Kuchařky Apetit Vína Apetit
Menu
Přihlašení
Uživatelské jméno
Heslo

Zapečené lilkové závitky s masem

Opečený lilek dodá každému pokrmu hedvábnou konzistenci – a nejinak je tomu i v tomhle receptu. Rajčatovo-masovou směs navíc zjemní ricotta.

Vydání: 2015/5
Autor:
Hodnocení:
Zatím nehodnoceno
Náročnost: Velmi snadné
Počet porcí: Pro 6 osob
Doba přípravy: Do hodiny
+ vypocení lilku
PT15M
Pečení 0:15
Zelenina

Ingredience

    • 2–3 lilky
    • sůl
    • 2 lžíce olivového oleje + na potření
    • 1 mrkev, nakrájená na kostičky
    • 1 cibule, nakrájená nadrobno
    • 1 řapík celeru, nakrájený na plátky
    • 2 stroužky česneku, nakrájené nadrobno
    • 350 g mletého hovězího masa
    • 350 g mletého vepřového masa
    • 2 snítky oregana, lístky odrhnuté
    • 1/2 svazku bazalky, lístky otrhané a nakrájené
    • 2 lžíce hustého rajského protlaku
    • 400 g konzerva krájených rajčat
    • 250 ml dobrého červeného vína
    • 40 g strouhaného parmazánu
    • 120 g ricotty, rozdrobené
    • petrželka či oregano k podávání 

Příprava jídla

1 Lilky podélně nakrájejte na tenké plátky, malé postranní plátky nakrájejte na kostičky. Celé plátky osolte a nechte 30 minut vypotit.

2 V pánvi na oleji opékejte kostičky lilku, mrkev, cibuli, řapíkatý celer a česnek 4 minuty, až zelenina změkne. Přidejte mleté maso, bylinky a protlak a opékejte 8 minut dohněda – vařečkou drťte hrudky masa. Přidejte rajčata, červené víno, ztlumte a vařte za občasného míchání 45 minut nebo do zhoustnutí. Osolte.

3 Troubu předehřejte na 200 °C. Osolené plátky lilku opláchněte, dobře osušte, potřete olejem a v nepřilnavé pánvi je opékejte po částech 1 minutu po každé straně dozlatova. Nechte okapat na papírových utěrkách.

4 Dejte 2/3 masové směsi do zapékací nádoby o objemu 2 litry. Plátky lilku navolno srolujte do rolek a ty vmáčkněte do masa (viz foto). Zbylou masovou směs lžící pečlivě navršte do lilkových rolek
a do mezer mezi nimi.

5 Posypte parmazánem a ricottou a pečte 10–15 minut, až sýr zezlátne. Podávejte posypané petrželkou nebo oreganem. Jako přílohu můžete podávat rýži, my bychom však dali přednost křupavé bagetě. 

RAJČATA
Než se na trhu objeví voňavá rajčata uzrálá na slunci, jsou ta z konzervy nejlepší volbou. Přivolejte si s nimi léto!

JAKÁ VYBRAT?

  • KRÁJENÁ Používámeje nejčastěji, protože práce s nimi je nejjednodušší. Jde o oloupané nakrájené plody v rajské šťávě.
  • LOUPANÁ Je na nich znát kvalita. Jsou to podlouhlé celistvé plody s vysokým podílem dužiny, nejlépe odrůdy San Marzano.
  • PASSATA – rajčatové pyré (nezahuštěné z loupaných rajčat)
  • RAJSKÝ PROTLAK vzniká odpařováním (zahušťováním) rajčatového pyré. Nejlepší je doppio concentrato (2x zahušťovaný italský protlak připomínající spíše pastu, český protlak bývá nasládlý).
  • NAKLÁDANÁ SUŠENÁ RAJČATA jsou naložená v oleji a každému pokrmu vtisknou intenzivní chuť.
  • ČERVENÉ PESTO (obsahuje různý podíl rajčat, většinou sušených) a PASTA ZE SUŠENÝCH RAJČAT (dá se získat i rozmixováním naložených sušených rajčat).
Nahlásit chybu v receptu

Ochutnejte také

Rajčatová polévka s rozpečenými bocconcini

Ryba po provensálsku

Palačinky s ricottou zapékané s rajčatovou omáčkou

Paprikové kuře s houbami a rajčaty

10x rajčata z plechu

Přidat komentář