Kuchařky Apetit ČÍST ONLINE ČÍST KUCHAŘKY ONLINE DOPRAVA ZDARMA
Menu
Přihlašení
Uživatelské jméno
Heslo

Rýžový nákyp

Dlouho jsme se v redakci přeli, jaký rýžový nákyp je ten nejlepší. Samozřejmě tenhle! Se zavařenými švestkami a poctivou sněhovou čepicí.

Vydání: 2020/3
Autor:
Hodnocení:
Zatím nehodnoceno
Náročnost: Snadné
Počet porcí: Pro 2 osoby
Doba přípravy: Do 20 minut
+ chladnutí
PT50M
Pečení 0:50
Sladká jídla Česká

Ingredience

    • 160 g kulatozrnné rýže
    • 500 ml plnotučného mléka
    • 1/2 vanilkového lusku
    • 50 g másla, nakrájeného na kostičky + na vymazání
    • čerstvě nastrouhaná citronová kůra podle chuti
    • 4 vejce, bílky a žloutky zvlášť
    • sůl
    • 100 g krupicového cukru
    • 750 ml sklenice švestkového kompotu

Příprava jídla

1 Rýži propláchněte studenou vodou. V hrnci ohřejte mléko. Z vanilkového lusku vyškrábněte semínka a společně s luskem a rýží je přidejte do mléka. Pomalu přiveďte k varu a za stálého míchání uvařte kaši. Odstavte z ohně, zamíchejte do kaše máslo a nastrouhanou citronovou kůru a nechte zchladnout přibližně na teplotu těla.

2 Bílky vyšlehejte se špetkou soli do polotuha, pak přidejte 60 g cukru a ušlehejte pevný sníh. V jiné míse vyšlehejte do pěny žloutky se zbylým cukrem. Z kaše vyjměte vanilkový lusk a jemně do ní vmíchejte žloutkovou pěnu a polovinu sněhu.

3 Zapékací misky vymažte máslem, do každé navršte zhruba do třetiny výšky misky rýžovou směs, poklaďte ji kompotovanými, vypeckovanými a dobře okapanými švestkami, zakryjte rýžovou směsí a vložte do trouby předehřáté na 150°C. Pečte 35 minut (nebo dokud nebude povrch pevný), pak na nákyp navršte zbylý sníh, vraťte do trouby a dopékejte ještě 15 minut do zezlátnutí. Podávejte se zbylým švestkovým kompotem.

NĚCO NAVÍC
Máte-li strach, že vám odložený sníh spadne, rozdělte bílky na polovinu. Ze 2 bílků a 20g cukru ušlehejte sníh do nákypu. Zbylé dva (na sněhovou čepici) vyšlehejte se 40g cukru až těsně před zdobením. Jestli se bez sněhu na vršku obejdete, dejte sníh ze 4 bílků rovnou do nákypu, bude ještě nadýchanější. 

Nahlásit chybu v receptu

Ochutnejte také

Špenátová polévka se sázeným vejcem a rukolou

Hrachová kaše s opečenou cibulkou a klobáskou

Drůbeží játra na cibulce s hřebíčkovou rýží

Rajská omáčka s kolínky a rychlým rostbífem

Přidat komentář