0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Palačinky s ricottou zapékané s rajčatovou omáčkou

Palačinky s ricottou zapékané s rajčatovou omáčkou
ZDROJ: Apetit
sdílet:

Palačinky s ricottou zapékané s rajčatovou omáčkou

4.2/5 Počet hodnocení: 12
Do hodiny Snadné Pro 6 osob

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 4750 kcal
Bílkoviny 225 g
Sacharidy 297 g
Tuky 291 g
Vláknina 14 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Ač se to nezdá, bonusem tohohle Itálií inspirovaného receptu je, že je bezlepkový.

Suroviny

olivový olej extra panenský 2 PL
česnek 2 stroužky
nakrájený nadrobno
chilli paprička 1 ks
přepůlená
čerstvý
máslo 20 g
nasekané + na vymazání formy
ricotta 700 g
rozdrobená
sušená rajčata 100 g
nakládaná, nakrájená nadrobno
bazalka ½ hrnku
nasekané
pažitka 2 PL
nasekaná
citronová kůra
z jednoho citronu, strouhaná
strouhaný
sůl a pepř
cibule 1 ks
nakrájená nadrobno
rajčatová passata - pyré 250 ml
krupicový cukr 1 ČL
bobkový list 1 ks
čedar 150 g
nebo ementál nastrouhaný nahrubo
Na palačinky
mouka pohanková hladká 150 g
vejce 3 ks
prošlehaná
mléko 250 ml
máslo 20 g
rozpuštěné a zchladlé
olej
na opékání

Postup

1

V pánvi na 1 lžíci oleje krátce opečte česnek a chilli. Přidejte špenát, osolte a míchejte 1–2 minuty, až zavadne. Slijte přebytečnou tekutinu a špenát nechte vychladnout.

2

Na palačinky promíchejte mouku, vejce, špetku soli a 60 ml mléka dohladka. Potom vmíchejte zbylé mléko a pomalu zašlehejte máslo. Nechte 10 minut odpočinout.

3

Přeceďte přes husté síto, aby bylo těsto zcela hladké, a přimíchejte zhruba 60 ml vody nebo podle potřeby, aby bylo husté jako na palačinky.

4

V nízké pánvi o průměru 20 cm rozehřejte trošku oleje, vlijte sběračku těsta, rozlijte dokola a usmažte palačinku po obou stranách dozlatova. Pokračujte se zbývajícím těstem – měli byste připra- vit 12 palačinek.

5

Troubu předehřejte na 200°C, horkovzdušnou na 180°. Smíchejte máslo, ricottu, sušená rajčata, bazalku, pažitku, citronovou kůru, zchladlý špenát a parmazán a podle potřeby osolte.

6

Na pracovní plochu položte palačinku, půlku potřete ricottovou směsí, přeložte napůl přes náplň a pak srolujte. Pokračujte s ostatními palačinkami.

7

V rendlíku na zbylém oleji opečte cibuli, přidejte passatu, lžičku cukru, bobkový list, osolte a vařte 10 minut. Odstavte a odstraňte bobkový list.

8

Dvě třetiny omáčky vlijte do zapékací nádoby vymazané máslem. Na omáčku vyskládejte naplněné palačinky.

9

Přelijte zbývající omáčkou a posypte strouhaným čedarem nebo ementálem. Zapékejte zhruba 12–15 minut dozlatova. 

RAJČATA
Než se na trhu objeví voňavá rajčata uzrálá na slunci, jsou ta z konzervy nejlepší volbou. Přivolejte si s nimi léto!

JAKÁ VYBRAT?

  • KRÁJENÁ Používámeje nejčastěji, protože práce s nimi je nejjednodušší. Jde o oloupané nakrájené plody v rajské šťávě.
  • LOUPANÁ Je na nich znát kvalita. Jsou to podlouhlé celistvé plody s vysokým podílem dužiny, nejlépe odrůdy San Marzano.
  • PASSATA – rajčatové pyré (nezahuštěné z loupaných rajčat)
  • RAJSKÝ PROTLAK vzniká odpařováním (zahušťováním) rajčatového pyré. Nejlepší je doppio concentrato (2x zahušťovaný italský protlak připomínající spíše pastu, český protlak bývá nasládlý).
  • NAKLÁDANÁ SUŠENÁ RAJČATA jsou naložená v oleji a každému pokrmu vtisknou intenzivní chuť.
  • ČERVENÉ PESTO (obsahuje různý podíl rajčat, většinou sušených) a PASTA ZE SUŠENÝCH RAJČAT (dá se získat i rozmixováním naložených sušených rajčat).

Související články

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2015/5 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2015/5

Komentáře

Petra Šťastná

Vyzkoušeno, nám moc chutnalo! Jediné co, tak jsem nepoužila bazalku, protože jsem neměla.. ale i tak výborné,i přítel si pochvaloval :)

Apetit magazín

KVÍZ: Štrúdl nebo závin?
  • Kvízy

KVÍZ: Štrúdl nebo závin?

Jablka můžete péct, zapékat, zavařovat i vařit, dusit nebo sušit. Upečete z nich výtečný jablečný koláč, štrúdl, perník nebo buchtu s jablky, připravíte skvělá povidla, přesnídávku či pyré. Použít je můžete jako náplň do sladkých knedlíků...
Představujeme novou kuchařku z edice Apetit: Mleté maso
  • Tipy redakce

Představujeme novou kuchařku z edice Apetit: Mleté maso

První novou kuchařkou roku 2023 je kniha Mleté maso. Novinka z edice Apetit vychází už v únoru a jak název napovídá, je věnována všestrannému využití jedné z velmi oblíbených surovin – mletého masa. ...
AD
Omáčka, bez které to nejen o Velikonocích zkrátka nejde!

Omáčka, bez které to nejen o Velikonocích zkrátka nejde!

Některé suroviny mají v receptech nezastupitelné místo, pokud nechceme ztratit správnou konzistenci, chuť nebo aroma. Mezi takové nenahraditelné suroviny patří třeba majonéza. Připravené pokrmy dokáže povznést o několik levelů výš. Kolikrát...

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
549 Kč
439 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč