
Salátek z červené řepy se sýrovým nočkem
„Carpaccio z řepy jako předkrm byla jasná volba. Pro mě je to zamilované jídlo, protože to bylo to první, co mi moje partnerka uvařila...,“ prozrazuje Jiří Hilgart.
Ingredience
- 1 větší červená řepa, oloupaná
- 1 lžíce bílého vinného octa
- 1/2 lžíce sójové omáčky
- 1–2 lžičky krupicového cukru podle chuti
- 1 lžička medu
- sůl a čerstvě mletý pepř
- 2 lžíce olivového oleje + 100ml na rukolový olej
- 2 biopomeranče, šťáva vymačkaná, 1 lžička najemno nastrouhané kůry
- 1 snítka tymiánu, lístky odrhnuté
- 3cm kousek zázvoru, neoloupaný
- 2 lžičky piniových jader, z toho 1 nasucho opražených k podávání
- 50g lučiny
- 120g crème fraîche
- hrst rukoly + další k podávání
Příprava jídla
1 Řepu nakrájejte na co nejtenčí plátky, nejlépe na mandolíně. Ocet svařte se sójovou omáčkou a cukrem, odstavte, přidejte med, pepř, olej, pomerančovou šťávu a tymián a prošlehejte. Zázvor nastrouhejte, vymačkejte šťávu a vlijte k marinádě. Plátky řepy spolu s marinádou dejte do uzavíratelného sáčku a nechte alespoň 12 hodin (maximálně 2 dny) marinovat.
2 Potom řepu naaranžujte na talíře, posypte opraženými piniovými semínky a strouhanou pomerančovou kůrou.
3 Lučinu a crème fraîche promíchejte, osolte a opepřete. Pomocí lžiček vytvořte nočky a vložte je na řepu.
4 Na rukolový olej rozmixujte dohladka neopražené pinie, rukolu a olej. Osolte a opepřete, případně ještě přilijte olej. Nalijte lžící po obvodu talíře a na závěr posypte rukolou.
Přidat komentář