Slané galetky jsou stejně skvělé jako ty sladké. Spojuje je jednoduchá příprava, efektní rustikální vzhled a téměř nekonečná variabilita náplní. Tentokrát jsme vsadili na podzimní variantu plněnou dýní, jedlými kaštany a modrým sýrem. Skvělou tečkou na závěr je potom cibulové čatní.
Suroviny
Postup
Mouky, sůl a máslo rozmixujte v kuchyňském robotu se sekacím nástavcem (food processoru), dokud směs nebude připomínat drobenku. Pak přilévejte rozšlehaná vejce a několika pulzy zapracujte, dokud se směs nespojí (možná nebudete potřebovat všechna vejce). Pokud by těsto naopak bylo ještě suché, přidejte lžíci ledové vody. Hotové těsto zploštěte do tvaru disku, za- balte a uložte na 15 minut do chladničky.
Troubu zapněte na 200°C. Dýňové pyré smíchejte s crème fraîche, solí, pepřem a nasekanou šalvějí. Studené těsto vyválejte přímo na pečicím papíru na tloušťku 0,3 cm do tvaru oválu. Přeneste těsto na plech.
Na těsto natřete pyré, ponechte si volné okraje. Na pyré naskládejte dýni a kaštany. Okraje těsta přeložte přes náplň.
Pečte 45 minut dozlatova. Pak vyjměte a na horkou galetku naneste tu a tam sýr, aby se teplem rozpustil. Dokončete 3–4 lžícemi džemu z červené cibule, lístky šalvěje na ozdobu a podávejte nejlépe teplé.
NĚCO NAVÍC
Pyré se vyplatí mít v mrazáku, ideálně po malých porcích. Postup na výrobu najdete zde.