Ač se to nezdá, bonusem tohohle Itálií inspirovaného receptu je, že je bezlepkový.
Suroviny
Postup
V pánvi na 1 lžíci oleje krátce opečte česnek a chilli. Přidejte špenát, osolte a míchejte 1–2 minuty, až zavadne. Slijte přebytečnou tekutinu a špenát nechte vychladnout.
Na palačinky promíchejte mouku, vejce, špetku soli a 60 ml mléka dohladka. Potom vmíchejte zbylé mléko a pomalu zašlehejte máslo. Nechte 10 minut odpočinout.
Přeceďte přes husté síto, aby bylo těsto zcela hladké, a přimíchejte zhruba 60 ml vody nebo podle potřeby, aby bylo husté jako na palačinky.
V nízké pánvi o průměru 20 cm rozehřejte trošku oleje, vlijte sběračku těsta, rozlijte dokola a usmažte palačinku po obou stranách dozlatova. Pokračujte se zbývajícím těstem – měli byste připra- vit 12 palačinek.
Troubu předehřejte na 200°C, horkovzdušnou na 180°. Smíchejte máslo, ricottu, sušená rajčata, bazalku, pažitku, citronovou kůru, zchladlý špenát a parmazán a podle potřeby osolte.
Na pracovní plochu položte palačinku, půlku potřete ricottovou směsí, přeložte napůl přes náplň a pak srolujte. Pokračujte s ostatními palačinkami.
V rendlíku na zbylém oleji opečte cibuli, přidejte passatu, lžičku cukru, bobkový list, osolte a vařte 10 minut. Odstavte a odstraňte bobkový list.
Dvě třetiny omáčky vlijte do zapékací nádoby vymazané máslem. Na omáčku vyskládejte naplněné palačinky.
Přelijte zbývající omáčkou a posypte strouhaným čedarem nebo ementálem. Zapékejte zhruba 12–15 minut dozlatova.
RAJČATA
Než se na trhu objeví voňavá rajčata uzrálá na slunci, jsou ta z konzervy nejlepší volbou. Přivolejte si s nimi léto!
JAKÁ VYBRAT?
- KRÁJENÁ Používámeje nejčastěji, protože práce s nimi je nejjednodušší. Jde o oloupané nakrájené plody v rajské šťávě.
- LOUPANÁ Je na nich znát kvalita. Jsou to podlouhlé celistvé plody s vysokým podílem dužiny, nejlépe odrůdy San Marzano.
- PASSATA – rajčatové pyré (nezahuštěné z loupaných rajčat)
- RAJSKÝ PROTLAK vzniká odpařováním (zahušťováním) rajčatového pyré. Nejlepší je doppio concentrato (2x zahušťovaný italský protlak připomínající spíše pastu, český protlak bývá nasládlý).
- NAKLÁDANÁ SUŠENÁ RAJČATA jsou naložená v oleji a každému pokrmu vtisknou intenzivní chuť.
- ČERVENÉ PESTO (obsahuje různý podíl rajčat, většinou sušených) a PASTA ZE SUŠENÝCH RAJČAT (dá se získat i rozmixováním naložených sušených rajčat).
Tento recept naleznete také v kolekcích:
- 10x rajčata z plechu(10 receptů)
- Palačinky a lívance naslano: 22 variant, které si můžete dát jako oběd nebo večeři(26 receptů)
Komentáře
Petra Šťastná
12.08.2016 10:12
Vyzkoušeno, nám moc chutnalo!
Vyzkoušeno, nám moc chutnalo! Jediné co, tak jsem nepoužila bazalku, protože jsem neměla.. ale i tak výborné,i přítel si pochvaloval :)