Náplň je skvělá už sama o sobě.
Suroviny
Postup
Mouku a sůl prosejte do mísy. Uprostřed udělejte důlek, nalijte do něj vejce, lehce promíchejte. Máslo vmíchejte do 170 ml horké vody a přiveďte k varu. Odstavte. Vsypte moučnou směs, vymíchejte těsto. Trochu ho prohněťte na pomoučněném válu, zabalte do plastové fólie a dejte na hodinu do chladničky.
V pánvi zahřejte olej, vsypte slaninu a nechte ji trochu vypustit tuk. Pak vsypte pórek a brambory a opékejte, aby pórek změkl. Ke konci přisypte česnek. Nechte zchladnout a vmíchejte crème fraîche a sýr. Důkladně promíchejte, osolte a opepřete.
Troubu rozehřejte na 200 °C. Těsto rozdělte na 2 díly, jeden vraťte do chladničky, druhý rozválejte na pomoučněném válu. Vykrájejte z něj 18 koleček o takovém průměru, abyste jimi vyložili dno i stěny důlků o objemu cca 125 ml ve formách na muffiny. Rozdělte do nich náplň – neplňte je přitom vrchovatě. Rozválejte zbývající těsto a vykrájejte z něj kolečka tak velká, aby seděla jako pokličky na těstě ve formách. Okraje těsta vždy potřete rozpuštěným vejcem a přitiskněte k nim pokličky. Povrch potřete vejcem a dejte do trouby. Pečte 50 minut, pak koláčky opatrně vyjměte z forem. Přeneste je na plech a ještě půl hodiny pečte, aby bylo celé těsto pěkně křehké.