0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Šišky se zelím a slaninou

Šišky se zelím a slaninou
ZDROJ: Apetit
sdílet:

Šišky se zelím a slaninou

5 / 5. Počet hodnocení: 1
Do hodiny Velmi snadné Pro 4-6 osob

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 3623 kcal
Bílkoviny 136 g
Sacharidy 421 g
Tuky 129 g
Vláknina 54 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Bramborové šišky se nejlépe válejí z brambor uvařených den předem. Pokud ale brambory z předchozího dne nemáte, můžete je po uvaření oloupat, nakrájet na kusy, rozprostřít na plech v jedné vrstvě a nechat v troubě rozehřáté na 160°C oschnout 10 minut. Brambory by se měly zbavit vlhkosti, ale neměla by se na nich ještě vytvořit krusta. Pak je nechte vychladnout a prolisujte.

Suroviny

brambory 500 g
moučnaté – uvařené, oloupané a vychladlé
mouka pšeničná hladká 300 g
200–300 g, podle potřeby + trocha na podsypání
krupice 1 hrst
hrubá
sůl
pepř
čerstvě mletý
muškátový oříšek 1 špetka
mletý
vejce 3 ks
2-3 (podle savosti mouky)
máslo 4 PL
přepuštěné, na opečení
Na zelí
sádlo 1.5 PL
slanina 100 g
na kostičky
cibule 1 ks
nakrájená nadrobno
zelí kysané 600 g
jablko 1 ks
menší, kyselé, zbavené jadřince a na kostičky
jalovec 1 kulička
kmín 1 ČL
celý
bobkový list 1 ks
víno bílé 150 ml
suché

1 Vařené brambory nastrouhejte nebo prolisujte přes síto, přidejte mouku smíchanou s krupicí, sůl, pepř, muškátový oříšek a 2 vejce a zpracujte v míse vařečkou; vzniknout by mělo tužší těsto. Je-li třeba, můžete přidat mouku nebo naopak příliš tuhému těstu pomoci přidáním dalšího vejce. Těsto pak vyklopte na lehce pomoučněnou pracovní desku a vytvarujte z něj váleček, z něj odkrojte stejnoměrné kousky a z každého vyválejte v dlaních šišku. Šišky pokládejte na pomoučněný povrch.

2 Ve velkém hrnci přiveďte k varu osolenou vodu a postupně po dávkách do ní vkládejte šišky – jakmile vyplavou na hladinu, jsou hotové; trvá to asi 3 minuty. Ihned je vylovte děrovanou naběračkou a nechte oschnout.

3 Připravte zelí. V hrnci rozehřejte sádlo, přidejte slaninu a cibuli. Jakmile je cibule měkká, přidejte zelí, jablko a koření. Promíchejte, zalijte vínem a nechte přikryté dusit asi 20 minut. Je-li třeba, můžete podlít troškou vody. Dochuťte solí a pepřem.

4 Na pánvi rozehřejte přepuštěné máslo a šišky na něm opečte dozlatova. Promíchejte se zelím a podávejte.

NA PŘÍŠTĚ

JAK JE MRAZIT?
Uvařené šišky nechte oschnout a vychladnout a teprve poté zamrazte. Mrazte je nejlépe v jedné vrstvě, teprve po úplném zmrznutí můžete přesypat do sáčku.

JAK JE DÁL VYUŽÍT?
Před kuchyňskou úpravou nechte šišky povolit a pak je na másle opečte na pánvi nebo je zapečte v troubě.

Nasladko 
Šišky opečte a posypte mletým mákem, opečenou skořicovou strouhankou nebo strouhaným tvarohem. Podávejte se švestkovým rozvarem.

Jako gnocchi
Dejte si je s oblíbenou omáčkou nebo pestem. Zkuste třeba špenátové pesto s vlašskými ořechy.

Zapečené 
Vyzkoušejte rajčatovou omáčku, mozzarellu a křupavou strouhanku smíchanou s trochou parmazánu. 

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2017/12 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2017/12

Apetit magazín

STORY
Jak udržet jídlo (i kuchyni) v suchu a čistu?

Jak udržet jídlo (i kuchyni) v suchu a čistu?

Kuchyně je srdcem domácnosti. Nejenže v ní vznikají veškeré dobroty pro vaše nejmilejší, ale také v ní trávíte poměrně dost času. Aby byl efektivní a veškerá příprava jídla šla doslova od ruky, je potřeba mít ty správné kousky. ...
Podzimní ovoce v neodolatelných dezertech
  • Suroviny

Podzimní ovoce v neodolatelných dezertech

Příroda se pomalu zbarvuje podzimními barvami a nám hraje v hlavě píseň ,švestky se modrají, jablka sládnou’. Přichází ideální čas k pečení dezertů se sladkými dary podzimu. Vyzkoušejte vláčný švestkový koláč, pošírované hrušky, horký...

Obchod Apetit