Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Hodnocení receptu
4/5 Počet hodnocení: 32
Více než hodinu Snadné

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 1469 kcal
Bílkoviny 54 g
Sacharidy 228 g
Tuky 33 g
Vláknina 27 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Zelná polévka z kysaného zelí postaví na nohy, zahřeje i zasytí. Tato je bez brambor a také není zahuštěná moukou. Avšak je chuťově velmi výrazná a představuje tradiční zelňačku, kterou tak milujeme. Recept je skutečně velmi jednoduchý, a pokud máte kvalitní kysané zelí, výsledek bude jistě fantastický.

Suroviny

nebo rostlinný (ne olivový)
střední, nahrubo
až 200 g, na kostičky
chilli sušené ¼ ČL
zelí kysané 1 bal
bílé, neslazené
pepř celý
několik kuliček
voda 1 l
sůl

Postup

1

Na sádle/oleji nechte zesklovatět cibulku, přidejte kostky uzeného a chvilku restujte. Trochu ztlumte oheň.

2

Poté zaprašte paprikou, chilli a ještě minutku míchejte, aby se paprika rozvoněla, ale nepřipálila – zhořkla by. Podlijte trochou vody.

3

Přidejte pokrájené zelí, kuličky pepře, bobkové listy a zalijte vodou tak, aby bylo vše ponořené.

4

Poté přiveďte k varu, a jakmile se bude voda vařit, oheň ztlumte. Vařte tak dlouho, dokud nebude zelí měkké, trvá to cca 45 minut až hodinu. V průběhu vaření ochutnejte a případně dosolte.

5

Podávejte se lžičkou zakysané smetany a chlebem.

Tip:

  • Někdo přidává také brambory (pak je nutné kontrolovat jejich měkkost a přizpůsobit tomu dobu vaření).
  • Přidat můžete i nakrájenou pikantní klobásku.
  • Pokud máte rádi výraznou polévku, kysané zelí neproplachujte, jen lehce překrájejte.

Ilustrační foto: Image Professionals

 
Autor: kasumi

Apetit magazín