2.9 / 5. Počet hodnocení: 13
Do hodiny Snadné 4

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 3515 kcal
Bílkoviny 108 g
Sacharidy 596 g
Tuky 69 g
Vláknina 42 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Hrušky mají jen jednu nevýhodu – bývá jich najednou moc. Tenhle dezert si s přebytky poradí rychle a lahodně!

Suroviny

toustový chléb 8
bílý
mléko 250 ml
moučkový cukr 100 g
se skořicí
vejce 3 ks
žloutky a bílky zvlášť
hruška 600 g
máslo 1 ČL
na vymazání
strouhanka
na vysypání

1Troubu předehřejte na 190, horkovzdušnou na 170 stupňů. Zapékací nebo nákypovou formu či malý pekáček vymažte máslem a vysypte strouhankou, přebytek oklepejte.

2Toustový chléb natrhejte na kousky a v míse zalijte vlažným mlékem. Nechte aspoň deset minut stát, aby se chléb rozmáčel. Potom ho zpracujte na husté, kašovité těsto.
 

3Žloutky v míse smíchejte s cukrem, přidejte rozmáčený chléb a oloupané hrušky pokrájené na menší kostky. Dobře promíchejte, aby byly kousky ovoce v těstě stejnoměrně rozptýlené.

4Z bílků ušlehejte lesklý sníh, přesuňte ho na těsto ve formě a stěrkou nebo lžicí opatrně, ale stejnoměrně zatřete do těsta. Pečte asi čtyřicet minut, až bude povrch nákypu zlatavý. Nechte trochu vychladnout a podávejte.

Miniverze
Pečte asi dvacet minut v menších formičkách.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2007/9 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2007/9

Apetit magazín

5 triků na dokonalý domácí hamburger
  • Jak na to

5 triků na dokonalý domácí hamburger

Upéct mleté maso, aby bylo šťavnaté a plné chutí, není zas tak složité. Pro dokonalý požitek z domácího burgeru je třeba držet se několika pravidel. Připravili jsme pro vás 5 tipů zaručujících ...
 Chobotnice a oliheň: Pochutnejte si na plodech moře
  • Zajímavosti

Chobotnice a oliheň: Pochutnejte si na plodech moře

Moře ukrývá spoustu živočichů, na kterých si naše mlsné jazýčky rádi pochutnávají – obzvlášť v létě na dovolené u moře. Vedle mořských ryb nebo mušlí můžeme své jídelníčky obohatit i o chobotnice či olihně neboli kalamáry.  ...
Julius Maggi: příběh vynálezce polévkového koření
  • Lidé a jídlo

Julius Maggi: příběh vynálezce polévkového koření

Tekuté polévkové koření Maggi už zachránilo nejednu nedochucenou polévku. Poznejte spolu s námi jeho vynálezce, stejnojmenného švýcarského podnikatele Julia Maggiho, i příběh, který se ke vzniku proslulého ochucovadla váže. ...
Vše o kofeinu: Co se stane, když to s ním přeženete?
  • Zdraví a výživa

Vše o kofeinu: Co se stane, když to s ním přeženete?

Šálek kávy po ránu funguje jako ‚nakopávač‘ a díky pravidelné odpolední dávce kofeinu vydržíte bdělí až do večera. Věděli jste však o tom, že kofein ovlivňuje centrální nervovou soustavu v mnoha směrech? Jaké jsou jeho krátkodobé i...

Obchod Apetit