
Skořicová bábovka s brusinkami a ořechovou drobenkou
Dokonalý moučník nejen na neděli
Ingredience
- 300 g hladké mouky + další na brusinky
- 250 g tmavého třtinového cukru
- špetka soli
- 1 a 1/2 lžičky mleté skořice
- 3/4 hrnku vlašských ořechů, opražených a nasekaných
- 160 g másla
- 1/2 lžičky kypřicího prášku
- 3/4 lžičky jedlé sody
- 100 g krupicového cukru
- 2 velká vejce
- 240 g zakysané smetany
- 1 lžička vanilkového extraktu
- 250 g mražených brusinek
- 50 g moučkového cukru
- 3 lžíce javorového sirupu
NA POLEVU
Příprava jídla
1 Troubu předehřejte na 170 °C a vymažte bábovkovou formu o průměru 24 cm.
2 Smíchejte 50 g mouky, 125 g tmavého třtinového cukru a 1/2 lžičky skořice. Přidejte ořechy a 50 g másla a špičkami prstů zpracujte na drobenku. Dejte stranou.
3 Prosejte zbylou mouku, špetku soli, 1 lžičku skořice, kypřicí prášek a jedlou sodu.
4 Zvlášť šlehejte zbylé máslo se zbylým třtinovým cukrem do pěny. Přisypte krupicový cukr a pokračujte ve šlehání. Zašlehejte vejce jedno po druhém, vmíchejte zakysanou smetanu a vanilkový extrakt. Potom rychle zapracujte sypké přísady. Brusinky promíchejte se 3 lžícemi mouky a pak je přidejte do těsta.
5 Dejte třetinu těsta do formy a posypte polovinou drobenky. Naneste druhou třetinu těsta a zbylou polovinu drobenky a zakončete zbylou třetinou těsta. Pečte 1 hodinu, až zapíchnutou špejli vytáhnete čistou. Nechte vychladnout.
6 Na polevu smíchejte moučkový cukr s javorovým sirupem a přelijte bábovku.
Přidat komentář
- Pro psaní komentářů se přihlaste nebo zaregistrujte.
Komentáře
Alena Kozloková
20. Říjen 2018 17:31