0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Paprikové kuře s houbami a rajčaty

Paprikové kuře s houbami a rajčaty

3.7 / 5. Počet hodnocení: 31
Do 30 minut Velmi snadné Pro 4-6 osob

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 3364 kcal
Bílkoviny 172 g
Sacharidy 155 g
Tuky 229 g
Vláknina 5 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Rajčata z konzervy jsou nepostradatelná při přípravě mnoha omáček. Třeba s touto dělají přímo zázraky...

Suroviny

mouka pšeničná hladká 40 g
paprika 1 PL
mletá uzená nebo sladká
sůl mořská
chilli sušené špetka
kuřecí stehna spodní 8 ks
máslo 25 g
olivový olej 2 PL
cibule 2 ks
přepůlená a na plátky
česnek 2 stroužky
na plátky
250 g
krémové žampiony nakrájené na plátky
krupicový cukr 2 ČL
2 g
konzerva krájených rajčat
vývar kuřecí 250 ml
bobkový list 1 ks
zakysaná smetana 200 g
nejlépe 30%

1 Troubu předehřejte na 180°C. V míse smíchejte mouku a papriku. Kuře osolte, lehce poprašte chilli a ze všech stran obalte v paprikové mouce. 

2 V litinovém kastrolu vhodném do trouby rozehřejte máslo a opékejte na něm kuře 5-10 minut ze všech stran dozlatova. Maso vyjměte a odložte. Do uvolněného kastrolu přilijte olej a opékejte na něm 4 minuty cibuli a česnek, až změknou. Přidejte plátky žampionů a míchejte ještě 3 minuty. Vsypte cukr a míchejte další minutu. Vraťte kuře, přidejte rajčata, drůbeží vývar, bobkový list a přiveďte k varu. 

3 Přiklopte, vložte do trouby a pečte 1 hodinu doměkka. Odklopte, zvyšte teplotu a nechte 15 minut zezlátnout. Pak šťávu zjemněte zakysanou smetanou (nemusí být) a podle chuti dosolte. Můžete podávat s rýží, s noky nebo jen tak s bagetou. 

NĚCO NAVÍC
Zakysanou smetanu, pokud jí budete omáčku zjemňovat, přidávejte až nakonec a potom už nevařte, aby se nesrazila.

RAJČATA
Než se na trhu objeví voňavá rajčata uzrálá na slunci, jsou ta z konzervy nejlepší volbou. Přivolejte si s nimi léto!

JAKÁ VYBRAT?

  • KRÁJENÁ Používámeje nejčastěji, protože práce s nimi je nejjednodušší. Jde o oloupané nakrájené plody v rajské šťávě.
  • LOUPANÁ Je na nich znát kvalita. Jsou to podlouhlé celistvé plody s vysokým podílem dužiny, nejlépe odrůdy San Marzano.
  • PASSATA – rajčatové pyré (nezahuštěné z loupaných rajčat)
  • RAJSKÝ PROTLAK vzniká odpařováním (zahušťováním) rajčatového pyré. Nejlepší je doppio concentrato (2x zahušťovaný italský protlak připomínající spíše pastu, český protlak bývá nasládlý).
  • NAKLÁDANÁ SUŠENÁ RAJČATA jsou naložená v oleji a každému pokrmu vtisknou intenzivní chuť.
  • ČERVENÉ PESTO (obsahuje různý podíl rajčat, většinou sušených) a PASTA ZE SUŠENÝCH RAJČAT (dá se získat i rozmixováním naložených sušených rajčat).

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2015/5 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2015/5

Apetit magazín

Ganache: Jak na čokoládový krém, kterému nikdo neodolá
  • Tipy a triky

Ganache: Jak na čokoládový krém, kterému nikdo neodolá

Víte, co mají společného stékaný dort, makronky a čokoládové fondue? Ano, je to ganache. Původně šlo o francouzskou nadávku, dnes tento pojem označuje čokoládu rozpuštěnou ve smetaně, kterou lze v cukrařině využít na mnoho způsobů. ...
STORY
Jak udržet jídlo (i kuchyni) v suchu a čistu?

Jak udržet jídlo (i kuchyni) v suchu a čistu?

Kuchyně je srdcem domácnosti. Nejenže v ní vznikají veškeré dobroty pro vaše nejmilejší, ale také v ní trávíte poměrně dost času. Aby byl efektivní a veškerá příprava jídla šla doslova od ruky, je potřeba mít ty správné kousky. ...

Obchod Apetit