Sametově hebká
Suroviny
brambory
1
kg
oloupané, nakrájené
crème fraîche
200
g
nebo hodně tučná zakysaná smetana
sůl
pepř
čerstvě mletý
olivový olej
1
PL
pórek
1
ks
na tenká kolečka
parmazán
2
PL
strouhaný
tymián
listy na ozdobení, lze vynechat
Postup
1
V mírně osolené vodě uvařte brambory doměkka (asi 10–15 minut). Důkladně je sceďte a rozšťouchejte s crème fraîche. Osolte, opepřete a udržujte teplé.
2
V nepřilnavé pánvi rozehřejte olej a na středním ohni 5 minut opékejte pórek. Přilijte trošku vody a duste ještě 1–3 minuty. Pórek vmíchejte spolu s parmazánem do kaše. Chcete-li, podávejte posypané lístky tymiánu.
NĚCO NAVÍC
Kaše je jemně nakyslá. Kdo není příznivcem této chuti, crème fraîche nahradí 150–200 ml smetany ke šlehání.