
recept
s Philadelphia
Skořicový cheesecake se slaným karamelem
Slaný karamel v kombinaci s krémovou skořicovou náplní je opravdu chutný a stojí za to ho vyzkoušet.
Ingredience
- 200 g Bebe sušenek
- 100 g másla
- 500 g Philadelphia Original
- 120 g Lučiny
- 120 g cukru moučka
- 1 vrchovatá lžička skořice
- špetka soli
- 3 vejce
- 100 g cukru krystal
- 30 ml vody 70 ml smetany ke šlehání
- 45 g másla nakrájeného na malé kousky
- 1/2 - 1 lžička soli podle chuti
- pekanové ořechy nebo borůvky
Korpus
Cheesecake
Slaný karamel
Na ozdobu
Příprava jídla
Pečicí formu vyložíme pečicím papírem. V mixéru rozmixujeme sušenky a přidáme k nim rozpuštěné máslo. Směs vsypeme do formy a vtlačíme ji na dno. Dáme ztuhnout do lednice.
Troubu si předehřejeme na 160°C a na dno trouby umístíme nádobu s vodou, aby v troubě byla správná vlhkost.
V míse vyšleháme Philadelphii Original, Lučinu, cukr, skořici a sůl do hladkého krému. Opatrně po jednom zašleháme vejce. Náplň nalijeme na vychlazený sušenkový základ a několikrát s formou bouchneme o kuchyňský stůl, aby se odstranili případné bublinky vzduchu. Cheesecake pečeme 30 – 35 minut. Je hotový ve chvíli, kdy se při poklepání na bok formy chvěje jako želé. Cheesecake necháme asi půl hodiny chladnout. Poté ho přemístíme do lednice a necháme chladit alespoň dvě hodiny, než ho přelijeme karamelem.
Do hrnce dáme cukr a vodu a necháme při nízké teplotě rozpustit, trvá asi 10 minut. Během vaření nemíchejte! Až bude cukr hezky hnědý, sundáme hrnec z plotny a přidáme máslo nakrájené na malé kousky. Vrátíme zpátky na plotnu a pomalu přiléváme smetanu. Promícháme, necháme prohřát a přidáme sůl. Horký karamel necháme čtvrt hodiny vychladnout, sem tam promíchejte, a poté jej přecedíme přes sítko, aby se odstranily případné hrudky cukru.
Až je karamel vlažný, přelijeme ho přes cheesecake a necháme chladit ještě alespoň 6 hodin, ideálně však přes noc.
Nakonec ozdobíme pekanovými ořechy nebo borůvkami.
Recept je inspirovaný stránkou Děvče u plotny.
Přidat komentář