Slané koláčky s pórkem

Slané koláčky s pórkem

Hodnocení receptu
Zatím nehodnoceno
Do hodiny na 18 koláčků

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 5298 kcal
Bílkoviny 236 g
Sacharidy 420 g
Tuky 277 g
Vláknina 78 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Náplň je skvělá už sama o sobě.

Suroviny

mouka pšeničná hladká 500 g
sůl 1 ČL
vejce 2 ks
rozšlehaná
máslo 200 g
Na náplň
olivový olej 30 ml
panenský
slanina 400 g
libovější, na kostičky
pórek 600 g
nakrájený na plátky, prosušený, opláchnutý
brambory 300 g
vařené, na kostičky
česnek 1 stroužky
nadrobno
180 g
créme fraiche
150 g
gruyéru lze nahradit ementálem, najemno nastrouhaným
sůl
pepř mletý
dle chuti
vejce 1 ks
rozšlehané

1 Mouku a sůl prosejte do mísy. Uprostřed udělejte důlek, nalijte do něj vejce, lehce promíchejte. Máslo vmíchejte do 170 ml horké vody a přiveďte k varu. Odstavte. Vsypte moučnou směs, vymíchejte těsto. Trochu ho prohněťte na pomoučněném válu, zabalte do plastové fólie a dejte na hodinu do chladničky.

2 V pánvi zahřejte olej, vsypte slaninu a nechte ji trochu vypustit tuk. Pak vsypte pórek a brambory a opékejte, aby pórek změkl. Ke konci přisypte česnek. Nechte zchladnout a vmíchejte crème fraîche a sýr. Důkladně promíchejte, osolte a opepřete.

3 Troubu rozehřejte na 200 °C. Těsto rozdělte na 2 díly, jeden vraťte do chladničky, druhý rozválejte na pomoučněném válu. Vykrájejte z něj 18 koleček o takovém průměru, abyste jimi vyložili dno i stěny důlků o objemu cca 125 ml ve formách na muffiny. Rozdělte do nich náplň – neplňte je přitom vrchovatě. Rozválejte zbývající těsto a vykrájejte z něj kolečka tak velká, aby seděla jako pokličky na těstě ve formách. Okraje těsta vždy potřete rozpuštěným vejcem a přitiskněte k nim pokličky. Povrch potřete vejcem a dejte do trouby. Pečte 50 minut, pak koláčky opatrně vyjměte z forem. Přeneste je na plech a ještě půl hodiny pečte, aby bylo celé těsto pěkně křehké.

 

Apetit magazín

10 nejšílenějších restaurací na světě
  • Novinky a zajímavosti

10 nejšílenějších restaurací na světě

Lidé obvykle chodí do restaurací proto, aby si odpočinuli, aby z obyčejného oběda nebo večeře udělali společenskou záležitost. Někteří restauratéři ovšem nepojali svou restauraci jako příjemné a osvobozující místo, kde se lidé mohou dobře...
17 snadných omáček, se kterými ryby zazáří
  • Jak na to

17 snadných omáček, se kterými ryby zazáří

Správná omáčka promění obyčejnou rybu v delikatesu jako z nejlepší restaurace. Přitom vám obvykle nezabere víc jak pár minut času. Vyzkoušejte naše omáčky, které se prakticky nedají pokazit a hodí se k různým druhům rybího masa. Teplé nebo...
5 jídel, díky kterým si zamilujete žlutý hrách
  • Suroviny

5 jídel, díky kterým si zamilujete žlutý hrách

Sušený žlutý hrách patří mezi luštěninami k Popelkám. Kdysi významná surovina se dnes ocitla na okraji zájmu, přitom je levný, vydatný a svou jemnou chutí i krémovou strukturou zazáří v mnoha pokrmech. Dejte mu šanci, pochutnáte si. ...
5 kroků, jak připravovat luštěniny
  • Novinky a zajímavosti

5 kroků, jak připravovat luštěniny

Správná příprava luštěnin není obtížná. Pro jejich dobrou stravitelnost je důležité, abyste je dostatečně namáčeli a dlouho vařili. Sestavili jsme 5 přehledných kroků, které vás přípravou luštěnin názorně provedou. ...

Obchod Apetit