Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Rýžový nákyp s meruňkami a mátou
ZDROJ: Apetit
sdílet:
4.4/5 Počet hodnocení: 14
Více než hodinu Velmi snadné Pro 6 osob

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 5157 kcal
Bílkoviny 212 g
Sacharidy 534 g
Tuky 234 g
Vláknina 16 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Jaký je ten nejlepší rýžový nákyp? Načechraný, lehký, nesmí v něm chybět ovoce... Přesně takový je tenhle! Přidali jsme do něj tvaroh, aby byl výživnější, a citronovou kůru, aby krásně voněl. Meruňky jsme zvolili čerstvé, díky tomu nebude přeslazený. 

Suroviny

rýže kulatozrnná 200 g
mléko 1,25 l
máslo 100 g
+ na vymazání
polotučný, v kostce
nastrouhaná najemno
vyšlehané do sněhu
meruňkový džem
dle chuti
vypeckované
máta
na ozdobení

Postup

1

Rýži uvařte v mléce a nechte zchladnout (tento krok můžete udělat den předem).

2

V misce prošlehejte 30 g másla, tvaroh, vanilkový cukr a 50 g cukru (směs můžete zředit 1–2 lžícemi mléka). Dejte stranou.

3

Vyšlehejte (nejlépe elektrickým šlehačem) 70 g másla, 4 žloutky a 120 g cukru. Vmíchejte rýžovou kaši a citronovou kůru. Nakonec vmíchejte tuhý sníh.

4

Zapékací formu nebo pekáček vymažte tukem. Do formy dejte polovinu rýžové kaše, pokapejte nebo potřete džemem, navrstvěte tvarohovou náplň, meruňky a navrch zbylou polovinu rýžové kaše. Pečte na 170 °C asi 45 minut dozlatova.

Související články

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2022/7 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2022/7

Apetit magazín