Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Slaná dýňovo-kaštanová galetka
Slaná dýňovo-kaštanová galetka
ZDROJ: Apetit
sdílet:

Slaná dýňovo-kaštanová galetka

5/5 Počet hodnocení: 2
Do 75 minut Snadné Na 1 velkou galetku

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 3062 kcal
Bílkoviny 89 g
Sacharidy 282 g
Tuky 176 g
Vláknina 29 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Slané galetky jsou stejně skvělé jako ty sladké. Spojuje je jednoduchá příprava, efektní rustikální vzhled a téměř nekonečná variabilita náplní. Tentokrát jsme vsadili na podzimní variantu plněnou dýní, jedlými kaštany a modrým sýrem. Skvělou tečkou na závěr je potom cibulové čatní. 

Suroviny

Na těsto
mouka pšeničná celozrnná hladká 100 g
jemně mletá
sůl ½ ČL
máslo 125 g
studené, na kostičky
vejce 2 ks
rozšlehané
Na oblohu
dýňové pyré 5 PL
viz Něco navíc
sůl
pepř
čerstvě mletý
šalvěj
pár lístků – jemně nasekaných + celé na ozdobení
dýně 500 g
dužina nakrájená na 2cm kousky
kaštany 100 g
předvařené a oloupané
krémový - nejlépe gorgonzola cremoso
džem nebo čatní z červené cibule (prodává např. Marks & Spencer)

Postup

1

Mouky, sůl a máslo rozmixujte v kuchyňském robotu se sekacím nástavcem (food processoru), dokud směs nebude připomínat drobenku. Pak přilévejte rozšlehaná vejce a několika pulzy zapracujte, dokud se směs nespojí (možná nebudete potřebovat všechna vejce). Pokud by těsto naopak bylo ještě suché, přidejte lžíci ledové vody. Hotové těsto zploštěte do tvaru disku, za- balte a uložte na 15 minut do chladničky.

2

Troubu zapněte na 200°C. Dýňové pyré smíchejte s crème fraîche, solí, pepřem a nasekanou šalvějí. Studené těsto vyválejte přímo na pečicím papíru na tloušťku 0,3 cm do tvaru oválu. Přeneste těsto na plech.

3

Na těsto natřete pyré, ponechte si volné okraje. Na pyré naskládejte dýni a kaštany. Okraje těsta přeložte přes náplň.

4

Pečte 45 minut dozlatova. Pak vyjměte a na horkou galetku naneste tu a tam sýr, aby se teplem rozpustil. Dokončete 3–4 lžícemi džemu z červené cibule, lístky šalvěje na ozdobu a podávejte nejlépe teplé.

NĚCO NAVÍC
Pyré se vyplatí mít v mrazáku, ideálně po malých porcích. Postup na výrobu najdete zde.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2022/11 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2022/11

Apetit magazín