Kuchařky Apetit Vína Apetit
Menu
Přihlašení
Uživatelské jméno
Heslo
Uživatelský
recept
Soutěž
s Philadelphia

Skořicový cheesecake se slaným karamelem

Popis receptu: 

Slaný karamel v kombinaci s krémovou skořicovou náplní je opravdu chutný a stojí za to ho vyzkoušet.

Autor: Julie Hanušková
Hodnocení:
5 (hlasů)
Náročnost: Pro zkušené
Počet porcí: 12
Doba přípravy: Více než hodinu

Ingredience

    Korpus

    • 200 g Bebe sušenek
    • 100 g másla

    Cheesecake

    • 500 g Philadelphia Original
    • 120 g Lučiny
    • 120 g cukru moučka
    • 1 vrchovatá lžička skořice
    • špetka soli
    • 3 vejce

    Slaný karamel

    • 100 g cukru krystal
    • 30 ml vody 70 ml smetany ke šlehání
    • 45 g másla nakrájeného na malé kousky
    • 1/2 - 1 lžička soli podle chuti

    Na ozdobu

    • pekanové ořechy nebo borůvky

Příprava jídla

Pečicí formu vyložíme pečicím papírem. V mixéru rozmixujeme sušenky a přidáme k nim rozpuštěné máslo. Směs vsypeme do formy a vtlačíme ji na dno. Dáme ztuhnout do lednice.

Troubu si předehřejeme na 160°C a na dno trouby umístíme nádobu s vodou, aby v troubě byla správná vlhkost.

V míse vyšleháme Philadelphii Original, Lučinu, cukr, skořici a sůl do hladkého krému. Opatrně po jednom zašleháme vejce. Náplň nalijeme na vychlazený sušenkový základ a několikrát s formou bouchneme o kuchyňský stůl, aby se odstranili případné bublinky vzduchu. Cheesecake pečeme 30 – 35 minut. Je hotový ve chvíli, kdy se při poklepání na bok formy chvěje jako želé. Cheesecake necháme asi půl hodiny chladnout. Poté ho přemístíme do lednice a necháme chladit alespoň dvě hodiny, než ho přelijeme karamelem.

Do hrnce dáme cukr a vodu a necháme při nízké teplotě rozpustit, trvá asi 10 minut. Během vaření nemíchejte! Až bude cukr hezky hnědý, sundáme hrnec z plotny a přidáme máslo nakrájené na malé kousky. Vrátíme zpátky na plotnu a pomalu přiléváme smetanu. Promícháme, necháme prohřát a přidáme sůl. Horký karamel necháme čtvrt hodiny vychladnout, sem tam promíchejte, a poté jej přecedíme přes sítko, aby se odstranily případné hrudky cukru.

Až je karamel vlažný, přelijeme ho přes cheesecake a necháme chladit ještě alespoň 6 hodin, ideálně však přes noc.

Nakonec ozdobíme pekanovými ořechy nebo borůvkami.

 

Recept je inspirovaný stránkou Děvče u plotny.

Přidat komentář