Slané koláčky s pórkem

Slané koláčky s pórkem

Zatím nehodnoceno
Do hodiny na 18 koláčků

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 5298 kcal
Bílkoviny 236 g
Sacharidy 420 g
Tuky 277 g
Vláknina 78 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Náplň je skvělá už sama o sobě.

Suroviny

mouka pšeničná hladká 500 g
sůl 1 ČL
vejce 2 ks
rozšlehaná
máslo 200 g
Na náplň
olivový olej 30 ml
panenský
slanina 400 g
libovější, na kostičky
pórek 600 g
nakrájený na plátky, prosušený, opláchnutý
brambory 300 g
vařené, na kostičky
česnek 1 stroužky
nadrobno
180 g
créme fraiche
150 g
gruyéru lze nahradit ementálem, najemno nastrouhaným
sůl
pepř mletý
dle chuti
vejce 1 ks
rozšlehané

1 Mouku a sůl prosejte do mísy. Uprostřed udělejte důlek, nalijte do něj vejce, lehce promíchejte. Máslo vmíchejte do 170 ml horké vody a přiveďte k varu. Odstavte. Vsypte moučnou směs, vymíchejte těsto. Trochu ho prohněťte na pomoučněném válu, zabalte do plastové fólie a dejte na hodinu do chladničky.

2 V pánvi zahřejte olej, vsypte slaninu a nechte ji trochu vypustit tuk. Pak vsypte pórek a brambory a opékejte, aby pórek změkl. Ke konci přisypte česnek. Nechte zchladnout a vmíchejte crème fraîche a sýr. Důkladně promíchejte, osolte a opepřete.

3 Troubu rozehřejte na 200 °C. Těsto rozdělte na 2 díly, jeden vraťte do chladničky, druhý rozválejte na pomoučněném válu. Vykrájejte z něj 18 koleček o takovém průměru, abyste jimi vyložili dno i stěny důlků o objemu cca 125 ml ve formách na muffiny. Rozdělte do nich náplň – neplňte je přitom vrchovatě. Rozválejte zbývající těsto a vykrájejte z něj kolečka tak velká, aby seděla jako pokličky na těstě ve formách. Okraje těsta vždy potřete rozpuštěným vejcem a přitiskněte k nim pokličky. Povrch potřete vejcem a dejte do trouby. Pečte 50 minut, pak koláčky opatrně vyjměte z forem. Přeneste je na plech a ještě půl hodiny pečte, aby bylo celé těsto pěkně křehké.

 

Apetit magazín

Co má společného pastis a uříznuté Van Goghovo ucho?
  • Tipy a triky

Co má společného pastis a uříznuté Van Goghovo ucho?

Ochutnejte anýzovku francouzského původu, která za svou slávu vděčí absintu. Oblíbený destilát s výraznou chutí a typickým zakalenám  spatřil světlo světa jako náhrada za absint, který si vysloužil zákaz. Pastis můžete například v...
Jak zpracovat květy černého bezu: sladké i slané tipy
  • Tipy a triky

Jak zpracovat květy černého bezu: sladké i slané tipy

Černý bez nemusíme dlouze představovat. Patří mezi keře, kterého si cení všichni milovníci bylin. Když zavoní, láká nás, abychom z jeho květů připravili stejně omamně vonící sirupy a šťávy nebo si usmažili květové řízečky....
Dort krále Oskara II.: Upečte si oblíbený Ikea dezert sami!
  • Tipy redakce

Dort krále Oskara II.: Upečte si oblíbený Ikea dezert sami!

Obchodní dům Ikea láká kromě nábytku na spoustu švédských dobrot. Jednou z nich je také mandlový dort krále Oskara II. Kdo už tento skvostný zákusek někdy ochutnal, věříme, že ne jen jednou. S naším receptem si ho můžete upéct...

Obchod Apetit