Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Paprikové kuře s houbami a rajčaty
Paprikové kuře s houbami a rajčaty
ZDROJ: Apetit
sdílet:

Paprikové kuře s houbami a rajčaty

3.9/5 Počet hodnocení: 39
Do 30 minut Velmi snadné Pro 4-6 osob

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 3599 kcal
Bílkoviny 188 g
Sacharidy 191 g
Tuky 229 g
Vláknina 8 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Rajčata z konzervy jsou nepostradatelná při přípravě mnoha omáček. Třeba s touto dělají přímo zázraky...

Suroviny

paprika mletá uzená 1 PL
nebo sladká
sůl mořská
chilli sušené špetka
olivový olej 2 PL
přepůlená a na plátky
česnek 2 stroužky
na plátky
krémové, nakrájené na plátky
každá 400 g
vývar kuřecí 250 ml
nejlépe 30%

Postup

1

Troubu předehřejte na 180°C. V míse smíchejte mouku a papriku. Kuře osolte, lehce poprašte chilli a ze všech stran obalte v paprikové mouce.

2

V litinovém kastrolu vhodném do trouby rozehřejte máslo a opékejte na něm kuře 5-10 minut ze všech stran dozlatova. Maso vyjměte a odložte. Do uvolněného kastrolu přilijte olej a opékejte na něm 4 minuty cibuli a česnek, až změknou. Přidejte plátky žampionů a míchejte ještě 3 minuty. Vsypte cukr a míchejte další minutu. Vraťte kuře, přidejte rajčata, drůbeží vývar, bobkový list a přiveďte k varu.

3

Přiklopte, vložte do trouby a pečte 1 hodinu doměkka. Odklopte, zvyšte teplotu a nechte 15 minut zezlátnout. Pak šťávu zjemněte zakysanou smetanou (nemusí být) a podle chuti dosolte. Můžete podávat s rýží, s noky nebo jen tak s bagetou.

NĚCO NAVÍC
Zakysanou smetanu, pokud jí budete omáčku zjemňovat, přidávejte až nakonec a potom už nevařte, aby se nesrazila.

RAJČATA
Než se na trhu objeví voňavá rajčata uzrálá na slunci, jsou ta z konzervy nejlepší volbou. Přivolejte si s nimi léto!

JAKÁ VYBRAT?

KRÁJENÁ Používámeje nejčastěji, protože práce s nimi je nejjednodušší. Jde o oloupané nakrájené plody v rajské šťávě. LOUPANÁ Je na nich znát kvalita. Jsou to podlouhlé celistvé plody s vysokým podílem dužiny, nejlépe odrůdy San Marzano. PASSATA – rajčatové pyré (nezahuštěné z loupaných rajčat) RAJSKÝ PROTLAK vzniká odpařováním (zahušťováním) rajčatového pyré. Nejlepší je doppio concentrato (2x zahušťovaný italský protlak připomínající spíše pastu, český protlak bývá nasládlý). NAKLÁDANÁ SUŠENÁ RAJČATA jsou naložená v oleji a každému pokrmu vtisknou intenzivní chuť. ČERVENÉ PESTO (obsahuje různý podíl rajčat, většinou sušených) a PASTA ZE SUŠENÝCH RAJČAT (dá se získat i rozmixováním naložených sušených rajčat).

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2015/5 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2015/5

Apetit magazín