0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Zapečené lilkové závitky s masem

Zapečené lilkové závitky s masem
ZDROJ: Apetit
sdílet:

Zapečené lilkové závitky s masem

5 / 5. Počet hodnocení: 1
Do hodiny Velmi snadné Pro 6 osob

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 2121 kcal
Bílkoviny 182 g
Sacharidy 102 g
Tuky 105 g
Vláknina 19 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Opečený lilek dodá každému pokrmu hedvábnou konzistenci – a nejinak je tomu i v tomhle receptu. Rajčatovo-masovou směs navíc zjemní ricotta.

Suroviny

lilek 2 ks
sůl
olivový olej 2 PL
plus na potření
mrkev 1 ks
nakrájená na kostičky
cibule 1 ks
nakrájená nadrobno
řapíkatý celer 1
řapík, nakrájený na plátky
česnek 2 stroužky
nakrájený nadrobno
vepřové maso mleté 350 g
oregano 2 snítka
lístky odrhnuté
bazalka ½ svazku
lístky otrhané a nakrájené
rajčatový protlak 2 PL
konzervovaná rajčata krájená 400 g
strouhaný
ricotta 120 g
rozdrobená
petrželka
či oregano k podávání

Postup

1

Lilky podélně nakrájejte na tenké plátky, malé postranní plátky nakrájejte na kostičky. Celé plátky osolte a nechte 30 minut vypotit.

2

V pánvi na oleji opékejte kostičky lilku, mrkev, cibuli, řapíkatý celer a česnek 4 minuty, až zelenina změkne. Přidejte mleté maso, bylinky a protlak a opékejte 8 minut dohněda – vařečkou drťte hrudky masa. Přidejte rajčata, červené víno, ztlumte a vařte za občasného míchání 45 minut nebo do zhoustnutí. Osolte.

3

Troubu předehřejte na 200 °C. Osolené plátky lilku opláchněte, dobře osušte, potřete olejem a v nepřilnavé pánvi je opékejte po částech 1 minutu po každé straně dozlatova. Nechte okapat na papírových utěrkách.

4

Dejte 2/3 masové směsi do zapékací nádoby o objemu 2 litry. Plátky lilku navolno srolujte do rolek a ty vmáčkněte do masa (viz foto). Zbylou masovou směs lžící pečlivě navršte do lilkových rolek
a do mezer mezi nimi.

5

Posypte parmazánem a ricottou a pečte 10–15 minut, až sýr zezlátne. Podávejte posypané petrželkou nebo oreganem. Jako přílohu můžete podávat rýži, my bychom však dali přednost křupavé bagetě. 

RAJČATA
Než se na trhu objeví voňavá rajčata uzrálá na slunci, jsou ta z konzervy nejlepší volbou. Přivolejte si s nimi léto!

JAKÁ VYBRAT?

  • KRÁJENÁ Používámeje nejčastěji, protože práce s nimi je nejjednodušší. Jde o oloupané nakrájené plody v rajské šťávě.
  • LOUPANÁ Je na nich znát kvalita. Jsou to podlouhlé celistvé plody s vysokým podílem dužiny, nejlépe odrůdy San Marzano.
  • PASSATA – rajčatové pyré (nezahuštěné z loupaných rajčat)
  • RAJSKÝ PROTLAK vzniká odpařováním (zahušťováním) rajčatového pyré. Nejlepší je doppio concentrato (2x zahušťovaný italský protlak připomínající spíše pastu, český protlak bývá nasládlý).
  • NAKLÁDANÁ SUŠENÁ RAJČATA jsou naložená v oleji a každému pokrmu vtisknou intenzivní chuť.
  • ČERVENÉ PESTO (obsahuje různý podíl rajčat, většinou sušených) a PASTA ZE SUŠENÝCH RAJČAT (dá se získat i rozmixováním naložených sušených rajčat).

Související články

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2015/5 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2015/5

Apetit magazín

5 večeří, které vás nepošlou hned do postele
  • Jak na to

5 večeří, které vás nepošlou hned do postele

Po vánočním hodování míváme chuť na lehčí ale výživná jídla, v nichž nechybí dávka bílkovin. Ať už si dáte Asií inspirovanou polévku, dýňovou frittatu nebo krůtí karbanátky, po všem se budete cítit sytě, přitom lehce a fit! ...

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
549 Kč
439 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč