Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Rýžový nákyp
ZDROJ: Apetit
sdílet:
3.7/5 Počet hodnocení: 56
Více než hodinu Snadné Pro 2 osoby

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 2301 kcal
Bílkoviny 76 g
Sacharidy 263 g
Tuky 102 g
Vláknina 20 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Dlouho jsme se v redakci přeli, jaký rýžový nákyp je ten nejlepší. Samozřejmě tenhle! Se zavařenými švestkami a poctivou sněhovou čepicí. A pokud si chcete tento rýžový nákyp také upéct, tady je náš recept. Jednoduchý, nadýchaný, zkrátka nejlepší!

Suroviny

rýže kulatozrnná 160 g
mléko 500 ml
plnotučné
nakrájené na kostičky + na vymazání
čerstvě nastrouhaná, podle chuti
vejce 4 ks
žloutky a bílky zvlášť
sůl
švestkový kompot 750 ml

Postup

1

Rýži propláchněte studenou vodou. V hrnci ohřejte mléko. Z vanilkového lusku vyškrábněte semínka a společně s luskem a rýží je přidejte do mléka. Pomalu přiveďte k varu a za stálého míchání uvařte kaši.

2

Odstavte z ohně, zamíchejte do kaše máslo a nastrouhanou citronovou kůru a nechte zchladnout přibližně na teplotu těla.

3

Bílky vyšlehejte se špetkou soli do polotuha, pak přidejte 60 g cukru a ušlehejte pevný sníh.

4

V jiné míse vyšlehejte do pěny žloutky se zbylým cukrem. Z kaše vyjměte vanilkový lusk a jemně do ní vmíchejte žloutkovou pěnu a polovinu sněhu.

5

Zapékací misky vymažte máslem, do každé navršte zhruba do třetiny výšky misky rýžovou směs, poklaďte ji kompotovanými, vypeckovanými a dobře okapanými švestkami, zakryjte rýžovou směsí a vložte do trouby předehřáté na 150 °C.

6

Pečte 35 minut (nebo dokud nebude povrch pevný), pak na nákyp navršte zbylý sníh, vraťte do trouby a dopékejte ještě 15 minut do zezlátnutí.

7

Podávejte se zbylým švestkovým kompotem.

NĚCO NAVÍC
Máte-li strach, že vám odložený sníh spadne, rozdělte bílky na polovinu. Ze 2 bílků a 20 g cukru ušlehejte sníh do nákypu. Zbylé dva (na sněhovou čepici) vyšlehejte se 40 g cukru až těsně před zdobením. Jestli se bez sněhu na vršku obejdete, dejte sníh ze 4 bílků rovnou do nákypu, bude ještě nadýchanější. 

Související články

Tento recept naleznete také v kolekcích:

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2020/3 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2020/3

Apetit magazín

AD
Vychutnejte si dokonalý kopeček zmrzliny
  • Zajímavosti

Vychutnejte si dokonalý kopeček zmrzliny

Zmrzlina k létu neodmyslitelně patří, milují ji děti i dospělí. Chladivý kopeček v horkých dnech dokonale osvěží a potěší chuťové buňky. Marks & Spencer si letos opět připravil několik novinek ze světa mraženého osvěžení – a...