Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Slaná dýňovo-kaštanová galetka
Slaná dýňovo-kaštanová galetka
ZDROJ: Apetit
sdílet:

Slaná dýňovo-kaštanová galetka

5/5 Počet hodnocení: 2
Do 75 minut Snadné Na 1 velkou galetku

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 3062 kcal
Bílkoviny 89 g
Sacharidy 282 g
Tuky 176 g
Vláknina 29 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Slané galetky jsou stejně skvělé jako ty sladké. Spojuje je jednoduchá příprava, efektní rustikální vzhled a téměř nekonečná variabilita náplní. Tentokrát jsme vsadili na podzimní variantu plněnou dýní, jedlými kaštany a modrým sýrem. Skvělou tečkou na závěr je potom cibulové čatní. 

Suroviny

Na těsto
mouka pšeničná celozrnná hladká 100 g
jemně mletá
sůl ½ ČL
máslo 125 g
studené, na kostičky
vejce 2 ks
rozšlehané
Na oblohu
dýňové pyré 5 PL
viz Něco navíc
sůl
pepř
čerstvě mletý
šalvěj
pár lístků – jemně nasekaných + celé na ozdobení
dýně 500 g
dužina nakrájená na 2cm kousky
kaštany 100 g
předvařené a oloupané
krémový - nejlépe gorgonzola cremoso
džem nebo čatní z červené cibule (prodává např. Marks & Spencer)

Postup

1

Mouky, sůl a máslo rozmixujte v kuchyňském robotu se sekacím nástavcem (food processoru), dokud směs nebude připomínat drobenku. Pak přilévejte rozšlehaná vejce a několika pulzy zapracujte, dokud se směs nespojí (možná nebudete potřebovat všechna vejce). Pokud by těsto naopak bylo ještě suché, přidejte lžíci ledové vody. Hotové těsto zploštěte do tvaru disku, za- balte a uložte na 15 minut do chladničky.

2

Troubu zapněte na 200°C. Dýňové pyré smíchejte s crème fraîche, solí, pepřem a nasekanou šalvějí. Studené těsto vyválejte přímo na pečicím papíru na tloušťku 0,3 cm do tvaru oválu. Přeneste těsto na plech.

3

Na těsto natřete pyré, ponechte si volné okraje. Na pyré naskládejte dýni a kaštany. Okraje těsta přeložte přes náplň.

4

Pečte 45 minut dozlatova. Pak vyjměte a na horkou galetku naneste tu a tam sýr, aby se teplem rozpustil. Dokončete 3–4 lžícemi džemu z červené cibule, lístky šalvěje na ozdobu a podávejte nejlépe teplé.

NĚCO NAVÍC
Pyré se vyplatí mít v mrazáku, ideálně po malých porcích. Postup na výrobu najdete zde.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2022/11 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2022/11

Apetit magazín

AD
Wolt Awards 2024: Poznejte zákazníky nejlépe hodnocené restaurace
  • Tipy a triky

Wolt Awards 2024: Poznejte zákazníky nejlépe hodnocené restaurace

Zákaznické hodnocení slouží každoročně jako základ pro sestavení žebříčku nejlepších restaurací a udělení cen Wolt Awards. Pouze chuťové buňky těch, k nimž vyrážejí dnes a denně modří kurýři, tak ukazují cestu k místům, kde na vás...

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč