Kuchařky Apetit Vína Apetit
Menu
Přihlašení
Uživatelské jméno
Heslo

Palačinky s ricottou zapékané s rajčatovou omáčkou

Ač se to nezdá, bonusem tohohle Itálií inspirovaného receptu je, že je bezlepkový.

Vydání: 2015/5
Autor:
Hodnocení:
6 (hlasů)
Náročnost: Snadné
Počet porcí: Pro 6 osob
Doba přípravy: Do hodiny
+ odpočinutí
PT15M
Pečení 0:15
Zelenina

Ingredience

    • 2 lžíce panenského olivového oleje
    • 2 stroužky česneku, nakrájené nadrobno
    • 1 malá chilli paprička, přepůlená
    • 280 g čerstvého baby špenátu
    • 20 g másla, nasekaného + na vymazání formy
    • 700 g ricotty, rozdrobené
    • 100 g sušených nakládaných rajčat, nakrájených nadrobno
    • 1/2 hrnku bazalkových lístků, nasekaných
    • 2 lžíce nasekané pažitky
    • strouhaná kůra z 1 biocitronu
    • 4 lžíce strouhaného parmazánu
    • sůl a čerstvě mletý pepř
    • 1 cibule, nakrájená nadrobno
    • 250 ml rajčatového pyré (passaty)
    • 1 lžička krupicového cukru
    • 1 bobkový list
    • 150 g čedaru nebo ementálu, nastrouhaného nahrubo

    NA PALAČINKY

    • 150 g pohankové mouky
    • 3 vejce, prošlehaná
    • 250 ml mléka
    • 20 g másla, rozpuštěného a zchladlého
    • olej na opékání

Příprava jídla

1 V pánvi na 1 lžíci oleje krátce opečte česnek a chilli. Přidejte špenát, osolte a míchejte 1–2 minuty, až zavadne. Slijte přebytečnou tekutinu a špenát nechte vychladnout.

2 Na palačinky promíchejte mouku, vejce, špetku soli a 60 ml mléka dohladka. Potom vmíchejte zbylé mléko a pomalu zašlehejte máslo. Nechte 10 minut odpočinout. Přeceďte přes husté síto, aby bylo těsto zcela hladké, a přimíchejte zhruba 60 ml vody nebo podle potřeby, aby bylo husté jako na palačinky.

3 V nízké pánvi o průměru 20 cm rozehřejte trošku oleje, vlijte sběračku těsta, rozlijte dokola a usmažte palačinku po obou stranách dozlatova. Pokračujte se zbývajícím těstem – měli byste připra- vit 12 palačinek.

4 Troubu předehřejte na 200°C, horkovzdušnou na 180°. Smíchejte máslo, ricottu, sušená rajčata, bazalku, pažitku, citronovou kůru, zchladlý špenát a parmazán a podle potřeby osolte.

5 Na pracovní plochu položte palačinku, půlku potřete ricottovou směsí, přeložte napůl přes náplň a pak srolujte. Pokračujte s ostatními palačinkami.

6 V rendlíku na zbylém oleji opečte cibuli, přidejte passatu, lžičku cukru, bobkový list, osolte a vařte 10 minut. Odstavte a odstraňte bobkový list.

7 Dvě třetiny omáčky vlijte do zapékací nádoby vymazané máslem. Na omáčku vyskládejte naplněné palačinky.

8 Přelijte zbývající omáčkou a posypte strouhaným čedarem nebo ementálem. Zapékejte zhruba 12–15 minut dozlatova. 

RAJČATA
Než se na trhu objeví voňavá rajčata uzrálá na slunci, jsou ta z konzervy nejlepší volbou. Přivolejte si s nimi léto!

JAKÁ VYBRAT?

  • KRÁJENÁ Používámeje nejčastěji, protože práce s nimi je nejjednodušší. Jde o oloupané nakrájené plody v rajské šťávě.
  • LOUPANÁ Je na nich znát kvalita. Jsou to podlouhlé celistvé plody s vysokým podílem dužiny, nejlépe odrůdy San Marzano.
  • PASSATA – rajčatové pyré (nezahuštěné z loupaných rajčat)
  • RAJSKÝ PROTLAK vzniká odpařováním (zahušťováním) rajčatového pyré. Nejlepší je doppio concentrato (2x zahušťovaný italský protlak připomínající spíše pastu, český protlak bývá nasládlý).
  • NAKLÁDANÁ SUŠENÁ RAJČATA jsou naložená v oleji a každému pokrmu vtisknou intenzivní chuť.
  • ČERVENÉ PESTO (obsahuje různý podíl rajčat, většinou sušených) a PASTA ZE SUŠENÝCH RAJČAT (dá se získat i rozmixováním naložených sušených rajčat).

Jak na dokonalé palačinky

Palačinky patří mezi stálice a chutnají malým i velkým. Existují ale jednoduché a vždy fungující triky, jak si vždy...
Nahlásit chybu v receptu

Ochutnejte také

Rajčatová polévka s rozpečenými bocconcini

Zapečené lilkové závitky s masem

Ryba po provensálsku

Paprikové kuře s houbami a rajčaty

10x rajčata z plechu

Komentáře

Obrazek uzivatele
Vyzkoušeno, nám moc chutnalo! Jediné co, tak jsem nepoužila bazalku, protože jsem neměla.. ale i tak výborné,i přítel si pochvaloval :)

Přidat komentář