Vláčné lístky, pevné houby a vlahá, pikantně křupavá zálivka vytvoří podivuhodný kontrast. Zálivku jsme si vypůjčili z Valašska, kde se odedávna používá na salát z čerstvého zelí.
Suroviny
Postup
Špenátové lístky důkladně propláchněte, větší natrhejte. Vložte je do cedníku spolu s plátky hub a přelijte vroucí vodou. Přesuňte do mísy.
Slaninu nakrájejte na drobné kostičky a na nepřilnavé pánvi je na středním plameni pomalu vyškvařte. Cukr rozpusťte v octu a směs přidejte do pánve (opatrně, horký tuk prská!). Ihned přelijte přes salát a okamžitě podávejte, než začne slanina tuhnout. Podle chuti osolte a opepřete.
Zdravě železItá zeleň
Pověsti o velkém obsahu železa ve špenátu jsou prý přehnané, přesto ho v sobě má dost. Abyste zachovali i vitamin C, čerstvý špenát nevařte, jen krátce spařte.
Komentáře