Hrušky mají jen jednu nevýhodu – bývá jich najednou moc. Tenhle dezert si s přebytky poradí rychle a lahodně!
1Troubu předehřejte na 190, horkovzdušnou na 170 stupňů. Zapékací nebo nákypovou formu či malý pekáček vymažte máslem a vysypte strouhankou, přebytek oklepejte.
2Toustový chléb natrhejte na kousky a v míse zalijte vlažným mlékem. Nechte aspoň deset minut stát, aby se chléb rozmáčel. Potom ho zpracujte na husté, kašovité těsto.
3Žloutky v míse smíchejte s cukrem, přidejte rozmáčený chléb a oloupané hrušky pokrájené na menší kostky. Dobře promíchejte, aby byly kousky ovoce v těstě stejnoměrně rozptýlené.
4Z bílků ušlehejte lesklý sníh, přesuňte ho na těsto ve formě a stěrkou nebo lžicí opatrně, ale stejnoměrně zatřete do těsta. Pečte asi čtyřicet minut, až bude povrch nákypu zlatavý. Nechte trochu vychladnout a podávejte.
Miniverze
Pečte asi dvacet minut v menších formičkách.
Tento recept naleznete také v kolekcích:
- 30x recepty z báječného podzimního ovoce(30 receptů)
- Hrušky nasladko aneb 49 ovocných receptů(48 receptů)
- Menu inspirované 19. stoletím: více než 30 jídel à la Rettigová(18 receptů)
- Horké dezerty: zahřejte se sladkou tečkou(39 receptů)