0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Rýžový nákyp
ZDROJ: Apetit
sdílet:
4.3 / 5. Počet hodnocení: 6
Více než hodinu Snadné Pro 2 osoby

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 2301 kcal
Bílkoviny 76 g
Sacharidy 263 g
Tuky 102 g
Vláknina 20 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Dlouho jsme se v redakci přeli, jaký rýžový nákyp je ten nejlepší. Samozřejmě tenhle! Se zavařenými švestkami a poctivou sněhovou čepicí.

Suroviny

rýže kulatozrnná 160 g
mléko 500 ml
plnotučné
vanilkový lusk 0.5 ks
máslo 50 g
nakrájené na kostičky + na vymazání
citronová kůra
čerstvě nastrouhaná, podle chuti
vejce 4 ks
žloutky a bílky zvlášť
sůl
krupicový cukr 100 g
švestkový kompot 750 ml

Postup

1

Rýži propláchněte studenou vodou. V hrnci ohřejte mléko. Z vanilkového lusku vyškrábněte semínka a společně s luskem a rýží je přidejte do mléka. Pomalu přiveďte k varu a za stálého míchání uvařte kaši.

2

Odstavte z ohně, zamíchejte do kaše máslo a nastrouhanou citronovou kůru a nechte zchladnout přibližně na teplotu těla.

3

Bílky vyšlehejte se špetkou soli do polotuha, pak přidejte 60 g cukru a ušlehejte pevný sníh.

4

V jiné míse vyšlehejte do pěny žloutky se zbylým cukrem. Z kaše vyjměte vanilkový lusk a jemně do ní vmíchejte žloutkovou pěnu a polovinu sněhu.

5

Zapékací misky vymažte máslem, do každé navršte zhruba do třetiny výšky misky rýžovou směs, poklaďte ji kompotovanými, vypeckovanými a dobře okapanými švestkami, zakryjte rýžovou směsí a vložte do trouby předehřáté na 150°C.

6

Pečte 35 minut (nebo dokud nebude povrch pevný), pak na nákyp navršte zbylý sníh, vraťte do trouby a dopékejte ještě 15 minut do zezlátnutí.

7

Podávejte se zbylým švestkovým kompotem.

NĚCO NAVÍC
Máte-li strach, že vám odložený sníh spadne, rozdělte bílky na polovinu. Ze 2 bílků a 20g cukru ušlehejte sníh do nákypu. Zbylé dva (na sněhovou čepici) vyšlehejte se 40g cukru až těsně před zdobením. Jestli se bez sněhu na vršku obejdete, dejte sníh ze 4 bílků rovnou do nákypu, bude ještě nadýchanější. 

Související články

Rýže na více způsobů. Jak si ji nejlépe vychutnat?
  • Zajímavosti

Rýže na více způsobů. Jak si ji nejlépe vychutnat?

Jak správně připravovat rýži?Jak vařit rýži, aby byla vynikající? Pokud vám na spořícím účtu zůstaly volné finanční prostředky, zaměřte se hlavně na kvalitu výchozího produktu. Rýže, kterou kupujeme v obchodních řetězcích, často není v...

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2020/3 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2020/3

Apetit magazín

Ganache: Jak na čokoládový krém, kterému nikdo neodolá
  • Tipy a triky

Ganache: Jak na čokoládový krém, kterému nikdo neodolá

Víte, co mají společného stékaný dort, makronky a čokoládové fondue? Ano, je to ganache. Původně šlo o francouzskou nadávku, dnes tento pojem označuje čokoládu rozpuštěnou ve smetaně, kterou lze v cukrařině využít na mnoho způsobů. ...
STORY
Jak udržet jídlo (i kuchyni) v suchu a čistu?

Jak udržet jídlo (i kuchyni) v suchu a čistu?

Kuchyně je srdcem domácnosti. Nejenže v ní vznikají veškeré dobroty pro vaše nejmilejší, ale také v ní trávíte poměrně dost času. Aby byl efektivní a veškerá příprava jídla šla doslova od ruky, je potřeba mít ty správné kousky. ...

Obchod Apetit