Šišky se zelím a slaninou

Šišky se zelím a slaninou

Hodnocení receptu
Zatím nehodnoceno
Do 30 minut Velmi snadné Pro 4-6 osob

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 2924 kcal
Bílkoviny 108 g
Sacharidy 340 g
Tuky 102 g
Vláknina 42 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Bramborové šišky se nejlépe válejí z brambor uvařených den předem. Pokud ale brambory z předchozího dne nemáte, můžete je po uvaření oloupat, nakrájet na kusy, rozprostřít na plech v jedné vrstvě a nechat v troubě rozehřáté na 160°C oschnout 10 minut. Brambory by se měly zbavit vlhkosti, ale neměla by se na nich ještě vytvořit krusta. Pak je nechte vychladnout a prolisujte.

Související recepty

Suroviny

brambory 500 g
moučnaté, oloupané a vychladlé
mouka pšeničná hladká 200 g
a trocha na podsypání
1 hrst
pšeničná krupice hrubá
sůl
pepř
čerstvě mletý
muškátový oříšek špetka
mletý
vejce 2 ks
podle savosti mouky
máslo 3 PL
přepuštěné, na opečení
Na zelí
sádlo 1.5 PL
slanina 100 g
na kostičky
cibule 1 ks
nakrájená nadrobno
zelí kysané 600 g
jablka 1 ks
menší, zbavené jadřince a na kostičky
kmín 1 ČL
celý
bobkový list 1 ks
víno bílé 150 ml
suché

1 Vařené brambory nastrouhejte nebo prolisujte přes síto, přidejte mouku smíchanou s krupicí, sůl, pepř, muškátový oříšek a 2 vejce a zpracujte v míse vařečkou; vzniknout by mělo tužší těsto. Je-li třeba, můžete přidat mouku nebo naopak příliš tuhému těstu pomoci přidáním dalšího vejce. Těsto pak vyklopte na lehce pomoučněnou pracovní desku a vytvarujte z něj váleček, z něj odkrojte stejnoměrné kousky a z každého vyválejte v dlaních šišku. Šišky pokládejte na pomoučněný povrch.

2 Ve velkém hrnci přiveďte k varu osolenou vodu a postupně po dávkách do ní vkládejte šišky – jakmile vyplavou na hladinu, jsou hotové; trvá to asi 3 minuty. Ihned je vylovte děrovanou naběračkou a nechte oschnout.

3 Připravte zelí. V hrnci rozehřejte sádlo, přidejte slaninu a cibuli. Jakmile je cibule měkká, přidejte zelí, jablko a koření. Promíchejte, zalijte vínem a nechte přikryté dusit asi 20 minut. Je-li třeba, můžete podlít troškou vody. Dochuťte solí a pepřem.

4 Na pánvi rozehřejte přepuštěné máslo a šišky na něm opečte dozlatova. Promíchejte se zelím a podávejte.

NA PŘÍŠTĚ

JAK JE MRAZIT?
Uvařené šišky nechte oschnout a vychladnout a teprve poté zamrazte. Mrazte je nejlépe v jedné vrstvě, teprve po úplném zmrznutí můžete přesypat do sáčku.

JAK JE DÁL VYUŽÍT?
Před kuchyňskou úpravou nechte šišky povolit a pak je na másle opečte na pánvi nebo je zapečte v troubě.

Nasladko 
Šišky opečte a posypte mletým mákem, opečenou skořicovou strouhankou nebo strouhaným tvarohem. Podávejte se švestkovým rozvarem.

Jako gnocchi
Dejte si je s oblíbenou omáčkou nebo pestem. Zkuste třeba špenátové pesto s vlašskými ořechy.

Zapečené 
Vyzkoušejte rajčatovou omáčku, mozzarellu a křupavou strouhanku smíchanou s trochou parmazánu. 

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2017/12 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2017/12

Apetit magazín

Lískové trio: připravte si nugát, pralinky a nutellu
  • Suroviny

Lískové trio: připravte si nugát, pralinky a nutellu

Lískové oříšky jsou oblíbené díky své lahodné chuti a velkému množství zdraví prospěšných látek. Pokud potřebujete doplnit energii po cvičení nebo po pracovním výkonu, sáhněte po nich. Vytvořit si z nich můžete alternativy sladkých...
Škola vaření: bramborová kaše
  • Tipy a triky

Škola vaření: bramborová kaše

Vychutnejte si s námi úžasné bramborové pyré. Naučíme vás dokonalou bramborovou kaši a až vás omrzí, vyzkoušejte tři báječné možnosti, jak jej posunout ještě o krok dál.   ...
Knedlík nebo nok? Připravte si pochoutky z bramborového těsta.
  • Poradna

Knedlík nebo nok? Připravte si pochoutky z bramborového těsta.

Na světě jsou dva druhy lidí. Ti, kteří nedají dopustit na houskové a kynuté knedlíky, a pak tací, kteří dají vždycky přednost těstu bramborovému. Bramborové knedlíčky, noky nebo italské gnocchi, to je, oč tu běží! Jak nejlépe připravíte...

Obchod Apetit