Hodnocení receptu
Zatím nehodnoceno
Do 20 minut Snadné Pro 2 osoby

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 2298 kcal
Bílkoviny 78 g
Cukr 267 g
Tuky 102 g
Vláknina 15 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Dlouho jsme se v redakci přeli, jaký rýžový nákyp je ten nejlepší. Samozřejmě tenhle! Se zavařenými švestkami a poctivou sněhovou čepicí.

Suroviny

rýže 160 g
kulatozrnná
mléko 500 ml
plnotučné
vanilkový lusk 0.5 ks
máslo 50 g
nakrájené na kostičky + na vymazání
citronová kůra
čerstvě nastrouhaná, podle chuti
vejce 4 ks
žloutky a bílky zvlášť
sůl
krupicový cukr 100 g
švestkový kompot 750 ml

1 Rýži propláchněte studenou vodou. V hrnci ohřejte mléko. Z vanilkového lusku vyškrábněte semínka a společně s luskem a rýží je přidejte do mléka. Pomalu přiveďte k varu a za stálého míchání uvařte kaši. Odstavte z ohně, zamíchejte do kaše máslo a nastrouhanou citronovou kůru a nechte zchladnout přibližně na teplotu těla.

2 Bílky vyšlehejte se špetkou soli do polotuha, pak přidejte 60 g cukru a ušlehejte pevný sníh. V jiné míse vyšlehejte do pěny žloutky se zbylým cukrem. Z kaše vyjměte vanilkový lusk a jemně do ní vmíchejte žloutkovou pěnu a polovinu sněhu.

3 Zapékací misky vymažte máslem, do každé navršte zhruba do třetiny výšky misky rýžovou směs, poklaďte ji kompotovanými, vypeckovanými a dobře okapanými švestkami, zakryjte rýžovou směsí a vložte do trouby předehřáté na 150°C. Pečte 35 minut (nebo dokud nebude povrch pevný), pak na nákyp navršte zbylý sníh, vraťte do trouby a dopékejte ještě 15 minut do zezlátnutí. Podávejte se zbylým švestkovým kompotem.

NĚCO NAVÍC
Máte-li strach, že vám odložený sníh spadne, rozdělte bílky na polovinu. Ze 2 bílků a 20g cukru ušlehejte sníh do nákypu. Zbylé dva (na sněhovou čepici) vyšlehejte se 40g cukru až těsně před zdobením. Jestli se bez sněhu na vršku obejdete, dejte sníh ze 4 bílků rovnou do nákypu, bude ještě nadýchanější. 

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2020/3 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit magazín

  • Tipy a triky

Zmrzlina & alkohol aneb letní osvěžení pro dospělé

Nemůžete se rozhodnout mezi zmrzlinou a míchaným alkoholickým drinkem? Proč to nespojit? Je známo, že zmrzlina si s alkoholem báječně rozumí. My vám odtajníme tři typy drinků se zmrzlinou, které můžete nesčetněkrát obměnit, takže vás nikdy...

Osvěžte se španělskou sangrií

Co se vám vybaví, když se řekne Španělsko? Kastaněty? Paella? A co sangria? Právě ta je symbolem horkého léta na Pyrenejském poloostrově. Víte, jak se opravdová sangria připravuje a kde se vůbec vzala? ...
  • Tipy a triky

Houby aneb co dělat s plným košíkem hub

Bedly, babka, hřib, pravák, hlíva a tamhle roste žampion. V našich lesích najdete mnoho druhů jedlých hub, které lze skvěle využít v kuchyni. Záleží jen na vás, na jaké houbové delikatesy si troufnete. V následujícím...
  • Suroviny

Daiquiri: Opojné osvěžení na letní párty

Oblíbený drink Ernesta Hemingwaye si díky svěží citrusové chuti našel své místo v nejprestižnějších koktejlových barech po celém světě. Připravte si s námi původní kubánské daiquiri a vyzkoušejte jej také v kombinaci s ovocem jako...
  • Stories

APETIT Stories: S chutí do příběhů

Milujeme dobré jídlo, kvalitní suroviny a skvělé příběhy. To vše nás spojuje a dělá náš život barevnějším, chutnějším a příjemnějším. Zakousněte se s námi do příběhů nejen o jídle. Věříme, že vám budou chutnat. ...

Obchod Apetit