Skořicový cheesecake se slaným karamelem

Skořicový cheesecake se slaným karamelem

Hodnocení receptu
Průměr: 4.1 ()
Více než hodinu Pro zkušené 12
NEPŘEHLÉDNĚTE Více než 100 slev na skvělé gurmánské nákupy se slevami až 40 % v nové aplikaci DNY APETIT.
Google
apple
Piknik

Suroviny

Korpus
sušenky 200 g
BB
máslo 100 g
Cheesecake
sýr 500 g
krémový sýr 120 g
moučkový cukr 120 g
skořice 1 PL
sůl špetka
vejce 3 ks
cukr 100 g
krystal
voda 30 ml
smetana 70 ml
ke šlehání
máslo 45 g
nakrájené na malé kousky
sůl 1 PL
dle chuti

Pečicí formu vyložíme pečicím papírem. V mixéru rozmixujeme sušenky a přidáme k nim rozpuštěné máslo. Směs vsypeme do formy a vtlačíme ji na dno. Dáme ztuhnout do lednice.

Troubu si předehřejeme na 160°C a na dno trouby umístíme nádobu s vodou, aby v troubě byla správná vlhkost.

V míse vyšleháme Philadelphii Original, Lučinu, cukr, skořici a sůl do hladkého krému. Opatrně po jednom zašleháme vejce. Náplň nalijeme na vychlazený sušenkový základ a několikrát s formou bouchneme o kuchyňský stůl, aby se odstranili případné bublinky vzduchu. Cheesecake pečeme 30 – 35 minut. Je hotový ve chvíli, kdy se při poklepání na bok formy chvěje jako želé. Cheesecake necháme asi půl hodiny chladnout. Poté ho přemístíme do lednice a necháme chladit alespoň dvě hodiny, než ho přelijeme karamelem.

Do hrnce dáme cukr a vodu a necháme při nízké teplotě rozpustit, trvá asi 10 minut. Během vaření nemíchejte! Až bude cukr hezky hnědý, sundáme hrnec z plotny a přidáme máslo nakrájené na malé kousky. Vrátíme zpátky na plotnu a pomalu přiléváme smetanu. Promícháme, necháme prohřát a přidáme sůl. Horký karamel necháme čtvrt hodiny vychladnout, sem tam promíchejte, a poté jej přecedíme přes sítko, aby se odstranily případné hrudky cukru.

Až je karamel vlažný, přelijeme ho přes cheesecake a necháme chladit ještě alespoň 6 hodin, ideálně však přes noc.

Nakonec ozdobíme pekanovými ořechy nebo borůvkami.

 

Recept je inspirovaný stránkou Děvče u plotny.

Apetit magazín

  • Tipy na víkend

PRÁVĚ TEĎ: Apetit piknik je tady! Oslavte s námi léto

Jupí, po týdnech příprav a nedočkavého těšení jsme se konečně dočkali. Je sobota 19. června 2021 a gastronomický svátek časopisu Apetit právě začíná. Sbalte košíky, vezměte celou rodinu a přijďte za námi do Grébovky. Od 10 hodin na vás čeká...
  • Tipy a triky

5 luxusních dezertů, které jsou přirozeně bezlepkové

Mlsejte světoznámé dezerty, které si bez obav vychutnají i ti, kteří lepek nesmějí nebo jim jednoduše nedělá dobře. Mandle, sladký sníh, smetana, ovoce a zmrzlina – už jen samotné ingredience znějí chutně. Seženete je jednoduše, vykouzlíte...
  • Suroviny

Kypřidla v kostce: kypřicí prášek vs. jedlá soda

U pečiva většinou chceme objem a nadýchanost, proto použítváme kypřidlo. Pomineme-li sílu kvasinek v droždí, existuje také možnost využít potravinářskou chemii. V čem se liší soda od kypřicího prášku a jak oba prostředky v těstě...
Komerční sdělení
  • Koktejl

Jak se blýsknout, když pořádáte narychlo svolanou akci?

Celkem neplánovaně jste se ocitli v roli hostitele a jste nervózní, jestli všechno klapne? Klid! Aby se u vás přátelé cítili příjemně, pokliďte, ale samozřejmě s mírou. Setřete z poliček a stolu prach, prožeňte podlahu vysavačem, odkliďte z...

Obchod Apetit