Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Slané koláčky s pórkem
Slané koláčky s pórkem
ZDROJ: Apetit
sdílet:

Slané koláčky s pórkem

5/5 Počet hodnocení: 3
Do hodiny Velmi snadné na 18 koláčků

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 4768 kcal
Bílkoviny 209 g
Sacharidy 111 g
Tuky 382 g
Vláknina 21 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Náplň je skvělá už sama o sobě.

Suroviny

mouka chlebová 500 g
hladká
sůl ½ ČL
vejce 2 ks
rozšlehaná
máslo 200 g
+ trocha na vymazání forem
Na náplň
olivový olej panenský 30 ml
slanina 400 g
libovější, na kostičky
pórek 600 g
nakrájený na plátky, pláchnutý, osušený,
na kostičky
česnek 2 stroužky
nadrobno
nebo zakysané smetany
lze nahradit ementálem, najemno nastrouhaným
sůl
pepř mletý
dle chuti
vejce 1 ks
rozšlehané

Postup

1

Mouku a sůl prosejte do mísy. Uprostřed udělejte důlek, nalijte do něj vejce, lehce promíchejte. Máslo vmíchejte do 170 ml horké vody a přiveďte k varu. Odstavte. Vsypte moučnou směs, vymíchejte těsto. Trochu ho prohněťte na pomoučněném válu, zabalte do plastové fólie a dejte na hodinu do chladničky.

2

V pánvi zahřejte olej, vsypte slaninu a nechte ji trochu vypustit tuk. Pak vsypte pórek a brambory a opékejte, aby pórek změkl. Ke konci přisypte česnek. Nechte zchladnout a vmíchejte crème fraîche a sýr. Důkladně promíchejte, osolte a opepřete.

3

Troubu rozehřejte na 200 °C. Těsto rozdělte na 2 díly, jeden vraťte do chladničky, druhý rozválejte na pomoučněném válu. Vykrájejte z něj 18 koleček o takovém průměru, abyste jimi vyložili dno i stěny důlků o objemu cca 125 ml ve formách na muffiny. Rozdělte do nich náplň – neplňte je přitom vrchovatě. Rozválejte zbývající těsto a vykrájejte z něj kolečka tak velká, aby seděla jako pokličky na těstě ve formách. Okraje těsta vždy potřete rozpuštěným vejcem a přitiskněte k nim pokličky. Povrch potřete vejcem a dejte do trouby. Pečte 50 minut, pak koláčky opatrně vyjměte z forem. Přeneste je na plech a ještě půl hodiny pečte, aby bylo celé těsto pěkně křehké.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2012/6 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2012/6

Apetit magazín