Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Slavnostní prkýnka s bramborovými bulkami
Slavnostní prkýnka s bramborovými bulkami
ZDROJ: Apetit
sdílet:

Slavnostní prkýnka s bramborovými bulkami

3.5/5 Počet hodnocení: 4
Do 75 minut Velmi snadné Pro 6–8 osob

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 7144 kcal
Bílkoviny 178 g
Sacharidy 477 g
Tuky 489 g
Vláknina 52 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Prkýnka jsou vlastně taková rozložená pomazánka. Vypadají slavnostně a s jejich vzhledem i samotnou prezentací si můžete skvěle vyhrát! Doplňte je domácí bramborovými bulkami a budete za hvězdu.

Suroviny

Prkýnko s ricottou a ovocem
ricotta 400 g
fíkový džem 5 PL
pistácie 1 hrst
loupané, překrájené nahrubo
sušené brusinky 1 hrst
rozmarýn 1 snítka
na ozdobení
Prkýnko se slaninou a rajčaty
nakrájená na kostičky
sušená rajčata 6 ks
nakrájená nadrobno
sůl
chilli sušené 1 špetka
nebo kajenský pepř
bazalka
čerstvá
česnek pečený 1 palice
viz Něco navíc
Na bulky
droždí sušené 9 g
sůl 3 g
studené, nastrouhané najemno
vejce 1 ks
+ na potření
voda 115 g
cca 8 lžic
nebo sádlo + máslo, sádlo nebo olej na vytření pekáčku
rozehřáté
petrželka 1 hrst
hladkolistá, nasekaná nadrobno

Postup

1

Na prkýnko s ricottou: na prkýnko ozdobně rozetřete ricottu, pokapejte ji fíkovým džemem a posypte pistáciemi a brusinkami. Ozdobte snítkou rozmarýnu.

2

Na prkýnko se slaninou a rajčaty rozetřete tradiční pomazánkové. Slaninu zvolna opražte dokřupava. Vyjměte z pánve a na zbylém tuku opražte cizrnu.

3

Tradiční pomazánkové posypte slaninou, cizrnou, rajčaty, lehce osolte a přidejte špetku chilli nebo kajenského pepře. Ozdobte bazalkou, podávejte s pečeným česnekem.

4

Na bulky v míse promíchejte mouku, cukr, droždí a sůl. Poté přidejte brambory, vejce, vodu a prohněťte. Nakonec zapracujte máslo. Vypracujte hladké těsto.

5

Hotové těsto nechte zhruba 1 hodinu kynout na teplém místě, poté je přesuňte do lednice a nechte kynout přes noc.

6

Druhý den těsto vyndejte a nechte jej 30–45 minut dojít pokojové teploty. Rozdělte ho na cca 8 kousků a vytvarujte bochánky. Vyskládejte je s dostatečnými rozestupy do máslem či olejem vytřeného pekáčku a nechte hodinu kynout. Potřete prošlehaným vejcem a pečte při 190°C 20–25 minut dozlatova. Máslo promíchejte s petrželkou a bulky jím přetřete.

NĚCO NAVÍC
Na pečený česnek, seřízněte vrchní část palice česneku, zakápněte olivovým olejem, zabalte do alobalu a dejte péct do vyhřáté trouby – třeba až budete péct bulky nebo maso. Česnek pak podávejte na prkýnku, nebo jej vymáčkněte mezi ostatní ingredience.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2022/12 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2022/12

Apetit magazín

Jaké želírovací prostředky použít na přípravu džemu
  • Tipy a triky

Jaké želírovací prostředky použít na přípravu džemu

Jahodový, višňový, malinový, meruňkový, rybízový nebo třeba švestkový. Příprava domácích džemů je na spadnutí, a tak není divu, že se v obchodech opět poohlížíme po vhodných želírovacích prostředcích. Pokud se zavařováním džemů a marmelád...