Zapečené lilkové závitky s masem

Zapečené lilkové závitky s masem

Hodnocení receptu
Zatím nehodnoceno
Do hodiny Velmi snadné

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 2229 kcal
Bílkoviny 175 g
Cukr 53 g
Tuky 125 g
Vláknina 19 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.
NEPŘEHLÉDNĚTE Více než 100 slev na skvělé gurmánské nákupy se slevami až 40 % v nové aplikaci DNY APETIT.
Google
apple
Piknik

Opečený lilek dodá každému pokrmu hedvábnou konzistenci – a nejinak je tomu i v tomhle receptu. Rajčatovo-masovou směs navíc zjemní ricotta.

Suroviny

lilek 2 ks
sůl
olivový olej 2 PL
plus na potření
mrkev 1 ks
nakrájená na kostičky
cibule 1 ks
nakrájená nadrobno
řapíkatý celer 1 ks
nakrájený na plátky
česnek 2 stroužky
nakrájený nadrobno
hovězí maso 350 g
mleté
vepřové maso 350 g
mleté
oregano 2 snítka
lístky odrhnuté
bazalka 1 svazku
lístky otrhané a nakrájené
rajčatový protlak 2 PL
400 g
konzerva krájených rajčat
víno červené 250 ml
parmazán 40 g
strouhaný
ricotta 120 g
rozdrobená
petrželka či oregano k podávání

1 Lilky podélně nakrájejte na tenké plátky, malé postranní plátky nakrájejte na kostičky. Celé plátky osolte a nechte 30 minut vypotit.

2 V pánvi na oleji opékejte kostičky lilku, mrkev, cibuli, řapíkatý celer a česnek 4 minuty, až zelenina změkne. Přidejte mleté maso, bylinky a protlak a opékejte 8 minut dohněda – vařečkou drťte hrudky masa. Přidejte rajčata, červené víno, ztlumte a vařte za občasného míchání 45 minut nebo do zhoustnutí. Osolte.

3 Troubu předehřejte na 200 °C. Osolené plátky lilku opláchněte, dobře osušte, potřete olejem a v nepřilnavé pánvi je opékejte po částech 1 minutu po každé straně dozlatova. Nechte okapat na papírových utěrkách.

4 Dejte 2/3 masové směsi do zapékací nádoby o objemu 2 litry. Plátky lilku navolno srolujte do rolek a ty vmáčkněte do masa (viz foto). Zbylou masovou směs lžící pečlivě navršte do lilkových rolek
a do mezer mezi nimi.

5 Posypte parmazánem a ricottou a pečte 10–15 minut, až sýr zezlátne. Podávejte posypané petrželkou nebo oreganem. Jako přílohu můžete podávat rýži, my bychom však dali přednost křupavé bagetě. 

RAJČATA
Než se na trhu objeví voňavá rajčata uzrálá na slunci, jsou ta z konzervy nejlepší volbou. Přivolejte si s nimi léto!

JAKÁ VYBRAT?

  • KRÁJENÁ Používámeje nejčastěji, protože práce s nimi je nejjednodušší. Jde o oloupané nakrájené plody v rajské šťávě.
  • LOUPANÁ Je na nich znát kvalita. Jsou to podlouhlé celistvé plody s vysokým podílem dužiny, nejlépe odrůdy San Marzano.
  • PASSATA – rajčatové pyré (nezahuštěné z loupaných rajčat)
  • RAJSKÝ PROTLAK vzniká odpařováním (zahušťováním) rajčatového pyré. Nejlepší je doppio concentrato (2x zahušťovaný italský protlak připomínající spíše pastu, český protlak bývá nasládlý).
  • NAKLÁDANÁ SUŠENÁ RAJČATA jsou naložená v oleji a každému pokrmu vtisknou intenzivní chuť.
  • ČERVENÉ PESTO (obsahuje různý podíl rajčat, většinou sušených) a PASTA ZE SUŠENÝCH RAJČAT (dá se získat i rozmixováním naložených sušených rajčat).

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2015/5 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit magazín

  • Novinky a zajímavosti

Jak na marinování kuřecího masa?

Staňte se mistrem letní grilovací párty s porcí šťavnatého kuřete. Vedle dobrého masa je to právě marináda, která skvěle doprovodí každé sousto. Podívejte se, jaké přísady kuřecímu masu sluší nejvíc, a jak zabránit jeho vysušení. ...
  • Tipy a triky

5 triků pro dokonalý burger

Upéct mleté maso není ničím složitým. Pro dokonalý požitek z domácího burgeru je však třeba držet se několik pravidel. Připravili jsme pro vás 5 tipů zaručujících prvotřídní kulinářský...

Obchod Apetit