
Salát s pečenou řepou
Z celého salátu jsou nejlepší krutony, rozhodně je nevynechávejte. Dají se připravit několik hodin předem.
Ingredience
- 8 malých červených řep
- 1 hlávkový nebo římský salát
- 4 celerové řapíky + střední listy
- 1 červená cibule
- 2 mladé kedlubny
- 2–4 silné plátky chleba (nejlépe kořenového)
- 4 lžíce olivového oleje
- 2 stroužky česneku, drcené
- svazek petrželky
- sůl a čerstvě mletý pepř
- 1 lžíce kremžské hořčice
- 2 lžičky medu
- 1 lžíce jablečného octa
- 4 lžíce panenského olivového oleje
- sůl
NA KRUTONY
NA ZÁLIVKU
Příprava jídla
1 Červenou řepu zabalte do alobalu a v popelu nebo v rozehřáté troubě upečte doměkka (při 190 °C to trvá zhruba necelou hodinu). Rozbalte, nechte vychladnout a pak oloupejte a nakrájejte na úhledné klínky.
2 Na krutony natrhejte chleba na kousky velikosti sousta a na plechu je promíchejte s ostatními přísadami. Osolte a opepřete a rozprostřete do jedné vrstvy. Pečte v troubě předehřáté na 220 °C dozlatova.
3 Prošlehejte přísady na zálivku a osolte ji.
4 Salát natrhejte a zeleninu nakrájejte na úhledné kousky. Zeleninu promíchejte s řepou a polovinou zálivky a rozložte spolu se salátem na talíře. Posypte krutony a pokapejte zbylou zálivkou.
Přidat komentář