0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Šišky se zelím a slaninou

Šišky se zelím a slaninou
ZDROJ: Apetit
sdílet:

Šišky se zelím a slaninou

5/5 Počet hodnocení: 3
Do hodiny Velmi snadné Pro 4-6 osob

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 3473 kcal
Bílkoviny 129 g
Sacharidy 393 g
Tuky 129 g
Vláknina 48 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Bramborové šišky se nejlépe válejí z brambor uvařených den předem. Pokud ale brambory z předchozího dne nemáte, můžete je po uvaření oloupat, nakrájet na kusy, rozprostřít na plech v jedné vrstvě a nechat v troubě rozehřáté na 160°C oschnout 10 minut. Brambory by se měly zbavit vlhkosti, ale neměla by se na nich ještě vytvořit krusta. Pak je nechte vychladnout a prolisujte.

Suroviny

brambory 500 g
moučnaté – uvařené, oloupané a vychladlé
mouka pšeničná hladká 250 g
i více, podle potřeby + trocha na podsypání
krupice 1 hrst
hrubá
sůl
pepř
čerstvě mletý
muškátový oříšek 1 špetka
mletý
vejce 3 ks
2-3 (podle savosti mouky)
máslo 4 PL
přepuštěné, na opečení
Na zelí
sádlo 1,5 PL
slanina 100 g
na kostičky
cibule 1 ks
nakrájená nadrobno
zelí kysané 600 g
menší, kyselé, zbavené jadřince a na kostičky
jalovec 1 ČL
kuličky
kmín 1 ČL
celý
bobkový list 1 ks
suché

Postup

1

Vařené brambory nastrouhejte nebo prolisujte přes síto, přidejte mouku smíchanou s krupicí, sůl, pepř, muškátový oříšek a 2 vejce a zpracujte v míse vařečkou; vzniknout by mělo tužší těsto. Je-li třeba, můžete přidat mouku nebo naopak příliš tuhému těstu pomoci přidáním dalšího vejce.

2

Těsto pak vyklopte na lehce pomoučněnou pracovní desku a vytvarujte z něj váleček, z něj odkrojte stejnoměrné kousky a z každého vyválejte v dlaních šišku. Šišky pokládejte na pomoučněný povrch.

3

Ve velkém hrnci přiveďte k varu osolenou vodu a postupně po dávkách do ní vkládejte šišky – jakmile vyplavou na hladinu, jsou hotové; trvá to asi 3 minuty. Ihned je vylovte děrovanou naběračkou a nechte oschnout.

4

Připravte zelí. V hrnci rozehřejte sádlo, přidejte slaninu a cibuli. Jakmile je cibule měkká, přidejte zelí, jablko a koření. Promíchejte, zalijte vínem a nechte přikryté dusit asi 20 minut. Je-li třeba, můžete podlít troškou vody. Dochuťte solí a pepřem.

5

Na pánvi rozehřejte přepuštěné máslo a šišky na něm opečte dozlatova. Promíchejte se zelím a podávejte.

NA PŘÍŠTĚ

JAK JE MRAZIT?
Uvařené šišky nechte oschnout a vychladnout a teprve poté zamrazte. Mrazte je nejlépe v jedné vrstvě, teprve po úplném zmrznutí můžete přesypat do sáčku.

JAK JE DÁL VYUŽÍT?
Před kuchyňskou úpravou nechte šišky povolit a pak je na másle opečte na pánvi nebo je zapečte v troubě.

Nasladko 
Šišky opečte a posypte mletým mákem, opečenou skořicovou strouhankou nebo strouhaným tvarohem. Podávejte se švestkovým rozvarem.

Jako gnocchi
Dejte si je s oblíbenou omáčkou nebo pestem. Zkuste třeba špenátové pesto s vlašskými ořechy.

Zapečené 
Vyzkoušejte rajčatovou omáčku, mozzarellu a křupavou strouhanku smíchanou s trochou parmazánu. 

Tento recept naleznete také v kolekcích:

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2017/12 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2017/12

Apetit magazín

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
549 Kč
439 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč