Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Salát panzanella s melounem
ZDROJ: Apetit
sdílet:
4.6/5 Počet hodnocení: 5
Do 30 minut Velmi snadné Pro 4–6 osob

Nutriční hodnoty (celý recept)

Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Klasický rajčatový salát panzanella jsme obohatili o meloun, který z něj udělal letní pecku. Sladkost a šťavnatost melounu ještě více vynikne, když jej budete podávat posypaný krystalky kvalitní soli nebo i trochou chilli! Tahle varianta salátu panzanella je chuťově vynikající, o zbylou zálivku jsme se při focení přetahovali.

Suroviny

Na zálivku
meloun 200 g
vodní, výseč zbavená semen
sůl 1 ČL
česnek 1 stroužek
oloupaný a nastrouhaný najemno
hořčice hrubozrnná 1 PL
tymián 1,5 ČL
čerstvé lístky
chilli ½ ČL
vločky
pepř
čerstvě mletý
vinný ocet bílý 100 ml
olivový olej 120 ml
Na salát
pečivo 180 g
starší bílé (např. ciabatta)
olivový olej 2 PL
tymián 1,5 ČL
čerstvé lístky
meloun 500 g
dužina vodního melounu, bez semen, nakrájená na kostky
střední, masitá rajčata nakrájená na klínky
nakrájená na kostky
nakrájená na tenká kolečka
bazalka 1 hrst
malé kuličky bocconcini

Postup

1

Připravte zálivku: Na hrubém struhadle nastrouhejte dužinu z výseče melounu včetně světlé, měkčí části kůry – získat byste měli hrnek nastrouhaného melounu. Přidejte cukr a sůl a nechte chvíli odstát, pak rozmixujte.

2

Do rozmixovaného melounu přidejte česnek, hořčici, lístky tymiánu, chilli vločky, černý pepř, ocet a olej. Společně prošlehejte nebo vlijte do sklenice s uzávěrem a protřepejte, až se všechno propojí. Zálivky připravíte o něco více než je třeba – zbytek uložte k dalšímu použití do lednice, kde vydrží týden. Před použitím zálivku znovu protřepejte.

3

Předehřejte troubu na 200°C. Pečivo natrhejte na sousta a promíchejte s olivovým olejem, lístky tymiánu a troškou soli. Rozprostřete v jedné vrstvě na plech vyložený pečicím papírem a pečte 8 až 10 minut dozlatova.

4

Ve velké míse smíchejte nakrájený meloun, rajčata, okurku a cibuli, pak slijte přebytečnou šťávu, kterou meloun a rajčata pustily. Přidejte kousky pečiva a polovinu lístků bazalky. Pokapejte zhruba čtvrtinou zálivky, podle chuti můžete ještě osolit a opepřit. Přidejte mozzarellu, znovu pokapejte zálivkou a posypte zbývajícími lístky bazalky. 

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2022/8 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2022/8

Apetit magazín

AD
Vychutnejte si dokonalý kopeček zmrzliny
  • Zajímavosti

Vychutnejte si dokonalý kopeček zmrzliny

Zmrzlina k létu neodmyslitelně patří, milují ji děti i dospělí. Chladivý kopeček v horkých dnech dokonale osvěží a potěší chuťové buňky. Marks & Spencer si letos opět připravil několik novinek ze světa mraženého osvěžení – a...