Dlouho jsme se v redakci přeli, jaký rýžový nákyp je ten nejlepší. Samozřejmě tenhle! Se zavařenými švestkami a poctivou sněhovou čepicí.
Suroviny
Postup
Rýži propláchněte studenou vodou. V hrnci ohřejte mléko. Z vanilkového lusku vyškrábněte semínka a společně s luskem a rýží je přidejte do mléka. Pomalu přiveďte k varu a za stálého míchání uvařte kaši.
Odstavte z ohně, zamíchejte do kaše máslo a nastrouhanou citronovou kůru a nechte zchladnout přibližně na teplotu těla.
Bílky vyšlehejte se špetkou soli do polotuha, pak přidejte 60 g cukru a ušlehejte pevný sníh.
V jiné míse vyšlehejte do pěny žloutky se zbylým cukrem. Z kaše vyjměte vanilkový lusk a jemně do ní vmíchejte žloutkovou pěnu a polovinu sněhu.
Zapékací misky vymažte máslem, do každé navršte zhruba do třetiny výšky misky rýžovou směs, poklaďte ji kompotovanými, vypeckovanými a dobře okapanými švestkami, zakryjte rýžovou směsí a vložte do trouby předehřáté na 150°C.
Pečte 35 minut (nebo dokud nebude povrch pevný), pak na nákyp navršte zbylý sníh, vraťte do trouby a dopékejte ještě 15 minut do zezlátnutí.
Podávejte se zbylým švestkovým kompotem.
NĚCO NAVÍC
Máte-li strach, že vám odložený sníh spadne, rozdělte bílky na polovinu. Ze 2 bílků a 20g cukru ušlehejte sníh do nákypu. Zbylé dva (na sněhovou čepici) vyšlehejte se 40g cukru až těsně před zdobením. Jestli se bez sněhu na vršku obejdete, dejte sníh ze 4 bílků rovnou do nákypu, bude ještě nadýchanější.
Tento recept naleznete také v kolekcích:
- Pod sněhovou peřinou: 24 receptů z vaječného bílku(24 receptů)