Rajčata z konzervy jsou nepostradatelná při přípravě mnoha omáček. Třeba s touto dělají přímo zázraky...
Suroviny
Postup
Troubu předehřejte na 180°C. V míse smíchejte mouku a papriku. Kuře osolte, lehce poprašte chilli a ze všech stran obalte v paprikové mouce.
V litinovém kastrolu vhodném do trouby rozehřejte máslo a opékejte na něm kuře 5-10 minut ze všech stran dozlatova. Maso vyjměte a odložte. Do uvolněného kastrolu přilijte olej a opékejte na něm 4 minuty cibuli a česnek, až změknou. Přidejte plátky žampionů a míchejte ještě 3 minuty. Vsypte cukr a míchejte další minutu. Vraťte kuře, přidejte rajčata, drůbeží vývar, bobkový list a přiveďte k varu.
Přiklopte, vložte do trouby a pečte 1 hodinu doměkka. Odklopte, zvyšte teplotu a nechte 15 minut zezlátnout. Pak šťávu zjemněte zakysanou smetanou (nemusí být) a podle chuti dosolte. Můžete podávat s rýží, s noky nebo jen tak s bagetou.
NĚCO NAVÍC
Zakysanou smetanu, pokud jí budete omáčku zjemňovat, přidávejte až nakonec a potom už nevařte, aby se nesrazila.
RAJČATA
Než se na trhu objeví voňavá rajčata uzrálá na slunci, jsou ta z konzervy nejlepší volbou. Přivolejte si s nimi léto!
JAKÁ VYBRAT?
KRÁJENÁ Používámeje nejčastěji, protože práce s nimi je nejjednodušší. Jde o oloupané nakrájené plody v rajské šťávě. LOUPANÁ Je na nich znát kvalita. Jsou to podlouhlé celistvé plody s vysokým podílem dužiny, nejlépe odrůdy San Marzano. PASSATA – rajčatové pyré (nezahuštěné z loupaných rajčat) RAJSKÝ PROTLAK vzniká odpařováním (zahušťováním) rajčatového pyré. Nejlepší je doppio concentrato (2x zahušťovaný italský protlak připomínající spíše pastu, český protlak bývá nasládlý). NAKLÁDANÁ SUŠENÁ RAJČATA jsou naložená v oleji a každému pokrmu vtisknou intenzivní chuť. ČERVENÉ PESTO (obsahuje různý podíl rajčat, většinou sušených) a PASTA ZE SUŠENÝCH RAJČAT (dá se získat i rozmixováním naložených sušených rajčat).Tento recept naleznete také v kolekcích:
- 10x rajčata z plechu(10 receptů )
- Co s plným košíkem hub? Vyberte si ze 45 skvělých houbových receptů od zapečených palačinek s houbami po slaný koláč(47 receptů )
- Houby v kuchyni: Mega kolekce 116 nejlepších receptů(117 receptů )
- 30 večeří z konzervy plus tipy, jak dobře uvařit ze zásob ve spíži(30 receptů )
- 28x pečené kuře: Máme pro vás ověřené recepty pro každý den. Upečte ho s fazolemi a chorizem nebo na citronu (28 receptů )