Zapečené lilkové závitky s masem

Zapečené lilkové závitky s masem

Hodnocení receptu
Zatím nehodnoceno
Do hodiny Velmi snadné Pro 6 osob

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 2229 kcal
Bílkoviny 175 g
Sacharidy 53 g
Tuky 125 g
Vláknina 19 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Opečený lilek dodá každému pokrmu hedvábnou konzistenci – a nejinak je tomu i v tomhle receptu. Rajčatovo-masovou směs navíc zjemní ricotta.

Související recepty

Suroviny

lilek 2 ks
sůl
olivový olej 2 PL
plus na potření
mrkev 1 ks
nakrájená na kostičky
cibule 1 ks
nakrájená nadrobno
řapíkatý celer 1 ks
nakrájený na plátky
česnek 2 stroužky
nakrájený nadrobno
hovězí maso 350 g
mleté
vepřové maso 350 g
mleté
oregano 2 snítka
lístky odrhnuté
bazalka 1 svazku
lístky otrhané a nakrájené
rajčatový protlak 2 PL
400 g
konzerva krájených rajčat
víno červené 250 ml
parmazán 40 g
strouhaný
ricotta 120 g
rozdrobená
petrželka či oregano k podávání

1 Lilky podélně nakrájejte na tenké plátky, malé postranní plátky nakrájejte na kostičky. Celé plátky osolte a nechte 30 minut vypotit.

2 V pánvi na oleji opékejte kostičky lilku, mrkev, cibuli, řapíkatý celer a česnek 4 minuty, až zelenina změkne. Přidejte mleté maso, bylinky a protlak a opékejte 8 minut dohněda – vařečkou drťte hrudky masa. Přidejte rajčata, červené víno, ztlumte a vařte za občasného míchání 45 minut nebo do zhoustnutí. Osolte.

3 Troubu předehřejte na 200 °C. Osolené plátky lilku opláchněte, dobře osušte, potřete olejem a v nepřilnavé pánvi je opékejte po částech 1 minutu po každé straně dozlatova. Nechte okapat na papírových utěrkách.

4 Dejte 2/3 masové směsi do zapékací nádoby o objemu 2 litry. Plátky lilku navolno srolujte do rolek a ty vmáčkněte do masa (viz foto). Zbylou masovou směs lžící pečlivě navršte do lilkových rolek
a do mezer mezi nimi.

5 Posypte parmazánem a ricottou a pečte 10–15 minut, až sýr zezlátne. Podávejte posypané petrželkou nebo oreganem. Jako přílohu můžete podávat rýži, my bychom však dali přednost křupavé bagetě. 

RAJČATA
Než se na trhu objeví voňavá rajčata uzrálá na slunci, jsou ta z konzervy nejlepší volbou. Přivolejte si s nimi léto!

JAKÁ VYBRAT?

  • KRÁJENÁ Používámeje nejčastěji, protože práce s nimi je nejjednodušší. Jde o oloupané nakrájené plody v rajské šťávě.
  • LOUPANÁ Je na nich znát kvalita. Jsou to podlouhlé celistvé plody s vysokým podílem dužiny, nejlépe odrůdy San Marzano.
  • PASSATA – rajčatové pyré (nezahuštěné z loupaných rajčat)
  • RAJSKÝ PROTLAK vzniká odpařováním (zahušťováním) rajčatového pyré. Nejlepší je doppio concentrato (2x zahušťovaný italský protlak připomínající spíše pastu, český protlak bývá nasládlý).
  • NAKLÁDANÁ SUŠENÁ RAJČATA jsou naložená v oleji a každému pokrmu vtisknou intenzivní chuť.
  • ČERVENÉ PESTO (obsahuje různý podíl rajčat, většinou sušených) a PASTA ZE SUŠENÝCH RAJČAT (dá se získat i rozmixováním naložených sušených rajčat).

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2015/5 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2015/5

Apetit magazín

Chutné rizoto na oběd i na večeři
  • Jak na to

Chutné rizoto na oběd i na večeři

Risotto (rizoto) má původ v severní Itálii, je krémové a vařené ve vývaru. Postupem času recept procestoval celý svět a dostal mnoho podob. Některé jsou tomu původnímu na míle vzdálené, přesto jimi nepohrdneme. Pojďme se podívat, jakou...
K čemu je dobrá dýně a na co jednotlivé druhy použít
  • Novinky a zajímavosti

K čemu je dobrá dýně a na co jednotlivé druhy použít

Podzim je obdobím dýní. Nejenže jsou oblíbenou podzimní dekorací, a to zejména na Halloween, ale v kuchyni z nich můžete připravit spoustu výtečných pokrmů. Uvařit si můžete skvělou dýňovou polévku, omáčku, dýni lze zavařit nebo zapéct v...
5 tipů jak nejlépe uskladnit ořechy
  • Jak na to

5 tipů jak nejlépe uskladnit ořechy

Jádra suchých skořápkových plodů si při správném uskladnění zachovají svou chuť i barvu. Vyvarujte se plísni i žluknutí důkladným usušením, naložením do medu nebo vyzkoušejte zavaření jader v mikrovlnné troubě. ...
5 skvělých způsobů, jak dochutit dýni
  • Novinky a zajímavosti

5 skvělých způsobů, jak dochutit dýni

Dýně je opravdovou esencí podzimu. Jemná chuť její dužiny může v jídle působit někdy lehce nevýrazně. Čím ji doplnit, aby opravdu zazářila? ...

Obchod Apetit