Zelná polévka z kysaného zelí postaví na nohy, zahřeje i zasytí. Tato je bez brambor a také není zahuštěná moukou. Avšak je chuťově velmi výrazná a představuje tradiční zelňačku, kterou tak milujeme. Recept je skutečně velmi jednoduchý, a pokud máte kvalitní kysané zelí, výsledek bude jistě fantastický.
Suroviny
Postup
Na sádle/oleji nechte zesklovatět cibulku, přidejte kostky uzeného a chvilku restujte. Trochu ztlumte oheň.
Poté zaprašte paprikou, chilli a ještě minutku míchejte, aby se paprika rozvoněla, ale nepřipálila – zhořkla by. Podlijte trochou vody.
Přidejte pokrájené zelí, kuličky pepře, bobkové listy a zalijte vodou tak, aby bylo vše ponořené.
Poté přiveďte k varu, a jakmile se bude voda vařit, oheň ztlumte. Vařte tak dlouho, dokud nebude zelí měkké, trvá to cca 45 minut až hodinu. V průběhu vaření ochutnejte a případně dosolte.
Podávejte se lžičkou zakysané smetany a chlebem.
Tip:
- Někdo přidává také brambory (pak je nutné kontrolovat jejich měkkost a přizpůsobit tomu dobu vaření).
- Přidat můžete i nakrájenou pikantní klobásku.
- Pokud máte rádi výraznou polévku, kysané zelí neproplachujte, jen lehce překrájejte.
Ilustrační foto: Image Professionals