahrubo
Na palačinky
mouka pohanková hladká 150 g
vejce 3 ks
prošlehaná
mléko 250 ml
rozpuštěné a zchladlé
olej
na opékání

Postup

1

V pánvi na 1 lžíci oleje krátce opečte česnek a chilli. Přidejte špenát, osolte a míchejte 1–2 minuty, až zavadne. Slijte přebytečnou tekutinu a špenát nechte vychladnout.

2

Na palačinky promíchejte mouku, vejce, špetku soli a 60 ml mléka dohladka. Potom vmíchejte zbylé mléko a pomalu zašlehejte máslo. Nechte 10 minut odpočinout.

3

Přeceďte přes husté síto, aby bylo těsto zcela hladké, a přimíchejte zhruba 60 ml vody nebo podle potřeby, aby bylo husté jako na palačinky.

4

V nízké pánvi o průměru 20 cm rozehřejte trošku oleje, vlijte sběračku těsta, rozlijte dokola a usmažte palačinku po obou stranách dozlatova. Pokračujte se zbývajícím těstem – měli byste připra- vit 12 palačinek.

5

Troubu předehřejte na 200°C, horkovzdušnou na 180°. Smíchejte máslo, ricottu, sušená rajčata, bazalku, pažitku, citronovou kůru, zchladlý špenát a parmazán a podle potřeby osolte.

6

Na pracovní plochu položte palačinku, půlku potřete ricottovou směsí, přeložte napůl přes náplň a pak srolujte. Pokračujte s ostatními palačinkami.

7

V rendlíku na zbylém oleji opečte cibuli, přidejte passatu, lžičku cukru, bobkový list, osolte a vařte 10 minut. Odstavte a odstraňte bobkový list.

8

Dvě třetiny omáčky vlijte do zapékací nádoby vymazané máslem. Na omáčku vyskládejte naplněné palačinky.

9

Přelijte zbývající omáčkou a posypte strouhaným čedarem nebo ementálem. Zapékejte zhruba 12–15 minut dozlatova. 

RAJČATA
Než se na trhu objeví voňavá rajčata uzrálá na slunci, jsou ta z konzervy nejlepší volbou. Přivolejte si s nimi léto!

JAKÁ VYBRAT?

  • KRÁJENÁ Používámeje nejčastěji, protože práce s nimi je nejjednodušší. Jde o oloupané nakrájené plody v rajské šťávě.
  • LOUPANÁ Je na nich znát kvalita. Jsou to podlouhlé celistvé plody s vysokým podílem dužiny, nejlépe odrůdy San Marzano.
  • PASSATA – rajčatové pyré (nezahuštěné z loupaných rajčat)
  • RAJSKÝ PROTLAK vzniká odpařováním (zahušťováním) rajčatového pyré. Nejlepší je doppio concentrato (2x zahušťovaný italský protlak připomínající spíše pastu, český protlak bývá nasládlý).
  • NAKLÁDANÁ SUŠENÁ RAJČATA jsou naložená v oleji a každému pokrmu vtisknou intenzivní chuť.
  • ČERVENÉ PESTO (obsahuje různý podíl rajčat, většinou sušených) a PASTA ZE SUŠENÝCH RAJČAT (dá se získat i rozmixováním naložených sušených rajčat).

Související články

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2015/5 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2015/5

Komentáře

12.08.2016 10:12

Vyzkoušeno, nám moc chutnalo! Jediné co, tak jsem nepoužila bazalku, protože jsem neměla.. ale i tak výborné,i přítel si pochvaloval :)

Apetit magazín

Pavel Berky: Teď jsem kuchař, ale móda mi chybí
  • Lidé a jídlo

Pavel Berky: Teď jsem kuchař, ale móda mi chybí

Pavel Berky každý měsíc testuje jeden z našich receptů, točí k němu postupové video a přidává tipy a triky navíc. Přestože je Pavel uznávaným módním návrhářem, znáte ho spíše ze sociálních sítí jako usměvavého a věčně pozitivního kuchaře. ...