
Šlehaný hermelín se salátem a ořechy
Svěží a krásně nadýchaný
Ingredience
- 300 g zralého smetanového hermelínu (lze použít i brie nebo jiný sýr s bílou plísní)
- 60 g rukoly
- 40 g datlí, vypeckovaných a nasekaných
- 80 g toustového chleba
- 2 lžíce másla
- hrst nasekané petrželky
- mořská sůl a čerstvě mletý pepř
- 50 g vlašských ořechů
- 1–2 lžičky krupicového cukru
- 3 lžíce ořechového nebo panenského olivového oleje
- 1 lžíce balzamikového octa
NA KRUTONY
NA OŘECHY
NA ZÁLIVKU
Příprava jídla
1 Troubu předehřejte na 190°C. Ořechy a cukr dejte do misky, přilijte lžíci vody a promíchejte. Vsypte na plech vyložený pečicím papírem a pečte 6–8 minut dozlatova. Vyjměte z trouby a nechte vychladnout. Mezitím nakrájejte toustový chleba na kostičky a opečte je na másle dozlatova. Přidejte nasekanou petrželku, osolte a opepřete, ještě chvíli restujte, odstavte a nechte krutony vychladnout.
2 Ze sýra tence odkrojte bílou plíseň, měkký vnitřek dejte do misky a vidličkou nebo metličkou prošlehejte do krémové konzistence. Na zálivku prošlehejte olej s balzamikovým octem.
3 Na talíře rozdělte rukolu, datle a ořechy. Lžící naneste na salát kopečky prošlehaného sýra a vše přelijte zálivkou. Nakonec posypte salát krutony.
NĚCO NAVÍC Šlehaný hermelín, krutony a karamelizované ořechy si můžete připravit několik hodin předem a uchovávat je při pokojové teplotě.
Přidat komentář