Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Šišky se zelím a slaninou
ZDROJ: Apetit
sdílet:
5/5 Počet hodnocení: 6
Do hodiny Velmi snadné Pro 4-6 osob

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 3473 kcal
Bílkoviny 129 g
Sacharidy 393 g
Tuky 129 g
Vláknina 48 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Bramborové šišky se nejlépe válejí z brambor uvařených den předem. Pokud ale brambory z předchozího dne nemáte, můžete je po uvaření oloupat, nakrájet na kusy, rozprostřít na plech v jedné vrstvě a nechat v troubě rozehřáté na 160 °C oschnout 10 minut. Brambory by se měly zbavit vlhkosti, ale neměla by se na nich ještě vytvořit krusta. Pak je nechte vychladnout a prolisujte. A teď už se můžete vrhnout na recept na bramborové šišky se zelím a slaninou.

Skryt pre seznam

Suroviny

moučnaté – uvařené, oloupané a vychladlé
i více, podle potřeby + trocha na podsypání
krupice 1 hrst
hrubá
sůl
pepř
čerstvě mletý
mletý
vejce 3 ks
2-3 (podle savosti mouky)
přepuštěné, na opečení
Na zelí
sádlo 1,5 PL
slanina 100 g
na kostičky
nakrájená nadrobno
zelí kysané 600 g
menší, kyselé, zbavené jadřince a na kostičky
jalovec 1 ČL
kuličky
kmín 1 ČL
celý
suché

Postup

1

Vařené brambory nastrouhejte nebo prolisujte přes síto, přidejte mouku smíchanou s krupicí, sůl, pepř, muškátový oříšek a 2 vejce a zpracujte v míse vařečkou; vzniknout by mělo tužší těsto. Je-li třeba, můžete přidat mouku nebo naopak příliš tuhému těstu pomoci přidáním dalšího vejce.

2

Těsto pak vyklopte na lehce pomoučněnou pracovní desku a vytvarujte z něj váleček, z něj odkrojte stejnoměrné kousky a z každého vyválejte v dlaních šišku. Šišky pokládejte na pomoučněný povrch.

3

Ve velkém hrnci přiveďte k varu osolenou vodu a postupně po dávkách do ní vkládejte šišky – jakmile vyplavou na hladinu, jsou hotové; trvá to asi 3 minuty. Ihned je vylovte děrovanou naběračkou a nechte oschnout.

4

Připravte zelí. V hrnci rozehřejte sádlo, přidejte slaninu a cibuli. Jakmile je cibule měkká, přidejte zelí, jablko a koření. Promíchejte, zalijte vínem a nechte přikryté dusit asi 20 minut. Je-li třeba, můžete podlít troškou vody. Dochuťte solí a pepřem.

5

Na pánvi rozehřejte přepuštěné máslo a šišky na něm opečte dozlatova. Promíchejte se zelím a podávejte.

NA PŘÍŠTĚ

JAK JE MRAZIT?
Uvařené šišky nechte oschnout a vychladnout a teprve poté zamrazte. Mrazte je nejlépe v jedné vrstvě, teprve po úplném zmrznutí můžete přesypat do sáčku.

JAK JE DÁL VYUŽÍT?
Před kuchyňskou úpravou nechte šišky povolit a pak je na másle opečte na pánvi nebo je zapečte v troubě.

Nasladko 
Šišky opečte a posypte mletým mákem, opečenou skořicovou strouhankou nebo strouhaným tvarohem. Podávejte se švestkovým rozvarem.

Jako gnocchi
Dejte si je s oblíbenou omáčkou nebo pestem. Zkuste třeba špenátové pesto s vlašskými ořechy.

Zapečené 
Vyzkoušejte rajčatovou omáčku, mozzarellu a křupavou strouhanku smíchanou s trochou parmazánu. 

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2017/12 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2017/12

Apetit magazín