Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Slavnostní prkýnka s bramborovými bulkami

Slavnostní prkýnka s bramborovými bulkami
ZDROJ: Apetit
sdílet:

Slavnostní prkýnka s bramborovými bulkami

3.3/5 Počet hodnocení: 3
Do 75 minut Velmi snadné Pro 6–8 osob

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 7144 kcal
Bílkoviny 178 g
Sacharidy 477 g
Tuky 489 g
Vláknina 52 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Prkýnka jsou vlastně taková rozložená pomazánka. Vypadají slavnostně a s jejich vzhledem i samotnou prezentací si můžete skvěle vyhrát! Doplňte je domácí bramborovými bulkami a budete za hvězdu.

Suroviny

Prkýnko s ricottou a ovocem
ricotta 400 g
fíkový džem 5 PL
pistácie 1 hrst
loupané, překrájené nahrubo
sušené brusinky 1 hrst
rozmarýn 1 snítka
na ozdobení
Prkýnko se slaninou a rajčaty
nakrájená na kostičky
sušená rajčata 6 ks
nakrájená nadrobno
sůl
chilli sušené 1 špetka
nebo kajenský pepř
bazalka
čerstvá
česnek pečený 1 palice
viz Něco navíc
Na bulky
droždí sušené 9 g
sůl 3 g
studené, nastrouhané najemno
vejce 1 ks
+ na potření
voda 115 g
cca 8 lžic
nebo sádlo + máslo, sádlo nebo olej na vytření pekáčku
rozehřáté
petrželka 1 hrst
hladkolistá, nasekaná nadrobno

Postup

1

Na prkýnko s ricottou: na prkýnko ozdobně rozetřete ricottu, pokapejte ji fíkovým džemem a posypte pistáciemi a brusinkami. Ozdobte snítkou rozmarýnu.

2

Na prkýnko se slaninou a rajčaty rozetřete tradiční pomazánkové. Slaninu zvolna opražte dokřupava. Vyjměte z pánve a na zbylém tuku opražte cizrnu.

3

Tradiční pomazánkové posypte slaninou, cizrnou, rajčaty, lehce osolte a přidejte špetku chilli nebo kajenského pepře. Ozdobte bazalkou, podávejte s pečeným česnekem.

4

Na bulky v míse promíchejte mouku, cukr, droždí a sůl. Poté přidejte brambory, vejce, vodu a prohněťte. Nakonec zapracujte máslo. Vypracujte hladké těsto.

5

Hotové těsto nechte zhruba 1 hodinu kynout na teplém místě, poté je přesuňte do lednice a nechte kynout přes noc.

6

Druhý den těsto vyndejte a nechte jej 30–45 minut dojít pokojové teploty. Rozdělte ho na cca 8 kousků a vytvarujte bochánky. Vyskládejte je s dostatečnými rozestupy do máslem či olejem vytřeného pekáčku a nechte hodinu kynout. Potřete prošlehaným vejcem a pečte při 190°C 20–25 minut dozlatova. Máslo promíchejte s petrželkou a bulky jím přetřete.

NĚCO NAVÍC
Na pečený česnek, seřízněte vrchní část palice česneku, zakápněte olivovým olejem, zabalte do alobalu a dejte péct do vyhřáté trouby – třeba až budete péct bulky nebo maso. Česnek pak podávejte na prkýnku, nebo jej vymáčkněte mezi ostatní ingredience.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2022/12 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2022/12

Apetit magazín

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč