Prkýnka jsou vlastně taková rozložená pomazánka. Vypadají slavnostně a s jejich vzhledem i samotnou prezentací si můžete skvěle vyhrát! Doplňte je domácí bramborovými bulkami a budete za hvězdu.
Suroviny
Postup
Na prkýnko s ricottou: na prkýnko ozdobně rozetřete ricottu, pokapejte ji fíkovým džemem a posypte pistáciemi a brusinkami. Ozdobte snítkou rozmarýnu.
Na prkýnko se slaninou a rajčaty rozetřete tradiční pomazánkové. Slaninu zvolna opražte dokřupava. Vyjměte z pánve a na zbylém tuku opražte cizrnu.
Tradiční pomazánkové posypte slaninou, cizrnou, rajčaty, lehce osolte a přidejte špetku chilli nebo kajenského pepře. Ozdobte bazalkou, podávejte s pečeným česnekem.
Na bulky v míse promíchejte mouku, cukr, droždí a sůl. Poté přidejte brambory, vejce, vodu a prohněťte. Nakonec zapracujte máslo. Vypracujte hladké těsto.
Hotové těsto nechte zhruba 1 hodinu kynout na teplém místě, poté je přesuňte do lednice a nechte kynout přes noc.
Druhý den těsto vyndejte a nechte jej 30–45 minut dojít pokojové teploty. Rozdělte ho na cca 8 kousků a vytvarujte bochánky. Vyskládejte je s dostatečnými rozestupy do máslem či olejem vytřeného pekáčku a nechte hodinu kynout. Potřete prošlehaným vejcem a pečte při 190°C 20–25 minut dozlatova. Máslo promíchejte s petrželkou a bulky jím přetřete.
NĚCO NAVÍC
Na pečený česnek, seřízněte vrchní část palice česneku, zakápněte olivovým olejem, zabalte do alobalu a dejte péct do vyhřáté trouby – třeba až budete péct bulky nebo maso. Česnek pak podávejte na prkýnku, nebo jej vymáčkněte mezi ostatní ingredience.